تناقض گویی و بدنویسی ایرنا در اخبار مهم سیاست خارجی
پرسش:درحالی که به نخستین سالگرد ایرنای دوره کنونی نزدیک می شویم، امیدها برای بازسازی این پرهزینه ترین تریبون دولت و قرارگرفتن آن برروی ریل حرفه ای گرایی، عالمانه نگری و دولت محوری بیش از پیش رنگ می بازد.
پرسش:درحالی که به نخستین سالگرد ایرنای دوره کنونی نزدیک می شویم، امیدها برای بازسازی این پرهزینه ترین تریبون دولت و قرار گرفتن آن برروی ریل حرفه ای گرایی، عالمانه نگری و دولت محوری بیش از پیش رنگ می بازد.
باوجود تلاش های مثبت اما ضعیف و غیرهدفمند، نامنسجم و پراکنده در ایرنای نزدیک به یک سال اخیر، اما هنگامی که هم و غم معاونت خبر کنونی ایرنا عمدتاً معطوف به سایز عکس و تیترهایی ( که جالب است بیشترشان مناسب گزارش و یادداشت هستند تا خبر) می شود ( که به دلیل فقدان نگاه عالمانه نزد وی است بلکه برخاسته از منش غریزی، سنتی و شخصی به مقوله رسانه و خبر است) انتظاری بیش از این نمی توان داشت که ایرنا در دوره جدید هم تحول شایسته خود و دولت، پیدا کند.
خبر زیر فقط نمونه ای از صدها خبری و مشت نمونۀ خروار است که موید سخن فوق هستند که رصد کردن و گزارش دهی از ضعف همه این خبرها و دیگر فرآورده، مستلزم صرف هزینه بالاست.
امید است مسوولان کنونی ایرنا نه همچون سلف اخیر خود، گوش شنوا داشته باشند و به جای برطرف کردن اشکالاتی که دلسوزانه بیان می شود، درصدد واکنش عصبی برنیایند و نامدارایی پیشه نکنند و همچون دولت که به نام آن برسرکار آمده اند نقدپذیر و صبور باشند.
روز سه شنبه 30 مردادماه برابر با 21 اوت (دقت شود : ایرنا دوروز بعد یعنی روز پنجشنبه، مطلب زیر را منتشر کرد) فیس بوک و توییتر اعلام کردند که تعدادی از حساب های کاربری را به دلیل «تلاش هماهنگ مخدوش سازی»برای تاثیر بر انتخابات آمریکا مسدود کرده اند. به گفته آنها؛ این حساب ها «احتمالاً» ایرانی است و درکنار حساب هایی از روسیه و ... اقدام به انسداد آنها شد.
*ابتدا عین متن مطلب سایت ایرنا و سپس همان متن همراه با نقد بخش هایی از آن (که در انتهای این مطلب به طورجداگانه آمده) در زیر منعکس شده اند، قضاوت با شما:
پژواک ترس از اقتدار سایبری ایران در فیس بوک و توئیتر[U1]
نیویورک- ایرنا- فیس بوک و توئیتر درحالی برخی صفحات ایرانی را به اتهام اثر گذاشتن بر انتخابات میان دوره ای آمریکا مسدود کرده اند که شبکه امنیت سایبری «فایر آی» این اتهام را رد کرده است.[U2]
کد خبر: 83009358 | تاریخ خبر: 01/06/1397 - 2:6
به گزارش بامداد پنجشنبه خبرنگار ایرنا، فیس بوک و توئیتر که در انتخابات سال 1388 بازسازی خود را برای تحریک مردم ایران به تظاهرات علیه نظام به تعویق انداختند، در اقدامی مدعی شده اند، ایران قصد دخالت در انتخابات آمریکا را دارد و برخی صفحات ایرانی را مسدود کرده اند.
صدای این مساله نخست از زبان جان بولتون ایران ستیز درآمد که در کنار مقام های صهیونیستی در سرزمین های اشغالی به سر می برد.
مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از آنچه امکان دخالت ایران در انتخابات میان دوره ای کنگره ایالت متحده خواند، ابراز نگرانی کرد و گفت امکان دخالت ایران، چین، کره شمالی و روسیه در انتخابات میان دوره ای کنگره که پاییز امسال برگزار می شود، وجود دارد.
مساله اتهام علیه ایران و دیگر کشورها به بهانه حملات سایبری جدید نیست و پیش از این هم خزانه داری آمریکا به همین بهانه برخی پژوهشگران ایرانی را تحت تحریم قرار داده بود.
