پاسخ دادستان به علی مطهری
پرسش:یادداشت علی مطهری در روزنامه اعتماد که خطاب به رئیس قوه قضائیه نوشته شده بود، همچنان با واکنش مسئولان قضائی مواجه میشود.
پرسش:یادداشت علی مطهری در روزنامه اعتماد که خطاب به رئیس قوه قضائیه نوشته شده بود، همچنان با واکنش مسئولان قضائی مواجه میشود.
روز دوشنبه، مطهری در یادداشتی که با عنوان «سخن در بعد از احضار است»، نوشته بود: «جناب آقای صادق لاریجانی، رئیس محترم قوه قضائیه، در پاسخ به سخنان جناب آقای رئیسجمهور در انتقاد از احضارهای زیاد قوه قضائیه، احضارها را امری دارای الزام قانونی دانستهاند؛ به این معنی که اگر گزارش یا شکایتی وجود داشته باشد، قوه قضائیه باید احضار کند. این مطلب پذیرفته است؛ اما سخن در صرف احضار نیست بلکه بیشتر در بعد از احضار است و قاعدتا مقصود رئیسجمهور نیز همین بوده است. سخن در این است که وقتی مثلا خبرنگاری توسط دادسرای رسانه به نحو نامناسبی بازداشت میشود، بعد از آن تا مدتی حتی خانواده او از محل نگهداری او اطلاع ندارند و درحالیکه طبق قانون اساسی باید ظرف ٢٤ ساعت تفهیم اتهام شود و سپس کیفرخواست برای او صادر و به دادگاه ارسال شود، مدت طولانی برخلاف قانون در بازداشت انفرادی باقی میماند به این امید که تحت فشار روحی و جسمی، اعترافی در جهت اتهام خود انجام دهد، نه اینکه ابتدا دلایل و اسناد متقنی وجود دارد و بعد او بازداشت میشود».
فردای انتشار این یادداشت، روابطعمومی دادستانی تهران در جوابیهای به نماینده مردم تهران نوشت: «تا کی قضات و قوه قضائیه باید دخالتهای امثال آقای مطهری را در پروندههای قضائی تحمل نمایند؟». در ادامه این واکنشها، دادستان کل کشور نیز روز گذشته به علی مطهری پاسخ داد. حجتالاسلام منتظری که در مراسم سیوششمین سالگرد تأسیس سازمان بازرسی کل کشور سخن میگفت، با اشاره به اینکه در انتخابات تخلفات صریح خلاف قانون داشتیم، عنوان کرد: «من به واسطه جایگاه حقوقی خود از اینها مطلع هستم. برخی آقایان تخلفات روشنی داشتند. میخواهیم برخورد کنیم، میگویند برخورد سیاسی است. این حرف، هم مربوط به دولت سابق و هم مربوط به دولت فعلی است. اینکه میگویند سیاسی برخورد میکنیم؛ یعنی چه؟ بیانصافها این چه حرفی است که میزنید؟».
به گزارش ایلنا، دادستان کل کشور افزود: «شما تصور میکنید اگر قوه قضائیه در یک کشور به بیخاصیتی تعریف شود، به نفع مردم است؟ آقای نماینده که از رانت وابستگی به این و آن استفاده میکنی و دنبال بهدستآوردن نکتهای علیه قوه قضائیه هستی تا قوه را به چالش بکشی، حالا اگر انسان میدید این فرد در همه عرصهها وارد میشد، دلش نمیسوخت. این آقا حق ورود در مسائل قضائی را ندارد. حکایت این آقا مثل فردی است که روضه میخواند، غش میکند سمت خانمها. چرا از افراد عادی حمایت نمیکنی؟ میروند از جریان فتنه و امثالهم حمایت میکنند و خود را مدعی آزادی معرفی میکنند. اگر مدعی آزادی هستید، چرا دروغ میگویید. وقتی از جریان سیاسی خاصی حمایت میکنید، این یعنی دنبال عدالت واقعی نیستید».
او گفت: «نمیگویم از قوه قضائیه انتقاد نکنید. نقد راه دارد؛ یا علمی - حقوقی است یا رأیی را نقد کنید. اما از یک جریان، اشخاص خاص یا محکومان خاصی حمایتکردن، نشان میدهد دنبال منافع سیاسی هستید که نه برای نماینده، نه قاضی، نه مقامات اجرائی، امری شایسته نیست. بهصراحت میگویم امروز طوایف سازمان بازرسی، آسیبشناسی خود سازمان است. اگر کردید، بگویید این نقایص چیست».
منتظری افزود: «اینکه نمایندهای هر روز تریبونی پیدا کند و دائم قوه قضائیه را بکوبد، به نفع کیست؟ اگر فردا دعوایی داشته باشید، به چه کسی مراجعه میکنید؟ بگذارید دستگاه قضائی در چارچوب قانون اقتدار خود را داشته باشد. قوه قضائیه مقتدر مانند قوه دفاعیه مقتدر، مؤثر است. میتوانید در ایجاد امنیت بهره ببرید. اشکال را منطقی و حقوقی بگویید».
