رجایی:برخی تنظیم کنندگان لیست امید مجلس دهم از قراردادن برخی افراد در این لیست پشیمانند، شورای عالی امنیت ملی درحال بررسی دقیق علت درگذشت آیت الله هاشمی است
پرسش: دکتر غلامعلی رجایی مشاور آیت الله هاشمی رییس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام می گوید که تجربه اصلاح طلبان و اعتدالیون برای دقت در قراردادن افراد شایسته و موثر در لیست نامزدهای مجلس دهم در تهیه لیست انتخابات کنونی شورا تاثیر خواهد داشت.
پرسش: دکتر غلامعلی رجایی مشاور آیت الله هاشمی رییس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام می گوید که تجربه اصلاح طلبان و اعتدالیون برای دقت در قراردادن افراد شایسته و موثر در لیست نامزدهای مجلس دهم در تهیه لیست انتخابات کنونی شورا تاثیر خواهد داشت.
او همچنین می گوید که شورای عالی امنیت علیرغم نظر برخی بستگان آیت الله هاشمی رفسنجانی درمورد علت درگذشت ایشان، خود را موظف دیده که در مورد علت مرگ ایشان راساً اقدام کند و هم اکنون درحال انجام این کار است.
رجایی همچنین در نقد عملکرد دولت محمود احمدی نژاد به یکی از تصمیمات این دولت در انتقال سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به اصفهان و شیراز، اشاره می کند و اعلام می دارد که این تصمیم موجب از هم پاشیدگی خانواده تعدادی از کارکنان این سازمان شد.
رجایی که خود نامزد انتخابات شورای شهر تهران است همچنین می گوید که درصورت راهیابی به شورای شهر تهران، برای بازگشت شهردار تهران به عضویت هیات دولت که با تصمیم غلط احمدی نژاد از کابینه خارج شد، تلاش می کند.
متن کامل گفتگوی «پرسش» با دکتر غلامعلی رجایی نامزد انتخابات شورای اسلامی شهر تهران، درمورد نحوه لیست بندی اصلاح طلبان در انتخابات شورا باتوجه به تجربه و آسیب شناسی لیست بندی انتخابات مجلس دهم، آرایش و رقابت های انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم و برخی ابهام ها درمورد درگذشت ایشان، به این شرح است:
پرسش: از انتخابات شورا شروع کنیم. وضعیت لیست چگونه است؟ چون آن طوری که دیده می شود، تعداد افرادی که در جبهه عمومی اصلاح طلبان واعتدالیون هستند، زیاد است و بیشتر از 30 نفر افراد شناخته این جبهه تایید شده اند. انتخاب لیست نهایی از این میان چگونه است ؟ شما اطلاع دارید؟
رجایی: اطلاعی که من دارم یک گروه غربالی است زیر نظر آقای موسوی لاری است که برای تهران 200 نفر در فهرست شروع می کنند بعد می رسند به 63 نفر سپس 42 نفر و آخر 21 . براساس فراخوانی که دادند و فرم پنج صفحه ای که پر شد، امتیاز بندی می کنند و امتیازات را کنار هم می گذارند و رای می دهند. در مورد آن فهرست 42 نفره در شورای عالی اصلاحات رای گیری می شود که کسانی که بیشترین امتیاز را بیاورند در آن لیست قرار می گیرند البته کسانی هم هستند که حدس من اینست از حالا در لیست هستند مثل محسن هاشمی، الویری و احتمالا مهرعلیزاده بقیه هم براساس امتیاز است که امتیازها هم براساس تخصص کاریشان دررابطه با شهر است و صرف تحصیلات و اینها مبنا نیست فرد در مدیریت شهری هم باید مدخلیتی داشته باشند.که البته من می دانم شرایط سخت و فشرده است چون خیلی ها رای آورند، تخصص هم دارند و امتیازشان هم بالاست و اینها کم هم نیستند. خب در کنار این، در نظر بگیریم که می خواهند دو سه نفر خانم جوان بگذارند که البته به این معنا نیست ولی بهرحال می خواهند درصدی را به خانم ها بدهند،که قاعدتا این سهمیه را به ضرر آقایان به هم می زند.منظور من اینست که آن تعدادی که می خواهند انتخاب کنند اگر چهارپنج نفر هم حالا جوان ها بدهند که البته من نشنیدم که اصراری به این باشد چون مدیریت شهر تهران وضعیتی ندارد که یک جوان 27 و 28 ساله بیاید کارآموزی کند . یک کسی باید به اندازه عمر آن جوان تخصص شهری داشته باشد در ترافیک در محیط زیست در مسائل فرهنگی اجتماعی و در مسائل امنیتی. بنابراین وضعی که من مطلم دارند اینست که غربال هایشان را درحال انجام شدن است و این روزها باید اعلام کنند.
