انتقاد دبیرکل سازمان بهداشت جهانی از «توزیع ناعادلانه» واکسن کرونا درجهان
دبیرکل سازمان بهداشت جهانی در نشست خبری خود افزود: «به طور متوسط در کشورهای ثروتمند از هر ۴ نفر یک نفر واکسن دریافت کرده ولی این رقم در کشورهای فقیر یک نفر از هر ۵۰۰ نفر است.»
پرسش: تدروس ادهانوم، دبیرکل سازمان بهداشت جهانی گفت در توزیع جهانی واکسن کرونا «عدم توازن هولناکی» وجود دارد و اکثر کشورها حتی واکسن لازم برای تزریق به کارکنان بخشهای درمانی و سایر گروههای پرخطر را در اختیار ندارند.
آقای ادهانوم در ادامه سخنانش یادآوری کرد که تاکنون حدود ۷۰۰ میلیون دوز واکسن کرونا در جهان تزریق شده ولی ۸۷ درصد از این موارد در کشورهای ثروتمند بوده و سهم کشورهای فقیر فقط ۰.۲ درصد بوده است.
دبیرکل سازمان بهداشت جهانی در نشست خبری خود افزود: «به طور متوسط در کشورهای ثروتمند از هر ۴ نفر یک نفر واکسن دریافت کرده ولی این رقم در کشورهای فقیر یک نفر از هر ۵۰۰ نفر است.»
سازمان بهداشت جهانی یک روز قبل از این اعلام کرده که در قالب طرح «کوواکس» از حدود ۶ هفته پیش تاکنون بیش از ۳۸ میلیون دوز واکسن کرونا در بین ۱۰۲ کشور در قارههای مختلف توزیع شده است.
«کوواکس» اعلام کرده که قصد دارد در سال جاری میلادی بیش از ۲ میلیارد دوز واکسن توزیع کند ولی روند دریافت واکسن از سوی این نهاد با تاخیر همراه بوده است.
تدروس ادهانوم در این رابطه گفت: «امیدواریم در ماههای آوریل و مه این تاخیر را جبران کنیم. مشکل در تحویل دادن واکسن از سوی کواکس نیست، مشکل این است که در حد کافی واکسن دریافت نکردهایم.»
ایمنی واکسن محصول شرکت «استرازنکا» که تاکنون واکسن اصلی طرح «کوواکس» بوده به دلیل لخته شدن خون در تعدادی از دریافتکنندگان این واکسن زیر سئوال رفته است.
برخی از کشورهای اروپایی در ماه اسفند تزریق این واکسن را چند هفته متوقف کردند و وزرای بهداشت کشورهای عضو این اتحادیه در اجلاس چند روز پیش خود تصمیم گرفتند از این واکسن برای گروههای سنی جوانتر استفاده نکنند.
البته آژانس دارویی اروپا در روزهای اخیر اعلام کرد که با وجود افزایش موارد بروز لخته شدن خون، کماکان فواید تزریق این واکسن به عوارض جانبی بسیار محدود آن میچربد.
دولت استرالیا روز جمعه اعلام کرد که تزریق واکسن «استرازنکا» را به تاخیر میاندازد و خرید واکسنهای دیگر را افزایش خواهد داد. هنگ کنگ نیز به دلیل نگرانیهای مربوط به ایمنی این واکسن سفارش آن را به تاخیر انداخته است.
ست برکلی، مدیرعامل موسسه «همکاری جهانی واکسن و مصون سازی» در پاسخ به سئوالی در مورد تاثیر نگرانیهای موجود بر اتکای بیش از حد «کوواکس» به واکسن «استرازنکا» گفت میزان تولید و در نتیجه دریافت این واکسن اخیرا افزایش یافته است.
او اظهار امیدواری کرد که در نتیجه تولید این واکسن توسط شرکت داروسازی «سرم» در هند طی ماههای آینده کیفیت و میزان تولید آن افزایش یابد. در حال حاضر تمامی واکسنهایی که توسط شرکت «سرم» تولید میشود برای مصرف داخلی در هند مورد استفاده قرار میگیرند.
او افزود:«تصمیم کشورها برای ارجحیت دادن به یک یا دو واکسن باعث خواهد شد که واکسنهای دیگر در بازار بیشتر شود و ما بدون هیچ تاخیری تلاش خواهیم کرد این واکسنها را در اختیار کشورهایی قرار دهیم که آن را می پذیرند.»
###