(اختصاصی پرسش)اختلافات درونی حزب دمکرات آمریکا با قدرت گرفتن جناح ترقیخواه بر سر بازگشت بدون شرط به برجام بالا گرفت؛
سایت آمریکایی: چرا یار نزدیک برنی سندرز و مدافع جدی برجام از پیوستن به تیم بایدن سرباز زد؟
بیشتر ناامیدی تاکنون، از پیشرفت سیاست خارجی بایدن، ناشی ازعدم موفقیت این دولت در پیوستن سریع به توافق هسته ای ایران (برجام) است که برای شش سال گذشته به عنوان نمایندگی بحث های گسترده تر سیاست خارجی آمریکا کار کرده است.
پرسش : سایت آمریکایی «جوویش کارنتس» با انتشار گزارشی از جدایی«مت دوس» مشاور برنی سندرز از تیم بایدن در وزارتخارجه آمریکا و اختلاف نظر در این کشور بر سر نحوه مواجهه با ایران و نیز وجود جناحی در حزب دمکرات آمریکا موسوم به «چپ ها» یا «ترقیخواهان» که خواهان بازگشت آمریکا به برجام از طریق لغو تحریم ها و منتقد اسراییل، پرده برداشت.
سایت آمریکایی«جوویش کارنتس» در گزارشی در نهم مارس امسال به قلم دیوید کلیون با عنوان« جناح مترقی حزب دمکرات صبر خود را دربرابر سیاست بایدن درقبال ایران از دست می دهند» نوشت:
در اوایل ماه فوریه (بهمن ماه)، پولیتیکو گزارش داد که انتظار می رود مت دوس مشاور سیاست خارجی سناتور برنی سندرز، برای ایفای نقش در وزارت امور خارجه دولت بایدن از ساختمان سنا خارج شود. اگرچه در آن زمان هنوز این کار نهایی نشده بود ، اما این اخبار به طور کلی مورد استقبال جامعه مترقی سیاست خارجی آمریکا قرار گرفت و آن به عنوان نشانه جدی بودن تیم بایدن در مورد تعهد خود مبنی بر استقبال از ورود چپ های دموکرات به روند سیاست خارجی قلمداد شد. دوس ( که مدتها منتقد صریح مداخلات نظامی ایالات متحده در خاورمیانه و اشغال سرزمین های فلسطین توسط اسرائیل بوده) در سالهای اخیر به یکی از برجسته ترین صداهای موجود در ساختمان سنا تبدیل شده است. با این همه اما هفته گذشته ، جوویش اینسایدر گزارش داد که در واقع دوس به دولت بایدن نخواهد پیوست.
دوس می گوید که برخلاف گزارش «جوویش اینسایدر» که به نقل از گمانه زنی ها ادعا کرده که صراحت سخنانش در توییتر، مانع از توجه جدی وی برای یک نقش مدیریتی شده است ، من در پس گرفتن نامم از تیم وزارتخارجه، تصمیم آگاهانه گرفته ام. دوس می گوید جوویش اینسایدر هرگز برای اظهار نظر با من تماس نگرفته است. وزارت امور خارجه درخواست سایت «جوویش کارنتس» را برای اظهار نظر در مورد گفتگوهای دوس با دولت رد کرد. اما دوس به جوویش کارنتس گفت: "من و تیم بایدن چندین ماه در مورد نقش وزارت امور خارجه صحبت کرده بودیم ، اما من تصمیم گرفتم که بهترین مکان برای ادامه کار برای حمایت از یک دستور کار مترقی ، سناتور سندرز است. "
انتخاب دوس به اینکه از دولت بایدن مستقل بماند، نشان دهنده نگرانی های جناح متفکر سیاست خارجی(آمریکا) است مبنی بر اینکه به طور فزاینده نارضایتی خود را از اقدامات اولیه بایدن در خاورمیانه نشان می دهند که شامل موضوعات مختلف از بازگشت به برجام تا ارزیابی مجدد روابط واشنگتن با متحدان منطقه ای مانند اسرائیل و عربستان سعودی می شود. بسیاری از چپ های دمکرات اکنون بر این باورند که تیم بایدن در معرض به خطر دادن وعده های انتخابات ریاست جمهوری خود است. برای گروه دمکرات های ترقیخواه بعد ازدورۀ کوتاه ماه عسل با دولت، به سرعت مشخص شد که بهتر است تلاشهایش به جای کار درون کاخ سفید با گام های آهسته، صرف فشار از خارج از دولت به آن شود.
