اقتصاد چین رشد سریع خود را از سر گرفت
در سه ماهه اول سال ۲۰۲۰، دولت چین برای مقابله با شیوع ویروس کرونا اعلام قرنطینه کرد و بسیاری از فعالیتهای اقتصادی متوقف شدند.
پرسش: رشد اقتصاد چین در سه ماهه اول سال ۲۰۲۱ نسبت به سه ماهه مشابه سال گذشته به رکورد ۱۸.۳ درصد رسیده است که بیشترین جهش در تولید ناخالص داخلی این کشور از زمان آغاز انتشار آمار سه ماهه در سال ۱۹۹۲ است.
با این حال، این رقم که امروز اعلام شد کمتر از پیشبینی قبلی رشد ۱۹ درصدی است و در مورد تداوم رشد سریع اقتصادی این کشور تردیدهایی وجود دارد.
در واقع، این میزان رشد چندان قابل توجه نیست زیرا با شرایط سه ماهه اول سال گذشته مقایسه شده که اقتصاد چین رشد منفی داشت و نسبت به قبل کوچکتر شده بود. به عبارت دیگر بخشی از رقم اعلام شده برای سال جاری عملا به معنی جبران رشد منفی سال گذشته است.
در سه ماهه اول سال ۲۰۲۰، دولت چین برای مقابله با شیوع ویروس کرونا اعلام قرنطینه کرد و بسیاری از فعالیتهای اقتصادی متوقف شدند.
در نتیجه، اقتصاد دچار رشد منفی ۶.۸٪ درصد شد.
اداره آمار ملی چین در گزارشی که همراه با ارقام سه ماهه اول منتشر کرده گفته است که پس از کاهش رشد در سال گذشته، "اقتصاد ملی آغاز خوبی داشته است."
این گزارش در عین حال میافزاید که "باید توجه شود که اپیدمی کووید -۱۹ هنوز در سطح جهانی در حال گسترش بوده و فضای اقتصاد جهانی گرفتار عدم اطمینان و بیثباتی شدید است." رشد اقتصادی چین به شدت به صادرات خارجی وابسته است.
سایر ارقام کلیدی در گزارش اداره آمار ملی چین هم حاکی از ادامه روند جهشی و به گفته این اداره، "قوی" است اما در مقایسه با ارقام رشد سالهای گذشته، هنوز هم ضعیف به نظر میرسد.
تولید صنعتی در ماه مارس سال جاری نسبت به مارس سال گذشته ۱۴.۱ درصد و ارقام فروش خرده فروشی ۳۴.۲ درصد رشد کرد.
لوئیس کوئیجس، رئیس بخش اقتصاد آسیا در موسسه تحقیقات و مشاوره آکسفورد اکونومیکس، معتقد است: "در پی رشد ضعیف دو ماهه اول سال جاری، در ماه مارس شاخصهای ماهانه حاکی از بهبود رشد تولید صنعتی، مصرف و سرمایهگذاری است که این امیدواری را تقویت میکند اقتصاد چین ممکن است در راه بازگشت به شرایط رشد معمول خود باشد."
با شیوع ویروس کرونا و تعطیلی واحدهای اقتصادی، دولت چین مانند بسیاری از دولتهای دیگر جهان یک رشته اقداماتی را برای جبران خسارت ناشی از این وضعیت به خصوص در زمینه کمک معاش به کارگران و کارمندان، حفظ مشاغل و کمک مالی به واحدهای اقتصادی به اجرا گذاشت. نتیجه این اقدامات "انبساطی" طبیعتا در آمار رشد ملی منعکس شد.
به همین دلیل، برخی تحلیلگران پیشبینی میکنند که با کاهش حمایت مالی و پولی دولت، بعضی از بخشهای اقتصادی با کاهش رشد مواجه شوند.
یو سو، مدیر بخش تحقیقات چین در واحد اطلاعات نشریه اکونومیست، معتقد است که اگرچه جدیدترین آمار حاکی از روند بهبود اقتصادی است، اما در مورد بعضی فعالیتهای تولیدی و صادراتی این احتمال وجود دارد که افزایش تولید در مقایسه با سال گذشته در ابتدای سال "انباشته" شده باشد و رشد اقتصادی در ماههای بعد به مراتب کمتر باشد.
وی گفته است که "ممکن عملکرد در زمینه تجارت در خارج و فعالیتهای صنعتی در داخل نتواند شتاب سه ماهه اول را ادامه دهد زیرا اقدامات حمایتی دولت متوقف شده است."
با اینهمه، ارقام منتشر شده نشان میدهد که حرکت اقتصادی چین همچنان ادامه دارد و رو به رشد است.
در سه ماهه آخر سال گذشته میلادی، رشد اقتصادی چین نسبت به سه ماهه سال قبل ۰.۶ (شش دهم) درصد بود اما به خاطر اقدامات سختگیرانه جهت مهار شیوع ویروس و کمکهای گسترده دولت برای حفظ مشاغل، وضعیت اقتصادی چین به طور مرتب رو به بهبود بوده است.
در واقع با وجود شرایط دشوار سال گذشته، اقتصاد چین تنها اقتصاد در جهان بود که در سال ۲۰۲۰ رشد اقتصادی مثبت داشت ولو اینکه نرخ رشد ۲.۳ درصد بسیار کمتر از نرخ رشد اقتصادی چین در سالهای قبل بود.
با شیوع کرونا، دولت چین پیشبینی قبلی برای رشد اقتصادی را کنار گذاشت و اعلام کرد که هدف دولت دستیابی به رشد اقتصادی ۰.۶ درصد در سال ۲۰۲۰ میلادی است.
###