پرسش: تجربه انتخابات مجلس( دهم) نشان داد البته شرایط خاصی بودکه بهرحال با آن قلع و قمعی که صورت گرفت، ولی یک تجربه ای بود که در نوع خودش بی نظیر بود آن هم اینکه مردم به لیست رای دادند. فکر می کنید آن تجربه (در انتخابات شورا) تکرار می شود؟ با توجه به حاشیه هایی که برای آن لیست امید (تهران) مجلس درست شد ما بعدا دیدیم بعضی از اعضا دو سال است که از مجلس دهم گذشته اصلاً اسمی از آنها نیست بعضی دیگر اما درخشیدند و ستاره شدند اما بعضی حتی حاشیه هایی در مورد بستگانشان پیش آمدتحمیلی هایی در این لیست بندی بروز می کند. با این ها همه فکر می کنید آن تجربه رای دادن یکجا به لیست دوباره برای انتخابات شورا تکرار می شود؟
رجایی:من فکر می کنم آن موتوری که جریان تدبیر و امید را راه انداخت آن موتور هنوز گرم است.پشتوانه این موتور آیت الله هاشمی ، آقای خاتمی و آسیدحسن و اصلاح طلبان و اعتدالیون بودند مردم با این کلیت کار دارند البته همانهایی که آن لیست را بستند من مطلعم که از اینکه بعضی در آن لیست بودند پشیمانند من مطلعم.و قاعدتاً این مساله در شورا تاثیر خودش را خواهد گذاشت که که لیست شورا دقیق بسته شود.که سابقه زیر سوال باشد و مردم اعتمادشان را از دست بدهند. اگر برای شورا لیست خوب بسته شود با متخصصین و رای آورها قاعدتاً مردم اعتمادشان در آن چنددرصدی که موافق نیستند بر می گردد به نظر من آنها هم پس زده می شوند چون مجلس عمر محدودی دارد و برای لیست بعدی آنها نخواهند بود.
پرسش: منظورتان اینست که تنظیم کنندگان لیست مجلس پشیمانند؟
رجایی:خبر دارم که آنهایی که تنظیم لیست مجلس را کردند می گویند ای کاش آن افراد را نمی گذاشتیم.
پرسش: بهرحال بهترین انتخابگر مردمند و مردم هم این تعهد را نداده اندکه تا ابد با اصلاح طلبان باشند. مردم چون می بینند اصلاح طلبان حرف آنها را بیان می کنند همسویی می کنند بنابراین چنین به نظر می رسد که مردم اگر مسائلی را ببینند که درستی عمل حتی به مقدار درصدی نیست، ممکن است در همین انتخاب ها واکنش نشان دهند.
رجایی: من فکر می کنم انتخابات شورا اعتماد مردم را برگرداند و انتخاب بهتر و دقیق تری بشود اگر دوباره دچار حاشیه نشوند که فرضاً بعضی از آقایانی که جزو این انتخاب کنندگان هستند آنجا باشند، برادران بعضی ها با فشار وارد بشوند، من فکر می کنم در مجموع لیست شورا می تواند اعتماد را برگرداند. معمولا هم در این چینش ها خطاهایی طبیعی است که صورت می گیرد که باید این انصاف را داد و مردم هم این را متوجه می شوند. اما آن چیزی که ما باعث می شود نگران نباشیم اینست که ؛ البته در مورد شورا می گویم، اینست که دوگانه ای در انتخاب مردم ایجاد شده. که مایلم که بگویم دوگانه مردم وغیر مردم. و مردم در انتخابات چند دوره معمولا به سمتی رفتند که خودشان خواستند که این به نظر من این جهت و نگاه، به سمت اصلاح طلبان واعتدالیون است و دلایلی هم دارد که می توانیم درموردش صحبت کنیم که یکی اش اینست که عملکرد اصولگرایان عملکرد قابل قبولی نبوده. تبلیغات و هیاهو زیاد بوده که دولت پاکدست است.خب دولت پاکدستی که دوسه مدیر ارشدش می روند زندان، پرونده هایشان مفتوح است. رییس دولتش مکرر احضار می شود و نمی رود.یکی از این احضارها اگر برای خاتمی بود، چه جنجالی می شد.