اما از آنجا که ترامپ و کاخ سفید نشینیان نگران باخت در رقابت های میان دوره ای و بالتبع[U3] آن، یک دوره ای شدن ریاست جمهوری خود هستند، می کوشند تا با ایجاد انحراف در افکار عمومی، فضای ترس و وحشت را غالب کرده و از اتهاماتی که متوجه رئیس جمهوری و تیم آنها است، دوری کنند.
انتخابات میان دوره ای کنگره ششم نوامبر (15 آبان) امسال برگزار می شود و مساله دخالت روسیه در انتخابات 2016 که به پیروزی ترامپ منجر شد، همچنان یکی از موضوعات مهم و مطرح در فضای سیاسی این کشور است.
از این رو، فیسبوک و توئیتر که جزو متهمان اصلی در ماجرای انتخابات 2016 محسوب می شوند و این مساله باعث سقوط ارزش سهام آنها هم شد، این بار سعی کرده اند با پیش دستی جلوی سقوط بیشتر سهام خود را بگیرند.
در همین زمینه، شرکت فیس بوک روز چهارشنبه اعلام کرد 652 صفحه کاربری مرتبط با روسیه و ایران را از شبکه های اجتماعی تحت مالکیت خود از جمله اینستاگرام، حذف کرده است.
این شرکت دلیل اقدام خود را رفتارهای هماهنگ نامعتبر و تلاش برای اثرگذاری بر انتخابات آمریکا اعلام کرده اما نتوانسته مشخص کند که بین کاربران روسی و ایرانی ارتباطی وجود داشته است.
شبکه اجتماعی «توئیتر» هم اعلام کرد 284 حساب کاربری مرتبط با ایران را به حالت تعلیق درآورده است.
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه روز یکشنبه در پاسخ به این پرسش که بولتن مدعی شده، ایران قصد دخالت در انتخابات کنگره آینده آمریکا را دارد، گفت: «کافر همه را به کیش خود پندارد.»
اما بستن حساب کاربران در فیس بوک و توئیتر نمی تواند تنها به بهانه انتخابات باشد و بیم اصلی آن را باید در نقش بر آب شدن دسیسه های این دولت علیه دیگر کشورها و شکست سیاست های آن در شکل دهی افکار عمومی علیه ایران، روسیه و چین جست و جو کرد.
شاید این اظهار نظر «بهنام طالبلو» عضو بنیاد ضد ایرانی دفاع از دمکراسی که ظاهرا حتی فارسی سخن گفتن هم نمی داند اما به شدت علیه نظام اسلامی فعالیت دارد و در نشست های مختلف کاخ سفید و کنگره حضور می یابد، گویای این مدعا باشد.
وی می گوید: جمهوری اسلامی ایران از تزریق ایدئولوژی خود در فضای سیاسی آمریکا سود می برد، به عبارت دیگر می خواهد دیدگاه خود را درباره نقش آمریکا در منطقه و همچنین روحیه ضد آمریکایی، ضد اسرائیلی و ضد سعودی در فضای سیاسی آمریکا ارائه دهد.
این فعال ضد ایرانی ادامه می دهد: یادمان نرود در سال های 2011 و 2012 نهادهای رسانه ای ایران به گونه ای تظاهرات در وال استریت را پوشش دادند تا نشان دهند پایان نقش آزادی بخش آمریکا در جهان فرا رسیده است.
از سوی دیگر بر کسی پوشیده نیست که هم بولتون و هم بنیاد دفاع از دمکراسی به شدت به دنبال تغییر نظام در ایران هستند و با هر وسیله ای که بخواهد جریان یک سویه آنها در بلند کردن صدای مخالفان اندک جمهوری اسلامی ایران را تضعیف کند، مقابله خواهند کرد.
اظهار نظر «علیرضا میریوسفی» سخنگوی نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد موید این مطلب است که گفت: «چنین ادعاهایی مضحک و بخشی از مجموعه اقدامهای آمریکا برای تغییر نظام در ایران است.»
وی تاکید کرد: «این اقدامها سوء استفاده از بستر رسانههای اجتماعی است. ایرانیان در زمینه فناوری های نوین ارتباطی تخصص و تبحر خاصی دارند و باید مراقب برنامه های سایبری این کشور درخصوص انتخابات آتی آمریکا بود.»
[U4] شبد**1429**1953**
[U1]این تیتر :
1- ربط معنایی با متن خبر ندارد به عبارتی تیتر یک معنا را به خواننده منتقل می کند و متن خبر معنای دیگر و این یعنی تناقض گویی!! ، تیتر از اقتدار سایبری ایران در فیس بوک و توییتر می گوید و متن از «دخالت ایران از طریق فیس بوک و توییتر در انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا» حرف می زند و آن را رد می کند.
