نامه ۵ هزار مقام سابق اسرائیل به بایدن درباره توافق با ایران؛امضا نکنید!
برخی منابع در آمریکا پیشنویس نامهای از حدود چهل عضو کنگره آمریکا را منتشر کردهاند که بیش از سی نفر آنها همحزبی بایدن هستند و در نامه خود نگرانیهای جدید در مورد توافق احتمالی جدید با ایران را بیان کردهاند.
پرسش:بیش از پنج هزار مقام امنیتی سابق اسرائیل با امضای نامهای خطاب به جو بایدن رئیسجمهور آمریکا، از وی خواستند توافق جدیدی با ایران امضا نکند.
آنها در نامه مذکور مدعی شدند: بر مبنای تجربه و ارزیابی جمعی، معتقدیم که توافق برای امنیت آمریکا، اسرائیل و جهان به دلیل طیف وسیعی از دلایل، فاجعهبار است.
به گزارش روزنامه صهیونیستی «جروزالم پست»، این نامه از سوی «انجمن دفاع و امنیت اسرائیل»، ماموران ارشد همه شاخههای نیروهای مسلح این رژیم، آژانسهای امنیتی و اجرای قانون، محققان، دانشگاهیان و دیگران را شامل میشود.
این انجمن در نامه مذکور ادعا کرده که احیای توافق به ایران راه قانونی شفاف برای دستیابی به سلاح اتمی تا سال ۲۰۳۱ میدهد و هیچ ابزاری برای ممانعت از آن به امضاکنندگان ارائه نمیکند. به ادعای آنها این توافق باعث مسابقه هستهای منطقهای میشود که کشورهایی مثل مصر، عربستان سعودی و غیره را مجبور میکند برای کاهش تهدید ایران یا این سلاحها را توسعه دهند یا به دست آورند.
این مقامات سابق رژیم صهیونیستی همچنین با تکرار ادعاهای ضد ایرانی، درباره آزاد شدن پولهای مسدود شده ایران در نتیجه توافق احیا شده ابراز نگرانی کردند و مدعی شدند که این وجوه برای صدور تروریسم و بیثباتی در منطقه و فراتر از آن استفاده خواهد شد.
رژیم صهیونیستی و واشنگتن از مدتها قبل همکاری با یکدیگر برای محدود کردن برنامه هستهای ایران را در دستور قرار دادهاند. کارشناسان اختلافاتی که دو طرف گاهاً در خصوص مذاکرات با ایران ابراز میکنند را بخشی از تقسیم کار آنها برای فشار بر ایران و وادار کردن تهران به اعطای امتیازات در مذاکرات میدانند.
دو نامه با دهها امضا از آمریکا و اسرائیل به بایدن: توافق جدید با ایران امضا نکنید
همزمان با ابراز خوشبینی کاخ سفید نسبت به احیای برجام، دو نامه جداگانه از سوی قانونگذاران آمریکایی و گروهی از مقامات پیشین امنیتی اسرائیل خطاب به جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا نوشته شده و امضاکنندگان از وی خواستهاند توافق جدیدی با ایران امضا نکند.
برخی منابع در آمریکا پیشنویس نامهای از حدود چهل عضو کنگره آمریکا را منتشر کردهاند که بیش از سی نفر آنها همحزبی بایدن هستند و در نامه خود نگرانیهای جدید در مورد توافق احتمالی جدید با ایران را بیان کردهاند.
این نامه به ابتکار جاش گاتیمر عضو دموکرات مجلس نمایندگان تدارک دیده شده که تعداد امضاهای آن به بیش از چهل نفر میرسد.
امضاکنندگان این نامه از کاهش احتمالی تحریمهای ایران انتقاد کردهاند و از جو بایدن خواستهاند که قبل از هر توافقی با ایران، متن آن را برای بررسی و تصویب به کنگره ارسال کند.
از سوی دیگر، برخی منابع اسرائیلی از جمله جروزالم پست روز پنجشنبه نامه دیگری را به امضای ۳۲ نفر از افسران سابق امنیتی اسرائیل منتشر کردهاند که امضاکنندگان میگویند بر مبنای تجربه و ارزیابی جمعی، معتقدند که توافق (با ایران) برای امنیت آمریکا، اسرائیل و جهان به دلیل طیف وسیعی از دلایل، فاجعهبار است. آنها از بایدن خواستند توافق جدیدی با ایران امضا نکند.
این افراد میگویند به نیابت از پنج هزار نظامی دیگر چنین خواستهای را مطرح میکنند.
در حالیکه خبر رسمی از احیای برجام در میان نیست، رئیس جمهوری فرانسه ابراز امیدواری کرد که توافق برای احیای برجام در «روزهای آینده» جمعبندی شود.
اظهارات رئیس جمهوری فرانسه یک روز بعد از اظهارنظر «محافظهکارانه» جان کربی، هماهنگ کننده «شورای امنیت ملی» کاخ سفید است که گفته ایالات متحده به توافق احیای برجام امیدوار، و به مذاکرات مربوط به آن خوشبین است.
پیشتر نیز جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که برای حضور در نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا به پراگ، پایتخت جمهوری چک، سفر کرده است، ابراز امیدواری کرد که برجام «ظرف روزهای آینده» احیا شود.
بعد از پیشنهاد اتحادیه اروپا، ایران ۲۴ مرداد در نامهای به آمریکا نظرات خود را بیان کرد. هفته گذشته (۲ شهریور) آمریکا هم پاسخ ایران را از طریق طرف اروپایی داد.
هنوز جزئیات زیادی از پاسخ آمریکا به ایران مشخص نشده اما جوزپ بورل گفته است که پاسخ آمریکا به ایران معقول بود؛ و امیدواریم هرچه سریعتر توافق شود.
در همین حال دفتر نخستوزیری اسرائیل با انتشار بیانیهای اعلام کرد که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز چهارشنبه با یائیر لاپید، نخست وزیر اسرائیل، درباره توافق هستهای با ایران گفتوگو کرد.
ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری ایران روز دوشنبه ۷ شهریور در نشستی خبری با نمایندگان رسانههای داخلی و خارجی از «تضمینهای اطمینانآور، راستیآزمایی عینی و عملی، رفع تحریمها به صورت معنادار و پایدار و بستهشدن ادعاهای سیاسی درباره پادمان» به عنوان مواردی یاد کرد که به گفته او برای «نیل به توافق» باید انجام شود.
###