پرسش: و عمدتاً هم مسائل اقتصادی.
رجایی: بله اقتصادی.کاهش ارزش پول، بی اعتباری پول ما نزد خارج وتحریم ها اینها همه دستاوردهای دولت اصولگراها و پاکدست است . مردم این را می بینند اگرچه دولت تدبیر و امید در زمینه اقتصادی چندان موفق نبوده و می توانست توفیق بیشتر داشته باشد، ولی همین که سایه جنگ را دور کرد و تحریم ها را بعضا نیمه جان کرده و بعضا بی اثر کرد، این بهرحال موفقت بزرگی است. این محرز است رییس جمهور گفت و من هم خبر داشتم که محموله کشور به دبی می رفت و از دبی دوبله با لنج به ایران می آوردند. الان کشتی های بزرگ در بنادر ما پهلو می گیرند، بخشی از پول های ایران آزاد شده است و بنادر ما آزاد شده است. مردم هرچند که با تبلیغات از حقیقت دور شوند اینها را می فهمند. هیچ کشوری نرفت زیر ماده 7 مگر اینکه جنگ می شد. آقای ولایتی هم که مشاور ارشد رهبری است گفت برجام سایه جنگ را دور کرد. بحث برجام باید در جای خودش بحث شود. من فکر می کنم.این رویکرد مردم به لیست اصلاح طلبان و جهتی که اصلاح طلبان مشخص کردند مقداریش ناشی از بدعمل کردن اصولگرایان است. مردم نه اصولگرایند، نه اصلاح طلب. مردم کارنامه عمل را نگاه می کنند گاهی هم تحت تاثیر تبلیغات قرار می گیرند و اشتباه هم می کنند اما در انتخاب های خودرفته رفته پخته تر می شوند. الان از خودشان می پرسند این چه دولت پاکدستی بود که پول مارا بی ارزش کرد اعتبار بین المللی ما را در منطقه خراب کرد ما را به زیر تیغ تحریم برد.آدم های لایق و به درد بخور را خانه نشین کرد. مثلا همین دکتر ظریف، هم خودش از کار برکنار شد و هم کتابش، کتاب درسی اش، از تدریس برای دانشکده روابط بین الملل منع شد.الان دوست و و دشمن به توفیق، تسلط ، مهارت وخبرویت دکتر ظریف اذعان دارد ایشان در آن دولت قبلی همین کارها را می کرد. این جمله معروف بود که به آیت الله هاشمی گفته بودند که چاهی می کنیم و تمان مدیران دولت های هاشمی و خاتمی را در آن می ریزیم و آن را می بندیم. نمونه اعلا و عالی این مساله که این آدم بعنوان رییس دولت و آمد و گفت که برنامه و بودجه را تعطیل می کنیم وتعطیل کرد وگفت که کارش را خودم انجام میدهم. شما تخصص آن را نداری؟! شما اگر می توانستی ترافیک تهران را که دکترایش در این زمینه داشتی حل می کردی.همان کار هم نکرد. احمدی نژاد در این هشت سال حداقل از تخصص خود استفاده می کرد و ترافیک تهران را حل می کرد. در دوره ایشان در سازمان و گردشگری ابلاغ می کنند که میراث فرهنگی به اصفهان و شیراز منتقل شوند که عده ای از کارکنان می گویند که یکی از آنها دانشجوی من بود می گویند که زندگی ما از پاشیده می شود که صریحا بقایی چه شوخی و چه جدی گفته بود که طلاق برای این روزها ست . همین جور هم شد با این تصمیم انتقال میراث فرهنگی عده ای از کارکنان میراث فرهنگی از همسرانشان جدا شدند. خب این طرح کجایش پخته بود و شکست خورد و یا دستور داده بودندکه نرخ بهره بیاید پایین. مگر نرخ بهره بانک دستوری است مگر اقتصاد با دستور حل می شود؟! مردم اینها را می بینند و حرف ها را بالا و پایین می کنند ونتیجتا نظرشان را نسبت به آن طیف عوض می شود. اگر اصلاح طبلان هم خوب عمل نکنند و دولت، دولت کندی باشد و شایسته سالاری را رعایت نکند و دیگر موارد، مردم هم نسبت به اینها ممکن نظرشان عوض شود.