2- نکته حائز اهمیت تر این است که تیتر این مطلب ایرنا در راستای همین اتهام امثال جان بولتون گام بر می دارد و به نوعی این راستا را حمایت می کند. به معنای دیگر تیتر به جای اینکه اتهام یادشده را رد کند، می گوید که ما در حوزه سایبری مقتدریم(درحالی که متن خبر صحبت از اقتدار ایران نیست بلکه اتهام به ایرانیان در فیس بوک و توییتر است که به منظور تاثیرگذاری بر آرای انتخاباتی مردم آمریکا علیه دولت آمریکا اقدام می کنند) و این اتهام زنی شما، پژواک ترس شما از اقتدار ماست!! یعنی چون شما می ترسید پس ما مقتدریم که نتیجه آن اینست که ما دخالت را می پذیریم و عمل فیس بوک و توییتر موجه است. همین اقتدار را خود آمریکایی بارها در قالب اتهام علیه ایران به زبان آورده اند ، آنجا که از پیشرفت ایران در زمینه سایبری گفته اند اما مطلب بایست می گفت که این به زعم آنها این پیشرفت، مخرب است. آن چیزی که تیتر باید القا می کرد که نمی کند. چون اقتدار نمایی در هنگامه هماوردطلبی است و تیتر هم این رویارویی را تایید می کند .
[U2]فارغ از اینکه برخی رسانه ها(مثل رویترز) برخلاف این لید ایرنا، از تایید این اتهام از سوی شبکه امنیت سایبری فایر آی خبرداده اند، اما از منظر روزنامه نگاری و خبرنویسی هم چون لید محور خبر، بایستی متن این خبر در تبیین و شرح این لید باشد نه اینکه به مساله دیگری بپردازد.
[U3]غلط املایی!!!
به تبع آن صحیح است نه بالتبع. تبع با ال(الف و لام) شمسی نمی آید بلکه ال با طبع می آید که معنای دیگری دارد. طبع یعنی طبیعی ، طبق معمول و عادی بودن است که فرق دارد با تبع که به معنای پیروی کردن است.
[U4]متن خبر دارای ایرادهای اساسی و تناقض گویی و بدنویسی هاست.گذشته از موردی که در بالا ذکر شد یعنی تفاوت لید و متن خبر، متن دارای این اشکالات است و باید این ملاحظات را درنظر می داشت:
1- این مطلب ایرنا، به جای سیاسی و شعاری کردن موضوع که قانع کننده نیست، بحث را از منظرعلوم ارتباطات مطرح می کرد به این صورت که محدود کردن افراد و کاربرانی که نه خشونت و نه به زعم آمریکا نفرت پراکنی می کنند بلکه فرضاً قصد تاثیر بر انتخابات را هم داشته باشند( همین تاثیرگذاری برخلاف اصول شناخته شده حقوقی جهان در زمینه آزدی بیان و آزادی فعالیت رسانه ها نیست زیرا کار رسانه شکل دهی و آگاه کردن افکار عمومی است و کارزارهای انتخاباتی برای جلب افکار و آرای عمومی فعالیت می کنند)، اقدام به بستن حساب های کاربری مغایر و نقض کننده اصول برابری در گفتن و چند صدایی که جوامع دموکراتیک ترویج و تبلیغ می کنند، است.
2- نویسنده این خبر لازم است بداند که خبر با تفسیر تفاوت دارد. اگرچه دیرهنگام و دو روز بعد از این ماجرا این مطلب ایرنا منتشر کرده و همین دو روز (دقت فرمایید؛ نه چند ساعت، دو روز!!) برای از آنِ خودساختن افکار عمومی توسط طرف آمریکایی کافی بوده، اما همین خبر- مطلب ایرنا بایستی با تفسیر و استدلال آوردن (هرچند ضعیف) برای اینکه بگوید این اقدام توییتر و فیس بوک به دلیل رویکرد سیاسی دولت آمریکا بوده، تفاوت قائل می شد و آن تفسیر در جای دیگر منتشر می شد.
دفتر ایرنا در نیویورک زمانی نامدارای چون مرحوم احمد بورقانی، عیسی سحرخیز و احمد خادم المله را داشت.البته آنها برمبنای شایستگی حرفه ای خود به این دفتر بسیار مهم خبری اعزام شده بودند.
###