واکنشهای شدید به انتقاد کرباسچی نسبت به حضور نظامی ایران در سوریه
پرسش:سخنان غلامحسین کرباسچی درباره ضرورت بهرهگیری از توان دیپلماسی برای حل بحرانهای منطقه با واکنش تند اصولگرایان افراطی روبرو شد. او به دعوت از داعش برای مذاکره یا مبارزه با ایران متهم شده است.
پرسش:سخنان غلامحسین کرباسچی درباره ضرورت بهرهگیری از توان دیپلماسی برای حل بحرانهای منطقه با واکنش تند اصولگرایان افراطی روبرو شد. او به دعوت از داعش برای مذاکره یا مبارزه با ایران متهم شده است.
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در مراسم گشایش ستاد انتخاباتی حامیان دولت در اصفهان با انتقاد از به کار بردن عبارت "غیرت دینی" برای توجیه برخی سیاستهای منطقهای از کشته شدن افرادی در سوریه که "مدافعان حرم" خوانده میشوند ابراز تاسف کرد.
غلامحسین کرباسچی در بخشی از سخنرانی خود در این مراسم گفت: «ما هم دلمان میخواهد در سوریه و لبنان و یمن و همهی اینجاها صلح برقرار شود، از مظلومان دفاع شود و شیعیان تقویت شوند. اما آیا این کار فقط با پول دادن و اسلحه خریدن و کشتن و زدن حاصل میشود؟»
کرباسچی خاطر نشان کرد که دولت حسن روحانی با "غیرت دینی" میگوید بگذارید از توان دیپلماسی برای حل مسائل منطقه استفاده کنیم. او با اشاره به موفقیت دولت یازدهم در مذاکرات هستهای با شش قدرت جهانی افزود که این دولت با چنین تجربهای از عهدهی حل مسائل منطقه با بهرهگیری از توان دیپلماسی برمیآید.
روزنامه کیهان در یادداشتی که دوشنبه ۱۱ اردیبهشت منتشر شد سخنان کرباسچی را "دقیقا زدن خط مرکزی سیاست خارجی جمهوری اسلامی" خواند و او را متهم کرد که خواستار مذاکره با تروریستها شده است.
مقایسه با شعار "نه غزه نه لبنان"
کیهان اظهارات کرباسچی را با یکی از شعارهای معترضان سال ۸۸ مقایسه کرد که در ادبیات رسمی "فتنهگر" خوانده میشوند: «این تکرار ماجرای فتنه ۸۸ است که به بهانه انتخابات، سیاست خارجی نظام را با شعار "نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران" مورد هجمه قرار دادند.»
این روزنامه نوشت: «اما یک تفاوت مهم بین سخنان امروز کرباسچی و فتنهگران دیروز وجود دارد. آن روز، شروع آشوبهای منطقهای بود و جریان مقاومت در ضعف قرار داشت و فتنهگران امید داشتند با زدن ریشه حمایت ایران، اندک امید جریان مقاومت را ناامید کنند و تروریستها را در سوریه به پیروزی برسانند.»
مقالهنویس کیهان مدعی است اظهارات دبیر کل حزب کارگزاران به معنای همراهی با سازمانهای جاسوسی و اطلاعاتی منطقه به ویژه سازمان جاسوسی ترکیه است که "در پی شکستن قدرت مقاومت در سوریه هستند".
ارزیابی متفاوت رجانیوز
وبسایت "رجانیوز"، یکی از رسانههای نزدیک به اصولگرایان افراطی جبهه پایداری با زبانی مشابه کیهان سخنان کرباسچی را به باد انتقاد گرفته اما در تحلیلی متفاوت، این اظهارات را دعوت از گروه تروریستی دولت اسلامی (داعش سابق) برای حمله به ایران ارزیابی کرده است.
رجانیوز نوشته است: «آن چیزی که حلب را آزاد کرد نه دیپلماسی و مذاکره بلکه خون شهدایی بود که با کمترین امکانات در برابر شقیترین انسانها ایستادهاند. وگرنه اگر کار در دیپلماسی دولت یازدهم بود الان باید منتظر جنگ با داعش نه در کرمانشاه بلکه در تهران بودیم.»
جمهوری اسلامی دخالت نظامی خود در سوریه را "حضور مستشاری" عنوان میکند. با این همه شمار قابل توجهی از فرماندهان سپاه و بسیج و "مدافعان حرم" در درگیریهای نظامی به شهادت رسیده اند.
نقش سپاه در سیاستهای منطقهای
مسئولان دولت یازدهم تنشزدایی در رابطه با کشورهای منطقه و تعامل با کشورهای غربی را یکی از محورهای سیاست خارجی خود عنوان میکنند و از اقداماتی که مانع دستیابی به این هدف است انتقاد دارند.
اسحاق جهانگیری، معاون اول حسن روحانی و یکی از شش نامزد انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری در مناظره تلویزیونی هشتم اردیبهشت ضمن نکوهش حمله به سفارت عربستان (اندکی پیش از اجرایی شدن برجام در دی ماه ۹۴) این اقدام را سبب خودداری صدها هزار گردشگر شیعهی عرب از سفر به مشهد عنوان کرد.
###