پرسش: پس نظر شما اینست که بعضی می خواهند عده ای را به لیست اصلاح طلبان تحمیل کنند.
رجایی: اگر لیست دقیق بسته نشود و ملاحظات اشخاص در آن دخیل بشود، این تجریه خوبی بعد از مجلس نخواهد شد. الان حداقل چند نفر در لیست تهران به مجلس رفته اند که نباید می رفتند.الان همه برآنند. مردم اعتماد کردند ولی اصلاح طلبان بدانند که این کاسه اعتماد مردم تاجایی قابل برداشت است. سیستم سهیمه در مجلس چیز خوبی بود که تعداد نماینده های مجلس را افزایش داد ولی هرپیشنهاد جدیدی به معنای کارآیی آن نیست.ممکن است ما به جایی برسیم که برای تهران لیستی ببنیدم که بیست تای آن خانم باشد بیست خانم شایسته باشد. آن را مردم را می پذیرند ولی اینکه ما لیست را به این سمت برسیم که دوتا مثلا کارگرد یا دوتا جوان باشد دوتا خانم باشد من این روند را مطلوب نمی بینیم.مبنا، شایستگی، پختگی و خبرویت باشد چه زن چه مرد.
پرسش: نکته ای که به نظر می رسد اینست که افراد مشهور و توانمند زیادی از اصلاح طلبان و اعتدالیون برای شورا نامزد شده اند که احتمالاً اصولگرایان هم اینچنیند. سووال کلی اینست که اساساً شوراشهر ظرفیت این همه افراد با این ویژگی را دارد؟
رجایی:شورا ظرفیتش بیشتر از این حرفهاست.
پرسش: آیا بهتر نبود این تعداد زیاد برای مجلس آینده کار کنند؟
رجایی: ببینید یکی از مشکلات اینست که هم دستاورد هم است، هم مشکل و دستاورد است. وقتی چهره ها و ستاره زده شدند آنها در حوضچه شورا سراریز شدند. شورا به مراتب دستش از مجلس بازتر است.چون نظارت استصوابی شورای نگهبان را بالای سرش ندارد.بسیاری از کسانی که برای شورا تایید شدند در شورای نگهبان رد می شوند.
پرسش:حوزه عمل زیادی هم در شورا ندارند.
رجایی: در شورا مثلا من خبر دارم 10 وزارتخانه درگیرند، مستقیما. من اگر به شورا بروم یکی از پیشنهادهایی که دارم بازگشت شهردار تهران به کابینه است که با تصمیم غلط احمدی نژاد از کابینه بیرون گذاشته شد. شهردار تهران مجدداً به کابینه برگردد . حتی من می خواهم پیشنهادکنم که ما می توانیم چیزی درحد وزیر تهران داشته باشیم یعنی وزیر باشد، وزیر تهران. حالا این عنوان، عنوان تبلیغاتی است اما بهرحال کابینه محل تلاقی کارهای وزارتخانه هاست و در تهران خیلی از وزارتخانه ها درگیرند.تهران اگر مشکل داشته باشد دولت نمی تواند خوب کار کند چه بلحاظ ترافیکی چه امنیتی و چه فرهنگی و اجتماعی. پایتخت تابلوی کشور است.بنابراین شورا هم فرصتی شده که آن نیروها در این سبد سرریز شوند. ایرادی هم که وجود دارد همان طور که شما گفتید شورا یک ظرفیت محدود دارد. البته اصلاح طلبان می توانند از این استفاده کنند دردولت بعد. فکر می کنم آقای دکتر روحانی باید تجدیدنظری بکند و ترکیب کابینه را جوان تر کند و تغییراتی بدهد.یکی از نقدهای من به دولت اینست که میل به تغییر در آن کم است. نه به آن دولت احمدی نژاد که تا صفار هرندی را عوض کرد که به او اخطار قانون اساسی داده شد که باید بروی و از مجلس رای اعتماد بیگری و با توجه به تعداد تغییرات رای اعتماد مجددا باید بگیرد و صفار هرندی برای اینکه کابینه جدید به مجلس معرفی نشود و دولت سقوط نکند با بی میلی کامل در جلسات کابینه شرکت می کرد.یا اینکه در دولت آقای روحانی جز در وزارت ارشاد و وزارت ورزش تغییری ایجاد نشد. خب این میزان تغییرات کم است دولت روحانی از این نیروهایی که برای خدمت به شهر اعلام آمادگی کرده اند، می تواند استفاده کند.
