وزیر نفت هند: دو شرکت به ایران سفارش خرید نفت دادهاند
پرسش:دارمندرا پرادان، وزیر نفت هند، میگوید دو شرکت این کشور برای خرید نفت از ایران در ماه نوامبر سفارش دادهاند.
پرسش:دارمندرا پرادان، وزیر نفت هند، میگوید دو شرکت این کشور برای خرید نفت از ایران در ماه نوامبر سفارش دادهاند.
به گزارش رسانههای هندی، پرادان، وزیر نفت هند امروز دوشنبه (۸ اکتبر/ ۱۶ مهر) با اعلام این خبر گفته هنوز مشخص نیست که آمریکا به این کشور معافیت تحریمهای نفتی برای خرید از ایران را خواهد داد یه نه.
هفته پیش خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی گفته بود هند ۹ میلیون بشکه نفت در ماه نوامبر از ایران وارد میکند.
پرادان همچنین گفته است کشورش با مقامهای آمریکایی درباره تمامی گزینهها در این باره گفتگو میکند.
هفته پیش منابع خبری در هند گزارش دادند که "شرکت نفت هند" و "پالایشگاه و صنایع پتروشیمی مانگالور" برای واردات یک میلیون و ۲۵۰ هزار تن نفت از ایران در ماه نوامبر قرارداد بستهاند.
بعضی منابع گفتهاند ایران و هند بعد از آغاز موعد تحریمهای نفتی آمریکا در چهارم نوامبر (نیمه آبان) برای معامله به روپیه در حال گفتگو هستند.
ایران البته در گذشته هم برای خرید نفت از هند، روپیه را جایگزین دلار در معاملات کرده بود.
به گفته مقامهای دولتی در ایران، در دوران محمود احمدینژاد، رئیس جمهور سابق این کشور، در زمان تحریمهای نفتی هند پول نفت ایران را به دو قسمت میکرد؛ بخشی از آن را به حساب یورویی و بخشی را به حساب روپیه واریز میپرداخت.
آن پولی که به حساب یورویی واریز میشد، توقیف میشد چون قابل برداشت نبود؛ اما از پولی که در حساب روپیه قرار داشت ایران باید از هند و به قیمتهایی که گفته میشد کالای هندی میخرید.
با اعلام بررسی اعطای معافیت موردی برای بعضی مشتریان نفتی توسط آمریکا قیمت نفت در بازارهای جهانی کاهش یافت.
قیمت هر بشکه نفت خام برنت در معاملات امروز بازارهای جهانی به حدود ۸۳ دلار رسید.
نرخ هر بشکه نفت برنت هفته پیش به حدود ۸۶ دلار و ۷۴ سنت هم رسیده بود.
بخشی از علت این کاهش قیمت، تغییر در انتظار بازار است؛ بدین معنی که ممکن است ایران بخشی از نفت خود را حتی بعد از اعمال تحریمهای یکجانبه آمریکا بتواند صادر کند و عرضه بازار آسیب جدی نبیند.
بعضی دیگر از فعالان بازار نفت امیدوارند عربستان کاهش احتمالی عرضه نفت ایران را در پی تحریمهای آمریکا، جبران کند.
در همین خصوص بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، البته به اظهارات محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، درباره جایگزین کردن نفت ایران واکنش نشان داده است.
ولیعهد عربستان روز جمعه (۵ اکتبر) گفته بود کشورش به ازای هر بشکه نفتی که از سوی ایران کاهش یافته، دو بشکه نفت جایگزین کرده است.
زنگنه امروز (دوشنبه ۱۶ مهر) به خبرگزاری شانا گفته است: "چنین گزافهگوییها ممکن است آقای ترامپ را راضی کند، اما بازار هرگز چنین ادعاهایی را باور نمیکند."
مقامهای آمریکایی در تلاشند خرید نفت از ایران را به صفر برسانند.
بعضی از کشورها نظیر کره جنوبی حتی پیش از رسیدن موعد تحریمها، خرید نفت از ایران را متوقف کردهاند.
زنگنه اوایل مهر ماه تایید کرد که بعضی کشورها خرید نفت ازاین کشور را کاهش دادهاند؛ "اما کره جنوبی سه ماه است که خرید نفت خود از ایران را متوقف کرده است."
هند دومین مشتری عمده نفت ایران پس از چین بوده است که پیش از این روزانه نزدیک نیم میلیون بشکه نفت از ایران وارد میکرد.
کمتر از یک ماه پیش شورای عالی هماهنگی اقتصادی، به ریاست حسن روحانی، رئیس جمهور ، طرح عرضه نفت خام در رینگ صادراتی بورس انرژی به صورت ارزی را تصویب کرد.
هدف از این طرح متنوعسازی روشهای فروش نفت اعلام شد ولی بگفته فعالان اقتصادی یکی از اهداف عمده این طرح مقابله با تحریمهای نفتی آمریکاست.
براساس این طرح قرار شد وزارت نفت با استفاده از بخش خصوصی برای صادرات، نفت خام و فراوردههای نفتی را به "قیمت رقابتی" در بورس داخل کشور به فروش برساند.
وزارت نفت ایران گفته است در عرضه "آزمایشی و محدود" نفت در بورس ۲۰ درصد تسویهها ریالی و ۸۰ درصد ارزی خواهد بود.
###