مکرون پیش از سفر به آمریکا: گزینهای جز حفظ برجام نمیبینم
پرسش:امانوئل مکرون رییس جمهور فرانسه میگوید جز حفظ برجام هیچ پیشنهاد دیگری برای دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا ندارد.
پرسش:امانوئل مکرون رییس جمهور فرانسه میگوید جز حفظ برجام هیچ پیشنهاد دیگری برای دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا ندارد.
مکرون پیش از سفر سه روزه خود به آمریکا برای گفتوگو با دونالد ترامپ درباره برجام و همچنین بحران سوریه، به شبکه فاکس گفت در مورد برنامه هستهای ایران، گزینه دیگری را مد نظر ندارد.
مکرون در پاسخ به این سوال که آیا خروج از برجام "اشتباه" است گفت:
"برجام بیعیب و کامل نیست، اما برای برنامه هستهای ایران گزینه بهتری دارید؟ من که این گزینه را نمیبینم. گزینه جایگزین شما چیست؟ من گزینه دیگری نمیبینم. بگذارید این چارچوب [برجام] برقرار بماند برای این که بهتر از وضعیتی به سبک کره شمالی است."
"حرف من الان این است، تا وقتی گزینه بهتری درباره برنامه هستهای ایران ندارید از برجام خارج نشوید."
رییس جمهور فرانسه همچنین گفت قصد دارد با محدود کردن برنامه موشکی و همچنین نفوذ ایران در سوریه، برجام را "تکمیل" کند.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان هم خواستار برقرار ماندن برجام شده است.
مرکل یکشنبه گفت آلمان به حمایت از برجام ادامه خواهد داد.
خانم مرکل گفت: "بر این باوریم که داشتن یک توافقنامه، هر چند که این توافقنامه کامل نباشد از در اختیار نداشتن هرگونه توافقنامه ای بهتر باشد."
ایران و پنج قدرت جهانی سه سال پیش به توافق رسیدند که ایران برنامه هستهای خود را محدود کند و در عوض برخی از تحریمهای جهانی علیه این کشور برداشته شود.
اما دونالد ترامپ حتی پیش از ریاست جمهوری به شدت از این توافق انتقاد کرده و آن را "بدترین" توافق خوانده بود.
با این حال رئیس جمهور آمریکا تا به حال هر سه ماه در بررسی پایبندی ایران به برجام، تعلیق تحریمهای ایران را تمدید کرده است اما بار آخر هشدار داد که احتمالا دیگر آن را تمدید نخواهد کرد و آمریکا از آن بیرون خواهد آمد. ترامپ باید تعلیق تحریمها را ١٢ مه (٢٢ اردیبهشت) دوباره تمدید کند.
تقریبا یک ماه پیش ماه خبرگزاری رویترز گزارش کرد که سندی محرمانه را دیده و در آن آلمان، بریتانیا و فرانسه پیشنهاد کردهاند که اتحادیه اروپا برای فعالیتهای موشکی و نقش ایران در سوریه تحریمهایی وضع کند. هدف از این کار مجاب کردن آمریکا برای پایبند ماندن به توافق هستهای عنوان شده بود.
اما این پیشنهاد در نهایت با مخالفت بعضی کشورهای اتحادیه اروپا از جمله ایتالیا بینتیجه ماند.
دیروز محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه در گفتگو با تلویزیون سیبیاس آمریکا هشدار داد خروج از برجام برای آمریکا "خوشایند" نخواهد بود و آمریکا باید منتظر "عواقب" چنین تصمیمی باشد:
"دنیا نمیتواند از ما بخواهد به صورت یکجانبه و یکسویه توافقی را اجرا کنیم که نقض شده است."
ظریف گفت در صورت خروج دولت آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریمها، ایران آماده است تا فعالیتهای هستهای خود را حتی "با سرعتی بیشتر" از سر بگیرد.
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان هم جمعه آینده برای گفتگو با دونالد ترامپ از جمله درباره برجام به آمریکا سفر میکند.
مکرون همچنین به نفع تعهد درازمدت آمریکا به سوریه استدلال کرد و در این راستا به "هدف مشترک" مهار نفوذ ایران در سوریه اشاره کرد.
مکرون گفت: "ما باید بعد از جنگ یک سوریه تازه بسازیم. و برای همین است که فکر می کنم آمریکا باید نقش خیلی مهمی بازی کند."
"چرا؟ پوست کنده بگویم. روزی که جنگ علیه داعش تمام شده، اگر (سوریه) را ترک کنیم، مسلما و به طور کامل میدان را - حتی از نقطه نظر سیاسی - برای رژیم ایران، بشار اسد و این ها باز گذاشته ایم."
آمریکا و فرانسه در کنار بریتانیا اخیرا آنچه را گفتند تاسیسات مرتبط با برنامه تسلیحاتی شیمیایی سوریه است را هدف گرفتند. آن عملیات موشکی بعد از حمله مظنون شیمیایی در روز ۷ آوریل در شهر دوما که این کشورها به دولت سوریه نسبت می داهند انجام شد.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا اخیرا در چند مورد گفته مایل است نیروهای آمریکایی را در آینده نزدیک از سوریه خارج کند. این درحالی است که مکرون و حتی بعضی مقام های ارشد دولت آمریکا به نفع ماندن در سوریه استدلال کرده اند.
آمریکا حدود دو هزار خدمه نظامی در سوریه دارد که با نیروهای دمکراتیک سوریه، عمدتا متشکل از کردها، همکاری می کنند.
###