حاکمان کنونی کاخ سفید با تندروهای اسرائیلی سرسازش ندارند؛
ایالات متحده سفیر اسرائیل در واشینگتن را احضار کرد
پارلمان اسرائیل روز سهشنبه اول فروردین با لغو بخشهایی از قانون مصوب سال ۲۰۰۵ در رابطه با تخلیه چهار شهرک یهودینشین در کرانه باختری، زمینه بازگشت یهودیان به این شهرکها را فراهم آورد.اقدام پارلمان اسرائیل همچنین نارضایتی اتحادیه اروپا را نیز به دنبال داشت که آن را «غیرسانده» و بر خلاف تلاشها برای تنشزدایی دانست.
پرسش: وزارت خارجه ایالات متحده در اقدامی کمسابقه سفیر اسرائیل در واشینگتن را به دنبال لغو قانون ممنوعیت بازگشت اسرائیلیها به شهرکهای یهودینشین در کرانه باختری احضار کرد.
پارلمان اسرائیل روز سهشنبه اول فروردین با لغو بخشهایی از قانون مصوب سال ۲۰۰۵ در رابطه با تخلیه چهار شهرک یهودینشین در کرانه باختری، زمینه بازگشت یهودیان به این شهرکها را فراهم آورد.
یولی ادلشتاین، رئیس کمیته روابط خارجی و دفاعی پارلمان اسرائیل، ضمن ستایش این اقدام کنست از آن به عنوان «اولین گام مهم به سمت اصلاحات واقعی و برقراری حکومت اسرائیل در سرزمینهای مادری که به آن تعلق دارد» نام برد.
اسرائیل از زمان جنگ ۱۹۶۷ تاکنون حدود ۱۴۰ شهرک در زمینهای فلسطینیان احداث کرده است و اکنون در این شهرکها بیش از ۵۰۰ هزار یهودی زندگی میکنند. همچنین به جز ساخت و سازهای با مجوز دولت اسرائیل، شهرکنشینان بدون اجازه دولت در این شهرکها ایستگاههای بازرسی متعدد نیز ایجاد کردهاند.
اغلب قدرتهای جهانی مخالف شهرکسازیهای اسرائیل در سرزمینهایی هستند که سال ۱۹۶۷ آن را تصرف کرده و چنین اقدامی را مغایر با قوانین بینالمللی و مانعی برای صلح میدانند.
رای روز سهشنبه پارلمان کنست یکی از نخستین اقدامات دولت ائتلافی راست افراطی بنیامین نتانیاهو محسوب میشود و تنها چند روز پس از توافق میان مقامات اسرائیلی و فلسطینی برای متوقف کردن خشونتها انجام شده است.
نبیل ابو ردینه، سخنگوی محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، به خبرگزاری رویترز گفت: «این تصمیمی غیرقابل قبول و محکوم و بر خلاف تمام قطعنامههای مشروع بینالمللی است.»
همچنین آمیخای استین، روزنامهنگار اسرائیلی، در شبکه اجتماعی توییتر از اقدام وزارت خارجه ایالات متحده در احضار میشل هرتزوگ، سفیر اسرائیل در واشینگتن، خبر داد و آن را امری کمسابقه توصیف کرد.
رویترز نیز گزارش داد که وندی شرمن، معاون وزیر خارجه ایالات متحده، مراتب نگرانی واشینگتن در رابطه با این اقدام کنست را به اطلاع میشل هرتزوگ رسانده است.
ساعاتی قبل از آن ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، از نارضایتی عمیق واشینگتن نسبت به اقدام پارلمان اسرائیل سخن گفته و تاکید کرده بود که «آمریکا تداوم شهرکسازیها را مانعی برای صلح و موفقیت راهحل دو کشوری میداند».
پاتل اظهار داشت: «تغییرات که امروز در قانون اعمال شد آن هم در بحبوحه تنشها، اقدامی تحریکآمیز و غیرسازنده و در تعارض با تلاشها برای بازگرداندن آرامش در آستانه ماه رمضان، عید فصح و تعطیلات عید پاک است.»
اقدام پارلمان اسرائیل همچنین نارضایتی اتحادیه اروپا را نیز به دنبال داشت که آن را «غیرسانده» و بر خلاف تلاشها برای تنشزدایی دانست.
###