پرسش:حالا که صبحت ریاست جمهوری و دولت شد پیش بینی شما در مورد انتخابات ریاست جمهوری چیست؟ روند کنونی آن چگونه است؟ آیا نهایتا دو کاندیدا به رقابت ادامه می دهند؟
رجایی: آرایش صحنه فعلا به صورت رقابت جدی بین روحانی و رئیسی و قالیباف است.قالیباف و رئیسی هم چون از یک اردوگاه هستند باید تا دو هفته دیگر تکلیفشان را مشخص کنند که تا کجا هستند.شواهد نشان می دهد که قالیباف بنای عقب نشینی ندارد چون دوبار شکست خورده و مصمم است این دفعه نتیجه بگیرد.خب البته وضع رایش هم در دوره های قبل بد نبوده و دوم بوده. قالیباف تنها کسی است که از قبل شروع کرده، امکانات و نیروهایش دست خورده مانده و از پشتوانه مالی خوبی هم برخوردار است اما ضعف هایی هم دارد که عملکردش در شهرداریست و هم حمله اش به دانشجویان که دکتر روحانی از آن در مناظره سال 92 چه استفاده ای کرد و طبق نظرسنجی از رتبه دوم به چهارم پنجم سقوط کرد. اگر یکی دو مورد اینجوری از شهرداری مطرح بشود که حتما مطرح می شود، قالیباف رقابت آسانی نخواهد داشت. آقای رییسی این حاشیه ها را ندارد ولی یک حاشیه عملکردی در قضایای دهه های شصت و هفتاد راجع به برخی محاکمات دارد که بعضاً بیرون هم بازتاب داشته است.خب حالا این باید مدنظر باشد که ممکن است بنابر مصالح نظام اینها در مناظرات دیده نشود ولی الان فضای مجازی کاری به فضای رسمی ندارد و یک عده ای این را مطرح می کنند و آقای رییسی باید پاسخگو باشدکه چه نقشی داشته است ؟ این برای مردم مدنظر است .در عین حال توانایی هایی ایشان دارد، سیادت دارد، بیانش خوب است ولی در عین حال کار ایشان هم ساده نیست . سابقه و توان اجرایی ندارد که بتواند کشور را اداره کند .مردم دیگر تمایلی ندارند که شهردار تهران بشود رییس جمهور و هرکاری خواست بکند. این نکته اول. نکته دوم اینست که اصولگرایان متفرق هستند. احمدی نژاد بخشی از آنهاست که وضعیتش اینچنین است بهرحال درطیف اصولگرایی تعریف می شود اگرچه خودش می گوید اصولگرا نیستم. بنابراین سه نامزد اصولگرایی تفرق دارند و شواهد نشان می دهد که هرسه نامزد اصولگرا بنای ماندن دارند ولی شاید آقای میرسلیم کنار برود چون اقبالی ندارد ایشان وضعی دارد مثل آقای هاشمی طبا.آقای هاشمی طبا اصلاح طلب نیست. چه کنش اصلاح طلبانه در 20 سال گذشته داشته است؟ سابقه اداره کشورشان چیست؟ جامعه اینها را جدی نمی گیرد و می آیند و حرف هایی می زنند و رای چندانی هم به دست نمی آورند. من فکر می کنم میرسلیم مثل آقای عارف خودش کنار برود و یا در این بده وبستان های اصولگرایی کنار برود ولی این نیست که می گویند تا آخر هستیم ولی باید این آخر را تعریف کرد که کجاست. اما آن طرف آقای روحانی رقیب جدی ندارد چون جهانگیری معاونش است و احتیاطی آمده است وکنار خواهد رفت او در در تریبون ها کمک خواهد کرد. مشکل و رقیب روحانی،خود روحانی است یعنی عملکردِ خودش است البته در مناظره ها قوی ظاهر می شود، خطیب توانایی است، نکته سنج است و بداعتاً نکات اثرگذار می گوید. نقدی که من دارم این سفرهای استانی اخیر است که می شد طوری برنامه ریزی و طراحی بکنند که قبلا اینها را انجام می داد و نه در این یک ماه آخر که شائبه ایجاد شود. کما اینکه در مورد رئیسی هم می گویند که شما که یک سال است که آمده ای در آستان قدس رضوی،آرد وبرنج وغذای حضرتی را حساب شده توزیع می کنی البته این در مورد رئیسی قابل اثبات نیست. اگر کاندیدا نشده بود که این کار را می کرد اما چون نامزد شده، شائبه ایجاد شده است.آقای روحانی می توانست از این شائبه خودش را دور کند.
