وزیرخارجه جدید آمریکا در نخستین کنفرانس خبری:
در صورت بازگشت ایران به تعهداتش در برجام، آمریکا نیز اقدام مشابه میکند
آنتونی بلینکن در اولین کنفرانس خبری خود به عنوان وزیر خارجه آمریکا گفته است که ایالات متحده زمانی به توافق هسته ای ایران، برجام، بازخواهد گشت که تهران به تعهداتش در قبال توافق سال ۲۰۱۵ عمل کند.
پرسش: آنتونی بلینکن وزیر خارجه جدیدآمریکا در نخستین نشست خبری خود در این مقام گفت در صورت بازگشت ایران به تعهداتش در توافق هستهای ۱۳۹۴، آمریکا نیز به آن باز خواهد گشت.
آنتونی بلینکن در اولین کنفرانس خبری خود به عنوان وزیر خارجه آمریکا گفته است که ایالات متحده زمانی به توافق هسته ای ایران، برجام، بازخواهد گشت که تهران به تعهداتش در قبال توافق سال ۲۰۱۵ عمل کند.
او گفت: "آقای بایدن خیلی روشن گفته که اگر ایران به طور کامل تعهداتش براساس برجام را اجرا کند، ایالات متحده هم همین کار را خواهد کرد."
بلینکن گفت اگر ایران به توافق برگردد واشنگتن به دنبال "توافقی بلندمدتتر و مستحکمتر" خواهد بود که به سایر مسائل "عمیقا دردسرآفرین" می پردازد.
بلینکن فشار ایران برای آنکه آمریکا پیشقدم شود را رد کرد: "ایران در زمینه های مختلف از تعهداتش دست کشیده. و اگر تصمیم به اجرای دوباره تعهداتش بگیرد، این فرآیند زمان خواهد برد و ما هم برای ارزیابی اینکه آیا ایران به مسئولیت هایش عمل کرده یا نه وقت می خواهیم. روشن است که ما هنوز به آن نقطه نرسیده ایم."
محمدجواد ظریف وزیر خارجه خواسته است که ابتدا آمریکا با پایان دادن به تحریم ها اجرای این توافق را از سر گیرد، که از جمله شامل تحریم ها بر صادرات نفتی ایران می شود.
بلینکن نگفت که کدام مقام های دولت جدید بایدن گفت و گوها با ایران را هدایت خواهند کرد اما گفت "ما دیدگاه های مختلف در مورد این مساله را در نظر خواهیم گرفت."
توافق هسته ای ایران با شش قدرت جهانی، آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان شش سال پیش به امضا رسید اما دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا در اردیبهشت ۱۳۹۷ یکجانبه از این توافق خارج شد و تحریم هایی را که پس از برجام لغو شده بودند برگرداند.
یک سال بعد ایران در پنج مرحله شروع به کاهش تعهدهای برجامی خود کرد.
ایران همچنین روز سه شنبه تهدید کرد جلوی بازرسیهای سرزده بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی را خواهد گرفت.
فرانسه، بریتانیا و آلمان اخیرا در بیانیهای هشدار دادند که ایران استفاده از سوخت اورانیوم فلزی را در یک رآکتور تحقیقاتی آغاز کرده است که نقض برجام است و تبعات نظامی دارد. ایران این را تکذیب میکند.
تماس با همتایان اروپایی
بلینکن ساعتی پیشتر با هایکو ماس وزیر خارجه آلمان تلفنی صحبت کرد و وزارت خارجه آلمان در بیانیه ای گفت که دو طرف قول همکاری در مورد مسائل مختلف از جمله ایران و افغانستان را داده اند.
براساس این بیانیه "دو طرف توافق کردند که همکاری نزدیکی در مورد طیفی از مسائل مختلف از جمله نقش چین در جهان، برجام، حضور مشترک در افغانستان و مبارزه با تغییر اقلیم داشته باشند."
در تحولی دیگر در روز چهارشنبه روسیه گفت که اگر آمریکا تصمیم بگیرد بار دیگر به برجام ملحق شود از بسط دادن توافق هسته ای به سایر مسائل مانند نفوذ منطقه ای ایران حمایت نمی کند.
دمیتری پولیانسکی معاون فرستاده روسیه در سازمان ملل گفت سال گذشته "ما توانستیم این توافق را نجات دهیم، آن را زنده نگاه داریم. همه امیدواریم که دولت تازه (آمریکا) اقداماتی عملگرایانه در این زمینه انجام دهد."
او افزود: "اما این نباید با مسائل منطقه ای موجود در هم آمیخته شود."
پولیانسکی گفت: "معنی اش این نیست که نباید فرآیندی برای دیالوگ منطقه ای وجود داشته باشد، برای ایجاد اعتماد، تا کشورها با هم صحبت کنند و ریشه ها و دلایل تنش در منطقه درک و شناسایی شود."
این دیپلمات روس گفت که برجام "خیلی شکننده" شده با این حال "دستاوردی عالی برای دیپلماسی جهان" به حساب می آید.
او افزود که "ما دلیلی برای اصلاح آن نمی بینیم."
###