اعلام وضعیت فوقالعاده در مصر
پرسش:عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهوری مصر در پی انفجارهایروزیکشنبه در دو کلیسای قبطی و کشته شدن ۴۴ نفر، در خواست اعلام وضعیت فوقالعاده به مدت سه ماه کرده است.
پرسش:عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهوری مصر در پی انفجارهایروزیکشنبه در دو کلیسای قبطی و کشته شدن ۴۴ نفر، در خواست اعلام وضعیت فوقالعاده به مدت سه ماه کرده است.
درخواست رئیس جمهوری مصر باید به تایید پارلمان این کشور برسد و در صورت تایید دست دولت را باز خواهد گذاشت که بدون صدور حکم قضایی یا طی مراحل عادی، به تجسس از خانهها و بازداشت مظنونان بپردازد.
گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) مسئولیت این انفجارها را به عهده گرفته است.
گزارشها حاکی است که بر اثر انفجار اول که در کلیسای مارجرجیس در طنطا، رخ داد، دست کم ۲۷ نفر کشته و ۷۰ نفر مجروح شدهاند.
شهر طنطا در دلتای نیل در حدود ۱۲۰ کیلومتری شمال قاهره واقع شده است.
به گزارش تلویزیون دولتی مصر، در اسکندریه هم یک بمبگذار انتحاری سعی کرده وارد کلیسای مرقص قدیس شود اما یک مأمور پلیس مانع او شده است.
شخص حمله کننده نیز خود را منفجر میکند و مامور پلیس همراه با او کشته میشود.
همزمان به دستور رئیس جمهوری، نیروهای ارتش مصر در اطراف مراکز مهم و تاسیسات حیاتی این کشور مستقر شدهاند.
سیسی که به تازگی از دیدار با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا بازگشته در سخنانی تاکید کرده "جنگ با افراط گرایان و جهادیها طولانی و سخت" خواهد بود.
او گفته اجرای وضعیت فوق العاده پس از طی تمامی مراحل قانونی آغاز خواهد شد. اکثریت پارلمان مصر حامی دولت این کشور است.
یکی از کشته شدگان انفجار اسکندریه سرگرد عماد رکایبی، رئیس اداره آگاهی منطقه عطارین اسکندریه بوده است.
یک افسر زن به نام سرهنگ نجوا نجار به همراه یک افسر دیگر و یک درجهدار پلیس هم در انفجار اسکندریه کشته شده اند.
این انفجارها در حالی رخ داده که مسیحیان مصر روز یکشنبه ۹ آوریل در حال برگزاری جشن "عید سباسب" یا "عید شعانین" از اعیاد مسیحی بودند.
در واکنشی فوری به این رویداد، وزیر کشور مصر رئیس پلیس استان غربیه مصر را که طنطا مرکز آن است، برکنار کرده است.
قلیت مسیحیان قبطی مصر در سالهای اخیر بارها هدف حمله گروههای اسلامگرا قرار گرفتهاند.
در ماه دسامبر سال گذشته میلادی ۲۵ نفر بر اثر انفجار در یک کلیسای قبطی در قاهره (پایتخت) و به هنگام انجام نیایش کشته شدند.
حملات خونین روزیکشنبه در آستانه سفر پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان به مصر صورت میگیرد که قرار است با هدف حمایت از جمعیت ۱۰ درصدی مسیحیان در مصر به این کشور سفر کند.
ادامه هدف قرار دادن قبطیها- ساکنان اصلی سرزمین فراعنه- آن هم در روزعید سباسب یا شعانین، تحول خطرناکی است.
ظاهرا هدف حمله به کلیسای جامع قدیس مرقص در اسکندریه، پاپ تواضروس دوم، رهبرقبطیهای مصر بوده که جان سالم به در برده است. تلویزیون مصر این حمله را انتحاری خوانده است. انفجار در کلیسای مارجرجس در شهر طنطا در حالی رخ داد که مومنان سرگرم عبادت بودند.
مصریها، مسلمان و مسیحی، همواره به وحدت ملی خود و همزیستی مسالمتآمیز در این کهن سرزمین افتخار داشتهاند. موفق شدن افراط گرایان به انجام حملات در چنین روز و چنین اماکنی، نگرانی قبطیهای مصر را بیشتر میسازد. برخی قبطیها از آنچه که برخورد تبعیضآمیز با آنها در مصر میخوانند، شکایت میکنند. با قدرت گرفتن عبدالفتاح سیسی و سرنگونی دولت اخوانالمسلمین در سال ۲۰۱۳، بسیاری از قبطیها خوشحال شدند.
همزمان وقوع این حملات، ضربهای به تلاشهای دولت رئیس جمهور سیسی برای برگرداندن ثبات به مصر و رونق بخشیدن به اقتصاد از نفس افتاده این کشور است. او تازه از سفری به ایالت متحده و دیدار با دونالد ترامپ به کشور خود بازگشته است. رسانههای مصری این بازدید را موفقیتآمیز توصیف کردند، به خصوص اینکه دونالد ترامپ از تلاشهای سیسی علیه آنچه تروریسم خوانده می شود، ستایش کرد. منتقدان اما حملاتروزیکشنه را نتیجه سرکوب مخالفان، به خصوص اسلامگراها میدانند.
###