پرسش: پس شما فکر می کنید که انتخابات سه قطبی است
رجایی : آرایش اکنون اینگونه است اما شاید با توجه به شکستی که اصولگرایان در دوره های قبل و سال های اخیر در انتخابات ریاست جمهوری و خبرگان خورده اند به این عقلانیت برسند که با هم به توافق برسند که با هم توافق کنند.
پرسش: عقلشان و عقلانیتشان چه می تواند باشد؟
رجایی:نتیجه گرایی. نتیجه گرایی که اینها را باید به یک عقلانیت برساندکه اگر قالیباف درنظرسنجی وضعیتش بهتر است چه داعی دارد که وی که رایش بیشتر است به نفع رییسی که رایش کمتر است، برود کنار؟فکر می کنم این دفعه تمام اصولگرایان پشت رئیسی باشند و شاید بعضی نهادهای مسلح پشت قالیباف باشند باید ببینیم این دو گانگی تا کی ادامه پیدا می کند. ممکن است توصیه ای به این جمع متفرق برسد که مبنا رای آوری باشد که در این صورت ممکن است رئیسی به نفع قالیباف کنار برود. نظر سنجی کنونی نشان می دهد که قالیباف جلوتر است. باید منتظر بود تا دو هفته دیگر که نظرسنجی ها حتما تغییر پیدا می کند. اگر وضع قالیباف بهتر بود عقلانیت ایجاب می کند که رئیسی به نفع قالیباف کنار برود واگر کنار نرود شانس بزرگی برای روحانی است. ولی بهرحال تا آستانه انتخابات، بودن قالیباف و رئیسی بازهم یک شانس و فرصت برای روحانی است. روحانی چندتا فرصت دارد.یکی، دوگانگی قالیباف – رئیسی. دیگری اینکه احمدی نژاد در انتخابات نیست.طرفداران احمدی نژاد چند دسته اند؛ یک دسته به ایشان وابسته هستند و ممکن است انتخابات را تحریم کنند،یک عده ای اعلام کرده اندکه می روند با رئیسی. یک عده هم ممکن است کار با احمدی نژاد نداشته باشند و تکلیف احساس کنند که درقبال کشورشان باید کنشی داشته باشند. من فکر می کنم که این دسته که می خواستند به احمدی نژاد رای بدهند نه اینکه به او وابسته باشند،اینها بعد از مناظره ها ممکن است به سمت روحانی بیایند.بقایی را که من فکر می کنم یک شوخی بود و احمدی نژاد با آن سوابق بقایی سطح شعور مردم را نادیده گرفت. بقایی در دوره های بعد هم هیچگاه تایید نخواهد شد.
پرسش:آقای دکتر درهرصورت ردصلاحیت هادر انتخابات شورا هرچند گفته شده کم بوده،ولی صورت گرفته است . در تهران که از طیف های مختلف رد صلاحیت صورت گرفته است اما در جاهایی که نمایندگان شهر یا استان اکثریت با اصولگرایان است قلع و قمع عجیبی علیه داوطلبان اصلاح طلب صورت گرفته است؟ وضعیت چگونه است ؟امکان بازگشتی برای اینها وجود دارد؟
رجایی:ردصلاحیت هایکسان نبوده؛ درتهران یک جورعمل شده،در شهرستانهاجوردیگر. ماباید بپذیریم که هیات نظارت که نظر نهایی را می دهد، دربرخی شهرها و استانها بدنه اصولگرایی دارند و مسلما اینهااز درسازش با رقبای خود برنیایند. برخی از کاندیداهای شورا، نامزد مجلس بوده اند که اینها می آیند در انتخابات شورا آبرویی پیدا می کنند و برای همین نمایندگان فعلی اصولگرا، دردسر و رقیب می شوند.
