بغداد اولتیماتوم تهران را جدی گرفت؛
عراق برای خلع سلاح و جابجایی گروههای کرد ایرانی «در اسرع وقت تلاش میکند»
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه گفت این مهلت «۲۸ شهریور» به پایان میرسد و دولت عراق متعهد شده که پس از خلع سلاح، گروههای کرد را از پادگانهای نزدیک مرز به اردوگاههای درنظر گرفته شده منتقل کند.
پرسش: مقامهای عراقی در واکنش به ضرب الاجل تازه ایران تایید کردهاند که دو کشور توافقی را برای خلع سلاح و جابجایی گروههای کرد شمال عراق امضا کردهاند و برای اجرای آن «در اسرع وقت» تلاش میکنند.
مقامهای عراقی در گفتگو با خبرنگار بیبیسی در خاورمیانه موضوع توافق با ایران را تایید کردند.
ایران پیشتر در روز دوشنبه گفت مهلت اجرای توافق امنیتی با عراق برای «خلع سلاح» احزاب کرد ایران در اقلیم کردستان عراق را به هیچ وجه تمدید نمیکند.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه گفت این مهلت «۲۸ شهریور» به پایان میرسد و دولت عراق متعهد شده که پس از خلع سلاح، گروههای کرد را از پادگانهای نزدیک مرز به اردوگاههای درنظر گرفته شده منتقل کند.
این اولین بار است که مقامهای عراقی تایید میکنند خلع سلاح این گروهها بخشی از توافق با ایران بوده است.
یک مقام ارشد دولت عراق گفت که احتمالا این احزاب و خانوادههای آنها به جایی در غرب بغداد منتقل خواهند شد اما جزئیات زیادی ارائه نکرد.
خبرنگار بی بی سی می گوید به نظر میرسد که با نزدیک شدن سالگرد کشته شدن مهسا امینی که به اعتراضات گسترده ضدحکومتی دامن زد فشار ایران بر عراق در این زمینه در حال افزایش باشد.
همزمان یک مقام عراقی که خواست نامش فاش شود به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که دولت مرکزی عراق «تلاش میکند در اسرع وقت» گروههای مسلح کرد را با تایید مقامهای دولت اقلیم کردستان در اربیل و سلیمانیه جابجا کند.
این مقام گفت: «قبلا سلیمانیه اربیل را به همکاری با این گروهها متهم میکرد، و اربیل سلیمانیه را به همکاری با آنها متهم میکرد، اما ما به عنوان دولت مرکزی برای جابجایی آنها توافق کردیم. ما سخت در تلاشیم این کار تا ۱۹ سپتامبر انجام شود.»
یک سخنگوی محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، که سال پیش با حمایت ائتلافی از احزاب مورد حمایت ایران سر کار آمد، در بیانیهای گفت که نخست وزیر «در بیش از یک مورد درباره مخالفت عراق.... با استفاده از خاک این کشور به عنوان سکویی برای هدف گرفتن کشورهای همسایه صحبت کرده است.»
احزاب مسلح کرد ایرانی در کردستان عراق به بیبیسی گفتند که تاکنون هشداری در این زمینه از بغداد یا اربیل دریافت نکردهاند و فقط از آنها خواسته شده که به ایران نیرو نفرستند، که میگویند «به آن عمل کردهاند.»
از حدود دو هفته پس از اعتراضات شهریور ۱۴۰۱، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بارها مواضع احزاب کرد ایران در اقلیم کردستان عراق را گلوله باران کرد و دستکم یک بار هدف حمله موشکی قرار داد.
ایران، حزب آزادی کردستان، حزب دموکرات کردستان ایران و حزب کومله کردستان را «تروریستی» میخواند و آنها را به همکاری با اسرائیل متهم کرده است.
ایران این احزاب را متهم کرده که در اعتراضات سراسری این کشور که که شهریور ۱۴۰۱ آغاز شد، نقش داشتهاند.
سرلشکر محمد باقری، رئیس ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، روز ۲۰ تیر هشدار داد که «اگر دولت عراق تا شهریورماه به تعهداتش در مورد گروهکهای تروریستی در شمال عراق عمل نکند و اینها مسلح باقی بمانند، عملیات علیه این گروهکها را با شدت بیشتری تکرار میکنیم».
او گفت «نیروی زمینی سپاه برای صیانت و حفظ امنیت کشور، عملیاتهای تأثیرگذار موشکی و پهپادی را علیه این گروهها انجام داد و پس از این که دولت عراق متعهد شد تا شهریور ماه این گروهها را خلعسلاح و از اقدامات آنان ممانعت کند این عملیات متوقف شد».
دولت عراق به طور پیوسته به این حملات معترض بوده و آن را نقض حاکمیت ملی خود خود می خواند.
###