آنچه باید درباره طرح مجلس برای محدودیت فضای مجازی بدانیم

طرح صیانت جدید شده و چند تغییر کرده که در اینجا به تغییرات مهم آن اشاره می شود. با ذکر این نکته که اساس که این طرح تغییر خاصی نکرده و همچنان روی ایجاد یک نهاد جدید فراقوه‌ای متمرکز شده که تقریبا تمامی ابزارهای اجرایی دولت و حاکمیت در کنترل اینترنت در آن تجمیع شده است.

پرسش: مجلس شورای اسلامی که به مجلس انقلابی شهرت یافته طرحی برای محدودیت فضای مجازی با عنوان «طرح صیانت» درحال تصویب دارد که با توجه به تحریم‌ها و FATF در صورت تصویب این طرح، اینستاگرام و واتساپ ، جی میل ، یاهو میل و موتورجستجوهای گوگل و بینگ و یاهو و کروم و فایرفاکس و مایکروسافت اج و گوگل مپ و گوگل درایو و وان درایو مایکروسافت و امثالهم فیلتر خواهند شد.

این طرح تغییراتی داشته و دوباره در مجلس مطرح شده است.

طرح صیانت جدید شده و چند تغییر کرده که در اینجا به تغییرات مهم آن اشاره می شود. با ذکر این نکته که اساس که این طرح تغییر خاصی نکرده و همچنان روی ایجاد یک نهاد جدید فراقوه‌ای متمرکز شده که تقریبا تمامی ابزارهای اجرایی دولت و حاکمیت در کنترل اینترنت در آن تجمیع شده است.

طرح صیانت رفت و دوری زد دوباره برگشت. همچنان اصرار بر بررسی طبق اصل ۸۵ نشان می‌دهد طراحان مایل به ایجاد بحث شفاف حین تصویب آن نیستند.

یک اصلاح جدید الزام وزارت ارتباطات به ایجاد خدمات پایه کاربردی یا همان «پلتفرم» در صورت اقدام نکردن بخش خصوصی است. مثلا اگر کسی اینستاگرام ایرانی نساخت دولت تا یکسال فرصت دارد یکی راه‌اندازی کند ولی اگر دولت اینکار را نکرد قانونگذار راهکار دیگری در نظر گرفته است.

ساده شده تبصره ۲ ماده ۲۸ این طرح : اگر خارجی‌ها (مثلااینستاگرام) مجوز نگیرندمسدود میشوند اما تا زمانی که وزارت ارتباطات خدمات جایگزین راه‌اندازی نکرده می‌توانند تا یکسال مسدود نشوند. اگر وزارت ارتباطات راه‌‌اندازی نکرد مرکز ملی فضای مجازی با تخصیص بودجه اینکار را انجام می‌دهد. 

در نسخه قبلی حتی تبلیغ در خدمات پایه کاربردی خارجی ( همان پلتفرمهای خارجی ) مجوز گرفته هم ممنوع بود در این نسخه کمی موضوع اصلاح شده ولی قرار است ضوابط قانونی تبلیغ در پلتفرمهای فاقد مجوز تعیین شود.

در نسخه جدید مدیریت گذرگاه ایمن مرزی ( زیرساخت ) به عهده یک کارگروه قرار گرفته ولی همچنان اجرای مصوبات و به نوعی فرمان این بخش در دست ستاد کل نیروهای مسلح خواهد بود.

یک نکته جدید تاکید روی این است که با تاکید نقش بخش خصوصی و حتی غیر دولتی از حوزه زیرساخت کاملا حذف شده و اگر چیزی هم الان به این بخشها واگذار شده بعدا باید از آن‌ها گرفته و به این کارگروه داده شود.

در نسخه قبل حوزه فعالیت کمیسیون از واردات سخت افزار گرفته تا تنظیم بازار را در برمی گرفت در این نسخه ظاهرا به این نتیجه رسیده‌اند به افزایش ۳۵ درصدی عوارض واردات محصولات ( مثلا موبایل‌هایی که اپلیکیشنهایی بدون مجوز ) دارند بسنده کنند و بخش‌های مربوط به کنترل بازار حذف شده است.

در نسخه قبل ارایه خدمات پرداخت حتی به پلتفرم‌های خارجی مجوز دار هم ممنوع بود که در این نسخه آن را اصلاح کرده‌اند ولی برای آن جداگانه باید از کمیسیون تاییدیه بگیرند مثلا اینستاگرام اگر مجوز هم بگیرد باز برای فعال کردن بخش پرداخت باید از کمیسیون تاییدیه بگیرد.

در نسخه جدید یک کرسی هم برای سازمان نظام صنفی رایانه‌ای در کمیسیون در نظر گرفته‌اند. این تنها عضو غیر حاکمیتی حاضر در این کمیسیون ۲۰ نفره است .

طبق اطلاعات مندرج در سایت مرکز ملی فضای مجازی، جستجوگر یوز ۲۰۰ سرور در اختیار داشته. موتور جستجوی یوز، در نهایت، پس از حیف و میل میلیاردی بیت المال در سکوت، خاموش شد. کاش طراحان طرح صیانت با ارجاع به این تجربه توضیح بدهند که چطور می‌خواهنئ هشت ماهه، گوگل ملی پیاده‌سازی کنند.

 

###




نظرات کاربران

آخرین اخبار
از پرسش به شما 1
از پرسش به شما 2
یادداشت و نظر
از پرسش به شما
تماشا و نشست
© تمامی حقوق برای شرکت ایده بکر مبین محفوظ است.