بیشتر ناامیدی تاکنون، از پیشرفت سیاست خارجی بایدن، ناشی ازعدم موفقیت این دولت در پیوستن سریع به توافق هسته ای ایران (برجام) است که برای شش سال گذشته به عنوان نمایندگی بحث های گسترده تر سیاست خارجی آمریکا کار کرده است. برجام سال 2015 یکی از دستاوردهای بین المللی باراک اوباما ، میان دموکرات های کنگره و همچنین نهادهای برجسته یهودی شکافی ایجاد کرد. برای ترقی خواهانی مانند دوس، برجام هدف جالبی است و یک پیروزی بزرگ علیه سیاست خارجی واشنگتن موسوم به «قطره» بود که وضعیت منحصربه فرد تهاجمی نسبت به ایران را حفظ می کند. در معیار موفقیت این معامله ، هم با شرایط خاص خود و هم تغییر جهت حزب دموکرات به سمت چپ در قبال خاورمیانه ، حتی دموکرات هایی که در ابتدا مخالف توافق بودند، با خروج یک جانبه دولت ترامپ از برجام در سال 2018 مخالفت کردند. یک دموکرات مهم که از این خروج انتقاد کرد سناتور چاک شومر رهبر کنونی اکثریت سناست. برنامه انتخاباتی تابستان گذشته دموکرات ها امیدهای ترقیخواهان را به انصراف سریع و بدون ابهام از تصمیم ترامپ به خروج از برجام به وجود آورد. آن برنامه محصول مبارزات انتخاباتی میان بایدن و سندرز بود که "بازگشت به انطباق متقابل با این توافق" را به عنوان یک اولویت "فوری" می دانست.
اما تیم بیدن به جای پیروی از توصیه ترقی خواهان و از سرگیری سریع هرچه سریعتر توافق برجام ، با اصرار بر اینکه تهران اولین قدم ها را در پیروی از توافق بردارد حتی اگر ایالات متحده در زمان همکاری ایران عقب نشینی کرده باشد ، متلاشی شده است. در این میان ، دولت موانع جدیدی را بر سر راه دیپلماسی ایجاد کرده است. در 26 فوریه ، بایدن با دستور حملات هوایی علیه شبه نظامیان مورد حمایت ایران در سوریه بخاطر کشته شدن یک پیمانکار فیلیپینی ارتش آمریکا در عراق، اولین اقدام نظامی ریاست جمهوری خود را انجام داد. دو روز بعد ، ایران پیشنهاد از سرگیری مذاکرات مستقیم با ایالات متحده در مورد پیوستن مجدد به برجام را رد کرد.
اریکا فین ، از مدیران سازمان غیرانتفاعی «پیروزی بدون جنگ» ، که از وارد شدن مجدد آمریکا به برجام حمایت می کند ، گفت: "حداقل، حملات سوریه ناامید کننده بود." "سوریه جایی نیست که باید از آن برای ارسال پیام به جلو و عقب بین نمایندگی های های مورد حمایت ایران و ایالات متحده استفاده شود. شما نمی توانید راه خود را برای رسیدن به صلح، بمب گذاری کنید. "
فین با اشاره به حال و هوای عمومی درمیان ترقی خواهان سیاست خارجی در هفته های اخیر گفت: " آنها امیدواری که به تیم بایدن فرصتی داده شود تا بتواند در آنجا مستقر شود و کارکنان خود را بچینند." "و من فکر می کنم مردم شاید با چنین رویکردی صبر خود را از دست دهند" - احساسی که دیگران از زبان اسپنسر آکرمن در گفتگوی اوایل این هفته با نشریه دیلی بیست، ابراز کرد، داشته اند. در این شرایط است که تصمیم دوس برای ماندن در کنار سندرز قابل توجه است. در هفته گذشته ، دوس علناً مواضع مختلفی را در تقابل با دولت بایدن در توئیتر اتخاذ کرده است: در مورد عدم توزیع واکسن کرونا از سوی اسرائیل در کرانه باختری، لزوم پاسخگویی محمد بن سلمان ولیعهد سعودی نسبت به تقصیر خود در قتل جمال خاشقچی ، و بالاخره خواستاری رویکرد آشتی جویانه آمریکا در قبال ایران. بعید به نظر می رسد که وی هنگام کار در وزارت امور خارجه ابراز چنین مواضعی را می داشت. اما او با ماندن در موقعیت فعلی خود(مشاور سندرز) ، او زمینه ای را برای ابراز مخالفت خود حفظ کرده است به این خاطر است که جوزف سیرینچونه همکار برجستۀ «موسسه حکمرانی مسئول کوئینسی» گفت: "تصمیم مت نشان دهنده نگرانی است که بسیاری در مورد جهت گیری این دولت دارند و اینکه آیا آنها آمادگی واقعاً برای تجدید تصور امنیت ملی ایالات متحده را دارند."
بسیاری ازدمکرات های ترقی خواه اکنون در حال درک این موضوع هستند که برای پیشبرد اولویت های خود، ممکن است مجبور به اتخاذ موضع انتقادی تری در قبال دولت بایدن باشند. فین گفت: "در نهایت هدف ما پایان دادن به سیاست خارجی شکست خورده است ، و ما باید فشار را به بایدن و تیم او ادامه دهیم ، جایی که فکر می کنیم کوتاه می آیند."
David Klion* دیوید کلیون دبیرخبرنامه «جوویش کارنتس«