پرسش:پس سازوکاری برای این مساله وجود ندارد و باید کنار آمد؟
رجایی: باید کنار آمد البته باید اعتراض کنند ولی ممکن است هیات نظارت متقاعد نشود.
پرسش:آخرین سووال در مورد مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی است که چندسال اخیر شماسمت مشاورآن مرحوم را داشتید و یارصدیقی برای آن مرحوم بودید.بالاخره بعدازهمه بحث ها،هنوز بعضی رسانه های خارج،خارج نشین، حاشیه های ابهام آفرین در مورد ناگهانی بودن درگذشت ایشان مطرح می کنند، نظرتان را در این خصوص می خواستم بدانم.
رجایی:در این مورد حرف زده شده و زده خواهد شد. قاعدتا مرگ چنین خواجه نه کاری است خرد، قاعدتا مرگ هاشمی آن هم ناگهانی، اگرچه ایشان دچار کبر سن بود ولی کبر سنی بود که آنهایی که از نزدیک با ایشان مراوده داشتند از جمله خود من و خانواده، تصورشان این بود که اقلاً ده و دوازده سال به همین قوام ودوام باشند.ولی خب مرگ ناگهانی پیش می آید.از چند منظر به مرگ ایشان باید نگاه کرد. یک منظر، اینست که این یک برنامه ای بوده در جهت حذف ایشان. این باید ثابت بشود. در هر معنایی باید ثابت بشود. منظر دیگر، منظر پزشکی و وضعیت پرونده پزشکی ایشان است که در بیمارستان اخوی ایشان خیلی صریح اعلام کرد که این مرگ، ناگهانی بوده و سکته بوده و پرونده هم بسته شد حتی اجازه کالبد شکافی داده نشد.
پرسش:محمدآقا منظورتان است؟
رجایی: بله آقای محمد هاشمی رفسنجانی. بهرحال ایشان برادر آن مرحوم است و بالای سرایشان بوده و با پزشکان هم مشورت کرده بود . یک نظر دیگر اینست؛ چون احتمال می رود مرگ ایشان طبیعی نبوده، شورای عالی امنیت هم کارهایی بکند که این را اعلام کرده اند، دارند بررسی های بکنند، از آب استخر،از منزل.از حوادثی که منجر شده به روزهای قبل فوت، که لابد خودشان نتیجه را بعدا اعلام می کنند.
پرسش:پس موضوع تحت بررسی است؟ از سوی شورای عالی امنیت ملی؟
رجایی: بله کمیته ای از شورای عالی امنیت ملی درحال بررسی علت فوت است که اعلام هم شده است.
پرسش: سردار سیف اللهی مسوولش است؟
رجایی:این را نمی دانم.بهرحال یک کمیته ای دارد بررسی می کند.یک عده ای را مورد سووال قرار داده اند، سووالات دقیق.از محافظین و غیر محافظین. آب استخر را بررسی کردند. این بهرحال در آینده روشن می شود که مرگ ایشان ناگهانی و طبیعی بوده؟ سکته بوده؟ چه سکته ای؟ چرا داخل آب؟ چرا بیرون نبوده؟ چرا بعد از خروج از آب سکته نکرده؟ این سووالاتی است که ما نمی توانیم پاسخ دهیم؟ پزشکان باید پاسخ بدهند که چه جوری اتفاق افتاده و علت سکته و این حرفها. این دوگمانه دارند باهم پیش می روند. گمان اول که با گفتن اخوی ایشان و پزشکان بسته شد که ایشان مرگش طبیعی بود و فوت کرده است. شورای عالی امنیت ملی هم دارد کار خودش را می کند و این را نباید عجله کرد چون کارهای بررسی کارهای اینطوری طول می کشد.حالا دیگر اگر با دوستان صحبت بشود گمان ها باید به سمت این برود باید منشا مشخص بشود. هرکس که ادعا می کند باید دلیل بیاورد. من در این قضیه نظر مشخصی ندارم.
