محمود عباس در دیدار با جو بایدن: آوارگی فلسطینیان کی پایان مییابد؟
مقامات ارشد فلسطینی از اینکه قضیه فلسطین در «پایینترین اولویت» در برنامه سفر بایدن به منطقه قرار داشت، ابراز ناخشنودی عمیق کرده بودند.
پرسش: محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی روز جمعه ۲۴ تیر در دیدار با جو بایدن در اراضی فلسطینی از رئیس جمهوری آمریکا پرسید: «پس از ۷۴ سال مصیبت و آوارگی و اشغالگری اسرائیل، این وضعیت کی پایان مییابد؟»
این نخستین ملاقات یک رهبر فلسطینی با رئیس جمهوری آمریکا در پنج سال گذشته بود.
با این حال این دیدار نه در رامالله که مقر سیاسی تشکیلات فلسطینی است، بلکه در شهر بیتاللحم، در فاصله بسیار نزدیک اورشلیم، انجام شد.
فلسطینیان پیشاپیش گفته بودند که در انتظار هیچ تحول سیاسی برای آرمان فلسطینیان از دیدار امروز بایدن- عباس نیستند.
مقامات ارشد فلسطینی از اینکه قضیه فلسطین در «پایینترین اولویت» در برنامه سفر بایدن به منطقه قرار داشت، ابراز ناخشنودی عمیق کرده بودند.
محمود عباس به بایدن گفت فلسطینیان از آمریکا میخواهند تلاش کند تا اشغالگری اسرائیل و ساختوساز یهودینشینها پایان یابد. وی گفت که «کلید صلح در منطقه، به رسمیت شناختن کشور فلسطین و تحقق حقوق مشروع ملت فلسطین است».
عباس اظهار داشت که تشکیلات فلسطینی به تعهدات خود بر اساس پیمانهای صلح اسلو با اسرائیل متعهد مانده و در انتظار صلح کامل، جامع و بر اساس پیمان صلح عربی است.
رهبر ۸۶ ساله فلسطینی این را نیز افزود که ما دستان خود را به خاطر صلح شجاعانه به سوی شما و رهبران اسرائیل دراز میکنیم تا ابتکار صلح را از سربگیرید.
عباس با خودداری از انتقاد مستقیم از آمریکا، تمامی انتقادهای خود را متوجه اسرائیل کرد.
جو بایدن در پاسخ به عباس گفت که تعهد او به راهکار دو کشوری و لزوم برپایی کشور مستقل فلسطین در جوار اسرائیل، در مرزهای پیش از جنگ سال ۱۹۶۷، بدون خلل باقی مانده است.
بایدن گفت که ما عمق ناامیدی و سرخوردگی ملت فلسطین را «درک میکنیم» اما «نمیتوانیم اجازه بدهیم که نومیدی پیروز شود و آینده را تعیین کند».
جو بایدن افزود که این روزها پیمانهای صلح اسرائیل با کشورهای عرب در جریان است و میتوان این امر را به یاری گرفت تا صلح اسرائیلی- فلسطینی نیز محقق شود.
رئیس جمهور آمریکا بر لزوم تقویت نهادها و موسسات فلسطینی که لازمه یک کشور مستقل فلسطینی است، تاکید کرد.
آخرین دور از مذاکرات واقعی اسرائیلی- فلسطینی ۱۴ سال پیش انجام شده بود.
محمود عباس پنج سال پیش با دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین آمریکا، دیدار کرد ولی پس از آن ترامپ توافق موسوم به «معامله قرن» را ارائه کرد، اورشلیم را به عنوان «پایتخت اسرائیل» به رسمیت شناخت و سفارت آمریکا در اسرائیل را از تلآویو به اورشلیم منتقل کرد، دفتر سازمان آزادیبخش فلسطین در واشینگتن را بست، رابطه با حکومت خودگردانی را متوقف کرد و کمکهای مالی به سازمانهای بینالمللی را برای فلسطینیان قطع کرد؛ کمکهایی که زندگی فلسطینیان به آن بستگی زیادی دارد.
دیدار جو بایدن در آخرین روز سفر او به اسرائیل و اراضی فلسطینی، با حضور در شرق بیت المقدس آغاز شد اما این بخش از سفرش، «خصوصی» تعریف شد زیرا اسرائیل شرق و غرب اورشلیم را پایتخت «یکپارچه» خود میداند و نماینده اسرائیل باید در بازدید رسمی مهمانان خارجی از هر نقطه این شهر حضور داشته باشد.
با این حال، این اولین بار بود که یک رئیس جمهوری آمریکا بدون حضور اسرائیلیها از مکانی در شرق بیت المقدس دیدار کرد.
حضور جو بایدن در اراضی فلسطینی در حالی است که هفته گذشته آمریکا اعلام کرد که نمیتوان با قاطعیت کامل تعیین کرد که اسرائیل شیرین ابوعاقله، خبرنگار مشهور شبکه الجزیره، را کشته است یا نه.
فلسطینیان به شدت از آمریکا به دلیل «لاپوشانی» نقش اسرائیل در قتل شیرین ابوعاقله خشمگین هستند. این خبرنگار مسیحی در جریان پوشش رویدادهای هجوم نظامیان اسرائیلی به اردوگاه فلسطینی جنین در شمال کرانه باختری به ضرب گلوله کشته شد.
خانواده ابوعاقله خواهان دیدار با جو بایدن شده بودند. آمریکا با رد انجام این دیدار در زمان سفر بایدن به منطقه، گفته است که این خانواده را به دیدار در واشینگتن دعوت میکند.
فلسطینیان یک عکس بزرگ شیرین ابوعاقله را به روی عمارت کلیسای «بشاره» نصب کرده و روی آن نوشتند که قاتلان او باید مورد تعقیب قضایی قرار گیرند، زیرا بایدن در حضورش در شهر باستانی بیتاللحم از کلیسای «بشاره»، کلیسای زادگاه حضرت عیسی مسیح، بازدید کرد.
فلسطینیان همچنین یک عکس خبرنگار محبوب کشته شده خود را به روی یک صندلی خالی در تالار اعلام بیانیههای محمود عباس و جو بایدن قرار داده بودند تا در معرض نگاه آقای بایدن باشد.
###