افت چشمگیر واردات نفت مشتریان آسیایی از ایران در ماه گذشته
پرسش:مشتریان آسیایی ایران، در ماه گذشته میلادی واردات نفت از این کشور را به ۱.۳۶ میلیون بشکه در روز رساندهاند که نسبت به نوامبر سال گذشته کاهشی ۲۹ درصدی نشان میدهد. این رقم کمترین میزان از سال ۲۰۱۶ تاکنون است.
پرسش:مشتریان آسیایی ایران، در ماه گذشته میلادی واردات نفت از این کشور را به ۱.۳۶ میلیون بشکه در روز رساندهاند که نسبت به نوامبر سال گذشته کاهشی ۲۹ درصدی نشان میدهد. این رقم کمترین میزان از سال ۲۰۱۶ تاکنون است.
خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه هفتم دی، از قول منابع آگاه، ردگیری نفت کشها و آمارهای دولتی مشتریان ایران گزارش داد که طی ماه گذشته، همه مشتریان آسیایی ایران، واردات نفت از این کشور را کاهش دادند، بهویژه هند خرید نفت ایران را نزدیک ۵۵ درصد کاهش داده است.
ارمندرا پرادهان، وزیر نفت هند، در تیرماه سال جاری اعلام کرده بود که در سال جاری مالی هند که تقریبا همزمان با سال خورشیدی ایران آغاز شد، واردات نفت از آن کشور کاهش خواهد یافت.
پیشتر رسانههای هند و خارجی با استناد به منابع رسمی گزارش داده بودند که هند، ایران را تحت فشار قرار داده است که یا قرارداد توسعه میدان گازی «فرزاد ب» در خلیج فارس را امضا کند یا پالایشگاههای دولتی هند، واردات نفت از ایران را ۲۰ درصد کاهش خواهند داد. این میدان حدود ده سال پیش به وسیله کنسرسیومی به رهبری شرکت «او ان جی سی» هند کشف شد.
آمارهای رویترز نشان می دهد که طی ۱۱ ماه سال جاری میلادی، واردات نفت هند از ایران تقریبا ثابت مانده است، بدین ترتیب، انتظار می رود هند طی چهار ماه باقی مانده تا پایان سال مالی، واردات نفت از ایران را بهصورت چشمگیری کاهش دهد.
واردات نفت ژاپن از ایران نیز هم در ماه گذشته و هم ۱۱ ماه سال جاری میلادی به ترتیب ۱۹ درصد و ۲۵ درصد کاهش یافته است، اما کره جنوبی اگرچه طی ماه گذشته خرید نفت ایران را ۲۷ درصد کاهش داده، در مجموع، در سال جاری میلادی، نزدیک به ۴۱ درصد بیشتر از ۱۱ ماه سال گذشته میلادی نفت از ایران وارد کرده است.
چین همچنان با واردات روزانه ۶۲۸ هزار بشکه، بزرگترین مشتری ایران است که طی سال جاری میلادی مقدار اندکی واردات نفت ایران را افزایش داده است.
این گزارش اشاره ای به صادرات نفت ایران به اروپا نکرده است، اما اخیرا خبرگزاری شانا، وابسته به وزارت نفت ایران، گزارش داده بود که طی ماه گذشته، ۶۰ درصد نفت این کشور راهی آسیا و ۴۰ درصد راهی اروپا شده است. البته آمارهای کلی این گزارش، صادرات میعانات گازی را هم در بر میگیرد. میعانات گازی، نوعی نفت خام فوق سبک است که از میادین گازی تولید میشود و در آمارهای بینالمللی معمولا بهصورت جداگانه از نفت خام ذکر میشود. ایران در ماه نوامبر روزانه حدود ۴۰۰ هزار بشکه میعانات گازی صادر کرده است.
بر اساس این گزارش، شرکتهای انگلیسی – هلندی شل، توتال فرانسه، انی و ساراس ایتالیا، هلنیک پترولیوم یونان، رپسول اسپانیا برخی از مشتریان محمولههای نفت ایران در اروپا هستند.
###