پرسش: همین را می خواستم بدانم.نظر خود شما؟
رجایی: نه من نمی توانم رای بدهم به دلیل اینکه در حادثه نبودم. من یکساعت بعد از فوت ایشان، جنازه را دیدم که که از بیمارستان به حسینیه آورده بودند. ولی در شستشو و غسل ایشان تا آخر من و سیدحسن و سید یاسر خمینی و یاسر و مهدی هاشمی و چند تا از محافظین بودیم.کاملاً یک آدم در حال خواب، بطوری که من در ذهن خود این تصور را داشتم که آبی که برای غسل روی ایشان ریخته می شود ایشان شوکی بهش وارد شود و از خواب بیدار شود. در ذهن خودم اینگونه تصور داشتم چون کاملا مثل فرد درحال خواب بودند.
پرسش: پوست صورت ایشان تغییر نکرده بود؟
رجایی : هیچ تغییر نکرده بود.
پرسش: سیاه و کبود و سرخ نشده بود؟
رجایی: هیچ تغییر نکرده بود کاملا معمولی بود.من در چند جا این را نوشته ام که کاملا عادی بودند. یک آدم کاملا در خواب.من شاید آخرین نفرهایی بودم که حاج آقا را آن روز در مجمع دیدم، فیلمش هم موجود است که من ایشان را ملاقات می کنم و بعد ایشان می رود به اتاق خود. من جنازه حاج آقا را همان طوری دیدم که صبح دیده بودم.
پرسش: در همین رابطه صحبت هایی همان اوان درگذشت ایشان مطرح شد. در آن موقع در مورد سلامت ایشان و خود شما در مورد سلامت ایشان، پزشکی که از آلمان آمده بود. اما در مقابل دکتر قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت گفته بود که آقای هاشمی سابقه قلبی داشته است.
رجایی : نه این را فاطمه خانم هاشمی گفته بود که به اصرار من پدر را بردیم آنژیو کرد. مساله ای هم بروز نکرده بود فقط سال 79 که سال نوشتن وصیت ایشان بوده فاطمه خانم اصرار می کند و آیت الله هاشمی می رود و آنژیو تست می کند و البته هیچ مشکلی نداشت.
پرسش: مشکل عروق چی؟
رجایی هیچ مشکل قلب و عروق در آنژیو و آزمایش دیده نشده بود و نداشتند.
پرسش: بعدا چی یعنی از سال 79 به بعد تا هنگام فوت؟
رجایی : در این فاصله هم هیچ ناراحتی قلبی نداشتند و هیج ناراحتی و مساله قلیی و عروقی بروز نکرد و بوجود نیامد و نداشتند. آیت الله هاشمی خیلی مواظبت می کرد و به کوچکترین نشانه مساله در مورد سلامتی خود، واکنش نشان می داد مثلا اگر دندانش روزی قدری درد می گرفت، همان شب می رفت دندان پزشکی دامادش،شوهر دخترش، دندانپزشک است و معاینه می کرد و یا در بخش های دیگر بدن همچنین. ایشان بلافاصله به کوچکترین مساله بدنی واکشن نشان می داد و به دکتر مراجعه می کرد. حالا قلب و نفس و عروق که جای خود دارند. در سلامت بودند خودشان گفته بودند یکی دو هفته قبل، قلبشان مثل قلب جوان 20 ساله بوده. همان آخرین روزی که من آیت الله هاشمی را ملاقات کردم بعد از آن، ایشان عبا را زیر بغل جمع کردند، دو تا نوزده پله را دویدند. آدم باید مقدماتش را داشته باشد که سکته کند. درعین حال می گویم تخصص من نیست و قاعدتا بررسی شورای امنیت است که تعیین می کند. ممکن است البته اعلام هم نکنند و این قضیه محرمانه بماند. ولی این طوری که گفته شده است و من خودم یک روز در ایام عید منزل آیت الله بودم و دیدم با دستگاه هایی دیوار منزل ایشان را آزمایش می کردند، که نشان می دهد بررسی هایشان خیلی دقیق و ریز است. محافظین هم می گفتند ما را خواستند و با ما هم صحبت کردند توضیحات را از سرتیم و بعضی محافظین پرسیدند. مکالمات را گوش کرده اند .بهرحال هاشمی است هم در سیاست ایران هم منطقه و هم جهان هاشمی دیگری نداریم.
پرسش:ممنون.
####