ایران و آژانس به سوی تنش زدایی کامل!
خبر مهم گروسی درباره توافق با ایران
رافائل گروسی این مطلب را طی سخنانی در آغاز نشست شورا مطرح کرد و افزود که آژانس در اوایل ماه «مه» میلادی دوربینهای نظارتی را در تاسیساتی که تجهیزات سانتریفیوژها تولید میشوند نصب کرد. «علاوه بر این، آژانس به منظور نظارت بر سطح غنی سازی اورانیوم تولید شده توسط ایران در تاسیسات اعلام شده، برای اولین بار یک دستگاه نظارت بر غنی سازی را در کارخانه فردو و همچنین در کارخانه آزمایشی غنی سازی سوخت نطنز نصب کرده است.»
پرسش: رافائل گروسی در نشست شورای حکام گفت: روند اجرای بیانیه مشترک با ایران در زمینه حلوفصل مسائل پادمانی آغاز شده و در این زمینه پیشرفتهایی حاصل شده است.
رافائل گروسی این مطلب را طی سخنانی در آغاز نشست شورا مطرح کرد و افزود که آژانس در اوایل ماه «مه» میلادی دوربینهای نظارتی را در تاسیساتی که تجهیزات سانتریفیوژها تولید میشوند نصب کرد. «علاوه بر این، آژانس به منظور نظارت بر سطح غنی سازی اورانیوم تولید شده توسط ایران در تاسیسات اعلام شده، برای اولین بار یک دستگاه نظارت بر غنی سازی را در کارخانه فردو و همچنین در کارخانه آزمایشی غنی سازی سوخت نطنز نصب کرده است.»
وی با بیان اینکه این اقدامات «به ما کمک می کند تا با سرعت بیشتری هر گونه تغییر در سطوح غنی سازی در این تاسیسات را شناسایی کنیم.» ادعا کرد که پیشرفتهای بعمل آمده بهاندازهای نبوده که وی امیدوار بوده است و «آنچه اکنون باید اتفاق بیفتد، یک فرآیند پایدار و بدون وقفه است که منجر به تحقق تمام تعهدات مندرج در بیانیه مشترک بدون تاخیر بیشتر می شود.»
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره پیشرفت در پرونده سیاسی کشف ذرات اتمی در مکانهای اعلام نشده در ایران هم ادعا کرد: ایران توضیح احتمالی برای وجود اورانیوم ضعیف شده در بخشی از محل معروف به مریوان را ارائه کرده است.
وی با بیان این ادعا که «ارزیابی ما درباره این مکان همچنان پابرجاست» مدعی شد: تکرار می کنم که مسائل پادمانی باقیمانده ناشی از تعهدات ایران ذیل توافقنامه جامع پادمان بین ایران و آژانس است و هنوز باید حل و فصل شود تا آژانس در موقعیتی باشد که بتواند ماهیت صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران را تضمین کند.
به گزارش ایرنا، آژانس بین المللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی ایران اسفند سال گذشته، در پی سفر دو روزه رافائل گروسی به تهران توافقاتی را در خصوص حلوفصل مسائل پادمانی صورت دادند که بر اساس آن، ایران به صورت داوطلبانه به آژانس اجازه میدهد تا چنانچه مقتضی باشد فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر را اجرا کند.
در پی این توافق جلساتی در سطح کارشناسی برگزار شد و گزارشها حاکی است که پیشرفتهایی در این زمینه و در چارچوب قانون اقدام راهبردی مصوب مجلس شورای اسلامی به دست آمده است.
ادعاهای سیاسی پادمانی درباره ایران، نخستین بار از سوی نخست وزیر رژیم صهیونیستی مطرح و سپس توسط رسانهها، مقامهای غربی و در گزارشهای آژانس دامن زده شد. جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده همواره تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست.
