صداهای متناقض از واشنگتن؛
مقام آمریکایی: به چین هشدار دادهایم که اجرای تحریمهای نفتی ایران ادامه دارد
در گزارش روز چهارشنبه «فایننشال تایمز» به نقل از این مقام ارشد آمریکا آمده است که صادرات نفت ایران به چین «اکنون مدتی» است که افزایش یافته است.
پرسش: درست در زمانی که نماینده ویژه آمریکا در امور ایران گفت که برای مذاکره با جمهوری اسلامی ایران تعلل نخواهیم کرد،یک مقام ارشد دولت آمریکا به نشریه «فایننشنال تایمز» گفت که ایالات متحده به چین هشدار داده است که تحریمهای اعمال شده علیه صنعت نفت ایران در دوران دونالد ترامپ را همچنان اجرا خواهد کرد.
در گزارش روز چهارشنبه «فایننشنال تایمز» به نقل از این مقام ارشد آمریکا آمده است که صادرات نفت ایران به چین «اکنون مدتی» است که افزایش یافته است.
«فایننشنال تایمز» نوشته است که برخی از ناظران با توجه به افزایش صادرات چشمگیر نفت ایران به چین این پرسش را مطرح کرده بودند که آیا دولت جو بایدن این افزایش را صادرات را نادیده خواهد گرفت تا به نوعی ایران را ترغیب کند به مذاکرات در خصوص توافق هستهای بازگردد یا نه.
این مقام ارشد آمریکایی که نامش فاش نشده در ادامه گفته است، ما به چینیها گفتهایم که همچنان به اجرای تحریمهای خود ادامه خواهیم داد و هیچ چراغ سبز تلویحی وجود ندارد.
این مقام آمریکا تاکید کرده است که رفع تحریمهای ایران در چارچوب مذاکرات دوجانبه برای بازگشت به توافق هستهای موسوم به برجام ممکن است.
«فایننشنال تایمز» میگوید، در صورت نادیده گرفتن تحریمهای آمریکا علیه بخش نفت ایران، شرکتها و نهادهای طرف خرید نفت ایران مشمول تحریمهای ثانویه ایالات متحده خواهند شد.
در همین زمینه دولت دونالد ترامپ سال گذشته یک شرکت نفت دولتی چین و چند نفتکش را مورد تحریم قرار داد.
در حالی این گزارش منتشر شده است که آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا و جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید قرار است روز پنجشنبه در آلاسکا با همتایان چینی خود دیدار کنند.
فایننشال تایمز در ادامه به نقل از آمار شرکت تحقیقاتی کپلر نوشته است که چین در ماه فوریه روزانه به طور متوسط حدود ۴۷۸ هزار بشکه نفت از ایران وارد کرده است و پیشبینی میشود که در ماه فوریه این میزان به یک میلیون بشکه در روز برسد.
طبق این گزارش، تحلیلگران بازار انرژی گفتهاند که ایران به مشتریان نفت خود تخفیف بالا میدهد.
این مقام ارشد آمریکایی همچنین به فایننشنال تایمز گفته است، اگر ایالات متحده با ایران بر سر اجرای برجام به تفاهم برسد، چه این تفاهم بخشی از گامهای دوجانبه باشد یا بخشی از بازگشت کامل به تعهدات باشد، آنگاه واشینگتن تحریمها را کاهش خواهد داد.
این مقام اضافه کرده است، در نهایت، هدف ما اجرای تحریمها نیست، (بلکه) رسیدن به مرحلهای است که تحریمها را برداریم و ایران گامهای هستهای خود را به عقب بازگرداند.
دولت جو بایدن از زمان روی کار آمدن خود طی نزدیک به دوماه گذشته اعلام کرده است که در صورتی که ایران به اجرای تعهدات خود در چارچوب توافق هستهای موسوم به برجام برگردد، آماده است که تحریم اعمال شده را رفع کند.
با این حال، ایران میگوید، آمریکا ابتدا میبایست تحریمها را لغو کند. ایران پیشتر پیشنهاد حضور در مذاکرات گرپه ۱+۵ با آمریکا را رد کرده است.
در همین زمینه، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه در همین روز گفته است، که دلیل گفتوگو نکردن کشورش با آمریکا این است که دولت جو بایدن میخواهد با «فشار و زور» از ایران امتیازات جدید بگیرد.
محمد جواد ظریف در مصاحبه با سایت «پولیتیکو» افزود٬ ایران توافق برجام را «با همین افرادی که امروز در کاخ سفید و وزارت خارجه پست و مقام دارند»، بهدست آورد و «گفتوگوها بر سر برجام قبلا انجام شده و مسئله تازهای برای گفتوگو باقی نمانده است».
او در همین حال گفته است که بازگشت آمریکا به برجام «میتواند به همین آسانی باشد» که واشینگتن به اجرای تعهدات خود بازگردد ولی آنها «توافق جدید و گستردهتر، و اصولا چیز دیگری میخواهند».
وزیر خارجه ایران تاکید کرده است، آمریکا میخواهد درباره «بند غروب» برجام، توانمندی ایران در زمینه موشک و سایر مسائل صحبت کند اما «این یعنی دو سال دیگر بحث غیرضروری، که راه به جایی نخواهد برد و بنابراین، چیزی برای گفتوگو وجود ندارد».
###