دولت اقلیم کردستان نتیجه همهپرسی استقلال را تعلیق کرد
پرسش:دولت اقلیم کردستان عراق با صدور بیانیه ای اعلام کرد که به منظور رفع بحران در روابط با حکومت مرکزی عراق، نتیجه همهپرسی استقلال این منطقه را به حالت تعلیق درمیآورد.
پرسش:دولت اقلیم کردستان عراق با صدور بیانیه ای اعلام کرد که به منظور رفع بحران در روابط با حکومت مرکزی عراق، نتیجه همهپرسی استقلال این منطقه را به حالت تعلیق درمیآورد.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، این اطلاعیه که در ساعات اولیه روز چهارشنبه ۳ آبان منتشر شده، حاوی پیشنهاد آتشبس فوری و توقف عملیات نظامی در مناطق شمال عراق است.
دولت اقلیم کردستان عراق در ادامه همچنین خواستار گفتوگوی صریح و شفاف میان اربیل و بغداد بر اساس قانون اساسی کشور شده است.
در روزهای اخیر خبرهای ضد و نقیضی از درگیری نیروهای عراقی با پیشمرگههای کردها منتشر شده است. بحران روابط میان اقلیم کردستان با دولت مرکزی بغداد با همهپرسی استقلال این کشور که روز سوم مهر برگزار شد، اوج گرفت.
بیش از «۹۲ درصد» شرکتکنندگان در همهپرسی، به استقلال کردستان عراق رای «آری» دادهاند، اما بغداد از ابتدا مخالف این همهپرسی بوده و آن را برخلاف قانون اساسی عراق دانسته است.
در اطلاعیه دولت اقلیم کردستان آمده که اربیل خواستار خونریزی و جنگ میان نیروهای عراقی و کرد نیست و از این رو «نتیجه همهپرسی را که در کردستان عراق برگزار شد به حالت تعلیق درمیآورد».
نیروهای پیشمرگه کرد هفته گذشته نیز از شهر مورد مناقشه کرکوک که کنترل آن را در دست گرفته بودند، عقبنشینی کردند تا نیروهای عراقی آن را در اختیار بگیرند.
مقامهای کرد میگویند با ورود نیروهای دولت مرکزی به کرکوک نزدیک به صد هزار نفر از کردها برای فرار از جنگ احتمالی این شهر را به مقصد اربیل و سلیمانیه ترک کردهاند.
کردهای عراق نتیجه همه پرسی جنجالی اخیر برای استقلال را معلق کرده و پیشنهاد آتش بس و گفتگو با بغداد را داده اند.
دولت اقلیم کردستان عراق در بیانیه ای گفت که "متعهد به رفتار مسئولانه به منظور جلوگیری از بروز خشونت و درگیری های بیشتر است."
این بیانیه پیشنهاد می کند که "کلیه عملیات نظامی" در منطقه پایان یابد.
کردهای عراق ماه پیش در یک همه پرسی با اکثریت بزرگی به استقلال این ناحیه رای دادند که با مخالفت شدید دولت مرکزی عراق و همچنین ایران و ترکیه روبرو شد.
بیانیه دولت اقلیم کردستان می افزاید: "ادامه نبردها به پیروزی هیچ طرفی منجر نخواهد شد، بلکه کشور را به سوی آشوب و هرج ومرج سوق خواهد داد."
حیدر عبادی نخست وزیر عراق ماه پیش خواستار "ابطال" نتیجه همه پرسی استقلال شده بود.
او گفت که این رای تهدیدی علیه "همزیستی مسالمت آمیز عراقی ها در کنار یکدیگر و خطری برای منطقه است" و افزود که "حاکمیت عراق را تحمیل خواهد کرد."
هفته پیش وقتی ارتش عراق شهر نفت خیز کرکوک و سایر نواحی تحت کنترل کردها را گرفت درگیری هایی بین دو طرف بروز کرد.
براساس بیانیه دولت اقلیم "حملات و رویارویی ها میان نیروهای عراقی و پیشمرگه که روز ۱۶ اکتبر شروع شد... می تواند به خونریزی های مستمر منجر شود."
همه پرسی استقلال اقلیم کردستان، ۲۵ سپتامبر (۳ مهر) برگزار شد و به پیروزی هواداران جدایی اقلیم انجامید، هرچند دولت مرکزی عراق از ابتدا با برگزاری آن مخالف بود و نتیجه آن را به رسمیت نشناخت.
کمیسیون انتخابات اقلیم کردستان گفت که ۹۲ درصد از ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار نفری که در آن همه پرسی شرکت کردند به نفع جدایی از عراق رای دادند.
ایران، ترکیه، اتحادیه اروپا و ایالات متحده نیز از موضع بغداد در ارتباط با این همه پرسی حمایت کرده اند.
نیروهای دولت عراق به دنبال همهپرسی کنترل مناطق مورد مناقشه بغداد و اربیل را که قبلا در اختیار نیروهای اقلیم بود در اختیار گرفته اند که شهر کرکوک از آن جمله است.
پیشتر گزارش شد که نمایندگان سه حزب مؤثر در پارلمان اقلیم کردستان عراق، بر سر تعویق هشت ماهه انتخابات مجلس و ریاست اقلیم به توافق رسیدند.
مطابق توافق سه حزب دموکرات، اتحادیه میهنی و اتحاد اسلامی کردستان عراق، دوره مسئولیت مجلس فعلی به مدت هشت ماه تمدید شده و تا زمان انتخاب نمایندگان جدید به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
این توافق در حالی صورت گرفته که به دنبال برگزاری همه پرسی استقلال، تنش میان حکومت مرکزی عراق و حکومت اقلیم کردستان عراق افزایش یافته.
###