ائتلاف سعودی پس از پرتاب موشک از یمن، ایران را به «تجاوز نظامی» متهم کرد
پرسش:ائتلاف نظامی حمله به یمن تحت رهبری عربستان سعودی ضمن متهم کردن ایران به نقش داشتن در حمله موشکی به فرودگاه بین المللی ریاض، گفته این حمله می تواند عمل جنگی تلقی شود و ممکن است به آن پاسخ دهد.
پرسش:ائتلاف نظامی حمله به یمن تحت رهبری عربستان سعودی ضمن متهم کردن ایران به نقش داشتن در حمله موشکی به فرودگاه بین المللی ریاض، گفته این حمله می تواند عمل جنگی تلقی شود و ممکن است به آن پاسخ دهد.
ایران پیشتر در واکنش به طرح اتهام مشابهی از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، آن را رد کرده بود.
این اظهارات پس از آن است که عربستان روز شنبه گفت پدافند هوایی این کشور یک موشک بالستیک شلیک شده از یمن را در حوالی فرودگاه بینالمللی ملک خالد، واقع در حومه ریاض، پایتخت، رهگیری و سرنگون کرده است.
در بیانیه ای که صبح دوشنبه از سوی ائتلاف نظامی تحت رهبری عربستان منتشر شد آمده است که پرتاب این موشک را "تعرض مستقیم نظامی" توسط ایران قلمداد می کند.
این بیانیه که توسط خبرگزاری رسمی عربستان سعودی منتشر شده می گوید عربستان حق دفاع از خاک و مردم خود را دارد.
در این بیانیه آمده است: "نقش ایران و فرماندهی مستقیم آن بر حوثی ها در این مورد آشکارا تعرضی به کشورهای همسایه است و صلح و ثبات در منطقه و جهان را تهدید می کند. به همین دلیل فرماندهی ائتلاف این را یک تعرض فاحش نظامی توسط رژیم ایران تلقی می کند و می تواند عملی جنگی علیه پادشاهی عربستان سعودی تلقی شود."
در ادامه آمده است: "فرماندهی ائتلاف همچنین تاکید می کند که پادشاهی عربستان حق پاسخگویی به ایران در زمان و شکل مناسب را محفوظ می دارد."
بنابه گزارش ها پیشتر ترکی المالکی یک سخنگوی ائتلاف عربستان که در یمن عملیات می کند در تلویزیون دولتی گفت که ایران موشک های بالستیک، موشک انداز، پهپادهای حامل مواد منفجره و مین دریایی در اختیار شورشیان حوثی می گذارد.
او ادعا کرد که "متخصصان ایرانی به حوثیها کمک کردهاند که بخشی از توان موشکی بالستیکی را به استان سعده یمن منتقل کند."
به علاوه ائتلاف سعودی می گوید موقتا کلیه گذرگاه های زمینی، دریایی و هوایی به یمن را بسته است و مرزها فقط به روی تیم های کمک رسانی و امدادی باز خواهد بود.
پیشتر در روز یکشنبه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا گفت به عقیده او، پرتاب موشک از یمن به عربستان، کار ایران است و افزود که سیستمهای آمریکایی مستقر در عربستان سعودی این موشک را ساقط کردهاند.
امیر حاتمی، وزیر دفاع ضمن رد این اتهام گفت: "مگر کسی از آمریکا سوال میکند که شما چه چیزی در اختیار عربستان قرار میدهید. بنا نیست هر اتفاقی در منطقه رخ داد امریکا ایران را متهم کند، البته از دشمن این ادعاها بعید نیست."
سرلشکر محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران، هم آن را تکذیب کرد: "آقای ترامپ سخنان بیحساب، غلط و دروغ زیاد گفته و این نیز یکی از آن تهمت ها است."
جعفری گفت که امکان انتقال موشک از ایران به یمن وجود ندارد و "این موشکهایی که شلیک می شود متعلق به خود یمن است که آنها را بازسازی کردهاند و با افزایش برد آنها در پی انتقام خون شهدای یمن هستند."
حمله موشکی به عربستان
شنبه حدود ساعت هشت و ۲۰ دقیقه شنبه شب به وقت محلی صدای انفجار شدیدی در شمال فرودگاه ملک خالد شنیده شد. متعاقبا عدهای از شاهدان صدای هواپیمایی را شنیدید که در ارتفاع کم پرواز میکرد. مقامهای سعودی گفتهاند موشک ساقط شده بزرگ نبوده و بقایای آن که در نزدیکی فرودگاه به زمین برخورد کرد، خسارتی به بار نیاورده است.
این در حالی است که شبکه المصریه، نزدیک به نیروهای حوثی در یمن، میگوید که موشک بالستیک این نیروها فرودگاه ملک خالد را هدف قرار دادهاند.
حوثیها تا کنون بارها مناطق جنوبی عربستان سعودی را با موشک یا راکت هدف قرار داده بودند، اما به نظر میآید این اولین بار است که موشک آنها به حوالی پایتخت این کشور رسیده است.
عربستان سعودی بیش از دو سال است که برای بازگرداندن عبد ربه منصور هادی به قدرت، مداخله نظامی در یمن را علیه شبه نظامیان حوثی و نیروهای وفادار به علی عبدالله صالح هدایت میکند.
جمهوری اسلامی هرگز حمایت لفظی خود از شورشیان یمن، بهطور مشخص گروه موسوم به «انصارالله» که دربرگیرنده حوثیهاست را پنهان نکرده، اما گزارشهای مربوط به انتقال یا ارسال تسلیحات برای آنها را رد میکند.
همزمان شبهنظامیان حوثی میگویند موشک بالیستیک پرتابشده که آن را «آتشفشان ۱» نامیدهاند «ساخت داخل» یمن بودهاست.
آنطور که خبرگزاری اسوشیتدپرس گزارش داده، ائتلاف به رهبری ریاض پس از پرتاب موشک دست به مجموعهای از حملات هوایی به صنعا زد که تا ظهر روز یکشنبه ادامه داشت.
ائتلاف عربی در عینحال بامداد روز دوشنبه میلیونها دلار جایزه برای دهها تن از مقامها و چهرههای حوثی تعیین کرد.
این ائتلاف در راس فهرستی که منتشر کرده عبدالمالک حوثی را قرار داده با جایزهای به مبلغ ۳۰ میلیون دلار؛ پس از او نیز برای برخی دیگر مانند صالح علی الصماد، مقام ارشد حوثیها در صنعا، محمدعلی عبدالکریم حوثی، رئیس «کمیته عالی انقلاب یمن»، یا زکریا یحیی شامی، مقام ارشد ارتش یمن که توسط هادی برکنار شد، هرکدام ۲۰ میلیون دلار جایزه تعیین شدهاست. فهرستی که تلویزیون دولتی عربستان، العربیه، منتشر کرده ۴۰ نام و ۴۰۰ میلیون دلار جایزه را در بر میگیرد.
سازمانهای مدافع حقوق بشر میگویند مرگ غیرنظامیان در نبردهای یمن طی حملات هوایی ائتلاف به رهبری عربستان سعودی ، شواهدی از «وقوع جنایت جنگی» به دست میدهد. این سازمانها در عین حال خواستار فشار بر طرفهای نبرد، پایان دادن به نیروگیری حوثیها از میان کودکان، و یامحدودیتهای تسلیحاتی علیه عربستان، برای پایان دادن به حملات شدهاند.
ائتلاف به رهبری ریاض، علاوه بر عربستان، امارات متحده عربی، بحرین، کویت، مصر، اردن، مراکش، سنگال و سودان را در بر میگیرد.
###