مخالفت محکم زیباکلام با ایجاد نظام پارلمانی : با ایدهی نظام پارلمانی باید به شدت برخورد کرد
پرسش:«صادق زیباکلام»، به انتشار خبری مبنی بر احتمال درخواست چند نماینده از رهبرانقلاب برای ایجاد «نظام پارلمانی» واکنش نشان داد و گفت که باید با این ایده بهشدت برخورد کرد.
پرسش:«صادق زیباکلام»، به انتشار خبری مبنی بر احتمال درخواست چند نماینده از رهبرانقلاب برای ایجاد «نظام پارلمانی» واکنش نشان داد و گفت که باید با این ایده بهشدت برخورد کرد.
دکتر زیباکلام در واکنش به خبر احتمال درخواست چند نماینده از رهبری برای ایجاد نظام پارلمانی به خبرنگار انصافنیوز گفت: من نمیدانم که چه کسانی بهدنبال این هستند که «نظام ریاست جمهوری» را به «نظام پارلمانی» تبدیل کنند؛ نمیخواهم کسانی را که بهدنبال این مساله هستند متهم کنم، چون الان چندین سال است که این موضوع مطرح شده است که نظام ریاست جمهوری به نظام پارلمانی تبدیل شود. فکر میکنم مطرح شدن این مساله به این خاطر است که تنها بخشی از نظام ما که همچنان انتخابی مانده است و انتصابی نیست، ریاست جمهوری است؛ بنابراین این بخش را هم عملاً با پارلمانی کردن، میخواهند بیاورند و زیرنظر بخش انتصابی قرار دهند و عملاً هیچ بخشی نماند که مردم مستقیماً در انتخابش نقش داشته باشند.
او در ادامه گفت: ببینید اگر که الان شما دقت کنید، میبینید که نهاد ریاست جمهوری و شخص رییس جمهور، تنها بخشی از حاکمیت جمهوری اسلامی ایران است که مردم مستقیماً در آن نقش دارند و به هرحال چهار سال یکبار انتخابات میشود، هشت سال یکبار رییسجمهور عوض میشود. اما اگر پارلمانی شود، قوهی مجریه عملاً زیر نظر مجلسی میآید که مجلس مستقلی نیست؛ یعنی با توجه به نظارت استصوابی موجود، امکان انتخاب نمایندگان مستقل وجود ندارد؛ فیلتر شورای نگهبان، اجازه نمیدهد که نامزدهای مستقل و دگراندیش در انتخابات شرکت کنند. مجلسی که ما در حال حاضر داریم، تا حدود زیادی مجلس مستقلی نیست.
او در پاسخ به این پرسش که با توجه به ترکیب مجلس، آیا اکثریت نمایندگان موافق نظام پارلمانی خواهند بود یا خیر، گفت: بله، موافق این طرح خواهند بود. به این دلیل که اکثریت مجلس، نمایندگان مستقلی نیستند؛ مجلس دهم را عرض میکنم. بنابراین بدشان نمیآید که اختیاراتشان بیشتر شود و نخستوزیر را انتخاب کنند. همین مجلس دهم را شما در نظر بگیرید، فرض کنیم مجلس دهم بخواهد نخستوزیر تعیین کند، همین مجلسی که لیست فراکسیون امید هم در آن ۱۰۰ و اندی نماینده دارد، اگر همین مجلس دهم نخستوزیری را تعیین کند، آیا آن نخست وزیر کسی بهجز آقای رییسی، کسی بهجز آقای قالیباف، کسی بهجز آقای باهنر، کسی بهجز آقای لاریجانی خواهد بود؟ در بهترین حالت کسی اینچنین خواهد بود.
زیباکلام در آخر تاکید کرد: سخن این است که مجلس نهم، مجلس هشتم، مجلس هفتم، مجلس دهم اگر نخستوزیر انتخاب کنند آیا ما تردید داریم که نخستوزیری خواهد بود که در خط جناح راست و ۱۰۰ درصد در خط اصولگرایان خواهد بود؟ پاسخ این است که نه، هیچ تردیدی نباید داشته باشیم. این ایده بهنظر من ایدهای است که به شدت باید با آن برخورد کنیم؛ بنابراین انتخاب مستقیم رییسجمهور توسط مردم آخرین جزیرهای است که انتصابی نیست و انتخابی است، بنابراین نباید این را هم از بین ببریم.
###