محسن نذیری اصل سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان های بین المللی در وین پیشتر تصریح کرد که موضوعات پادمانی طی قطعنامه شورای حکام در سال ۲۰۱۵ بسته شده است. ۳ ادعای پادمانی غیر مهم آژانس نیز مربوط به حدود دو دهه قبل است که با این حال، ایران تاکنون تعاملات مناسب و سازنده ای را با آژانس و با هدف حل و فصل این آنها به عمل آورده است.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در بخش دیگری از سخنان خود به راستی آزمایی و بازرسی فعالیتهای اتمی از ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد پرداخت. وی با اشاره به اقدامات جبرانی ایران در برجام عنوان کرد که آژانس طی نزدیک به دو سال و سه ماه گذشته «قادر به انجام فعالیتهای راستیآزمایی و نظارت بر برجام در رابطه با تولید و بررسی موجودی سانتریفیوژها، روتورها، آب سنگین و کنسانتره سنگ اورانیوم نبوده است.»
وی با بیان اینکه «ذخایر اورانیوم غنی شده ایران طی سه ماه گذشته بیش از یک چهارم افزایش یافته است» عنوان کرد که ذخایر اورانیوم با غنای ۲۰ درصد نزدیک به یک تن و ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد به بیش از ۱۰۰ کیلوگرم رسیده است.
به گزارش ایرنا، جمهوری اسلامی ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریمهای ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.
اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هستهای با اعطای فرصتهای ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.
ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هستهای برجام صورت گرفت.
جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید کرده که تدابیر صورت گرفته برگشت پذیر بوده و هرزمان که سایر طرفها به طور کامل به تعهداتشان عمل کنند ایران نیز متقابلا رفتار خواهد کرد.
واکنش گروسی به اظهارات ضدایرانی نتانیاهو/ کار آژانس بیطرفانه و فنی است!
رافائل گروسی در واکنش به نتانیاهو گفت: کار آژانس بیطرفانه و فنی است. ما همواره وقایع را آنطور که هست، بیان میکنیم.
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز (دوشنبه) در کنفرانس خبری خود در واکنش به اظهارات «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی که گفته بود که آژانس در مقابل ایران تسلیم شده ست، گفت: «ما به اینگونه اظهارنظرات عادت داریم، کار آژانس بیطرفانه و فنی است. ما همواره وقایع را آنطور که هست، بیان میکنیم. برداشت آنها از این موضوعات به ما ارتباطی ندارد. ما در خصوص نقطه نظرات مقامهای دولتی اظهارنظر نمیکنیم. ما استانداردهای خود را به دلایل سیاسی پایین نمیآوریم. ما استانداردهای خود را در مورد فعالیتهای هستهای ایران پایین نیاوردهایم و ارزیابیهای خود را به هیچ دلیل سیاسی مغرضانه نکردهایم».
وی با تأکید در خصوص همکاری ایران و آژانس گفت: «موضع خود را در قبال فعالیتهای هستهای ایران تغییر نداده است اما ما پاسخهای قابل قبولی از ایران دریافت کردهایم و آنها را راستیآزمایی خواهیم کرد».
گروسی سپس در خصوص فعال شدن دوربینهای آژانس در ایران گفت: «ما به طرف ایرانی بر لزوم فعال سازی مجدد دوربینها و دستگاههای نظارت الکترونیکی در سایتهای هستهای تأکید کردیم».
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه داد: «ما در ماه مارس با ایران بیانیه مشترکی داشتیم و قرار بود که یکسری اقدامات داوطلبانه نظارتی و راستیآزمایی داشته باشیم که البته حقیقت این است که این روند کند پیش میرود. ما در حال انجام کار هستیم و وظیفه من این است که گزارش کاملی ارائه دهم اما حقیقت این است که کارها کند پیش میرود. ما یکسری دوربین و ابزارالات الکترونیک نصب کردیم اما هنوز لازم است که اقدامات بیشتری انجام شود و به همین دلیل است که من میخواهم آژانس هر چه سریعتر قابلیت نظارتی بیشتری داشته باشد. به همین دلیل است که ما باید در محل حضور داشته باشیم و نظارتهای بیشتری داشته باشیم و باید سریعتر پیش برویم».
گروسی در خصوص نصب مجدد دوربینهای آژانس در تأسیسات هستهای ایران توضیح داد: «دسترسی به اطلاعات مسئله مهمی است که ما با مقامهای ایران در میان گذاشتهایم. در حقیقت نصب مجدد تجهیزات آژانس بسیار مهم است»
###