مشکلات قانونی را به من گفتید و حل نکردم؟
او یادآور شد: «من سالهای زیادی است در مدیریت عالی قوه قضائیه هستم؛ آیا یکی از شما آمدید و گفتید که من این مشکل را دارم و این مشکل قانونی را حل کن و من این کار را نکردم؟ فقط تریبون گرفتید. آی فلان، آی بهمان کردید. کسی که اطلاعاتی کمی از پرونده دارد، اظهارنظر میکند. اگر مقامی هستی که میتوانی به اطلاعات پرونده دسترسی پیدا کنی، بفرما والا چطور به خود اجازه میدهی چشمبسته تیری رها کنی؟ چه کسی نتیجه و فایده میبرد؟ فکر میکنید تضعیف قوه قضائیه به نفع مردم است؟ هیچ دستگاهی مانند قوه قضائیه در درونش عوامل نظارتی ندارد، با همه اینها در نظارت ممکن است مشکلی وجود داشته باشد».
دادستان کل کشور با بیان اینکه دشمنان حسابشده و دقیق میبینند کجا را باید هدف قرار دهند تا نظام تضعیف شود، گفت: «یکی از محورهای اصلی هدف آنها قوه قضائیه است. تهاجمهایی که از طرف دوستان است، حسابش جداست. آنهایی که با هدف براندازی این کار را میکنند، چند هدف عمده استراتژیک دارند و به صورت برنامهریزیشده حرکت براندازی را ادامه میدهند».
منتظری ادامه داد: «البته از روز اول این کار را میکردند. امروز قوه قضائیه را به روش مختلف میکوبند؛ با دروغ و نسبت ناروا این کار را میکنند. یکی از راههای دشمن، ازبینبردن اعتماد مردم نسبت به قوه قضائیه است. ما باید کاری کنیم اعتماد مردم حفظ شود؛ مثلا میبینید سپاه را هدف قرار میدهند. زمزمههایی سر دادهاند که آن را جزء گروههای تروریستی معرفی کنند؛ سپاهی که تولدش با تولد انقلاب است و از ابتدای پیروزی انقلاب، در عرصههای مختلف بوده است. اگر سپاه قدس نبود، آیا عراق شاهد این پیروزیها بود؟ وقتی سردار سلیمانی به عراق، لبنان و سوریه میرود، ببینید مردم چطور با او برخورد میکنند. سردار سلیمانی نماد کارهای سپاه است. جالب است در این میان، سپاه تروریست شود و نتانیاهو و اسرائیل نماد آزادیخواهی شوند. مسیر حرکت استکبار کجاست؟ سپاه چراغی نیست که بخواهید با فوتی آن را خاموش کنید؛ در این صورت ریشه شما میسوزد».
دادستان کل کشور گفت: «همین امروز تیتر برخی از روزنامهها را دیدم که بسیار جای تأسف است؛ این روزنامهها چه کار میکنند؟ برخی از این تیترها جز آن است که انسان بگوید تو عامل استکبار هستی؟ فکر میکنید اگر سپاه و قوه تضعیف شد، نان شما در روغن است؟ این ره که شما میروید به جهنم است. نظام با اقتدار ایستاده و هیچ شکی در آن نیست. برخی عناصر که کرمصفتانه آسیب میزنند، حواسشان را جمع کنند؛ نظام تا یکجایی سکوت میکند».
در دستگاه امیرالمؤمنین هم برخی نارساییها وجود داشت
او همچنین گفت: «اگر منشور حکومت امیرالمؤمنین را در همه عرصهها و نیروهای مسلح و امنیتی حاکم کنیم، قطعا زندگی ما خیلی بهتر از این خواهد بود. در رابطه با بهکارگیری کارگزاران، حضرت علی به مالک نوشته بودند کارگزارانی را که میخواهی به کار بگیری، بر اساس رابطههای شخصی و خانوادگی به کار نگیر و آنها را آزمون و خطا کن. باید اعمال آنها را کاملا تحت مراقبت قرار دهی و مأموران صادق، راستگو و وفادار به کار را برای مراقبت آنها به کار بگیری. پستی که امروز به من و شما سپرده شده، یک امانت است که باید قدرش را بدانیم و از این سنگر به مردم خدمت کنیم».
منتظری عنوان کرد: «از مشکلاتی که امروز داریم، این است که بخش فساد اداری متناسب با مملکت اسلامی نیست. اگر در کشوری در اداراتش امکان کار در ساعت اداری وجود دارد؛ اما کارمند کار نمیکند، خیانت است. آنچه مهم است قانون و اجرای قانون است. اگر در قوه قضائیه ٥٠ درصد مردم ناراضی باشند، طبیعی است؛ چون محکوم میشوند؛ اما این مقدار نارضایتی مردم یعنی قطعا مشکلی وجود دارد. اصل ١٧٤ سازمان بازرسی کل کشور بهصراحت بر دو امر نظارت دارد؛ حسن انجام امور و اجرای صحیح قوانین».
او تأکید کرد: «اگر در سازمان بازرسی مواردی را که قانون بر عهده ما گذاشته بهدرستی انجام دهیم، آیا باز هم شاهد این حجم از فساد هستیم؟ این حرف من به معنای زیرسؤالبردن زحمات شما نیست. اگر ما در قوه و شما در بازرسی آنگونه که باید، عمل میکردیم، شاهد این حجم از فساد نبودیم».
دادستان کل کشور گفت: «بخشی از نارساییها طبیعی است و حتی در دستگاه امیرالمؤمنین هم بوده؛ اما تاریخ برخورد حضرت امیر را هم ثبت کرده است. با مسائلی مواجه هستیم که در هیچ عقل و منطقی نمیگنجد. قوه میخواهد در پروندههای مهم با مهرههای مهم برخورد کند، میگویند سیاسیکاری میکنیم. آقایی میگوید قوه بیکار است و مردم را احضار میکند!».
###