رئیس سازمان بهزیستی: ۶۰ درصد کودکان کار تبعه ایران نیستند
پرسش:رئیس سازمان بهزیستی اعلام کرد: «۶۰ درصد» کودکان کار در کشور٬ تبعه ایران نیستند و ابراز امیدواری کرد که از نیمه دوم شهریور ماه٬ از والدین کودکانی که سه بار به مراکز بهزیستی ارجاع داده شدهاند٬ «خلع ید» شود.
پرسش:رئیس سازمان بهزیستی اعلام کرد: «۶۰ درصد» کودکان کار در کشور٬ تبعه ایران نیستند و ابراز امیدواری کرد که از نیمه دوم شهریور ماه٬ از والدین کودکانی که سه بار به مراکز بهزیستی ارجاع داده شدهاند٬ «خلع ید» شود.
به گزارش ایسنا، انوشیروان محسنی بندپی روز یکشنبه پنجم شهریور همچنین اشاره کرد که ۶۰ درصد کودکان کار در ایران را از اتباع پاکستان٬ عراق و افغانستان هستند و خواستار انجام «اقدام مناسب برای این گروه حتی آنهایی که دارای گذرنامههای قانونی هستند» شد.
این سخنان در حالی ابراز شد که به تازگی روزنامه جامجم٬ در گزارشی که آن را «تکاندهنده» توصیف کرد، شرایط زندگی پاکستانیهای زاغهنشین و به ویژه کودکان آنها در حاشیه تهران را به تصویر کشید.
این روزنامه از تکدیگری یا کار زودهنگام برخی از این کودکان حتی از سن ۹ سالگی خبر داد و افزود که بسیاری از آنها به دلیل نداشتن کارت اقامت و شناسنامه امکان مدرسه رفتن ندارند و تنها با کمک موسسات خیریه و افراد میتوانند خواندن و نوشتن بیاموزند.
به نوشته ایسنا، رئیس سازمان بهزیستی با رونمایی از بسته خدمات اجتماعی و روانی ویژه کودکان کار و ساماندهی آنها در نیمه دوم شهریور ماه افزود که با رونمایی از این بسته «به دنبال آن هستیم تا چهره شهرها را از این کودکان مظلوم و معصوم که مورد سوء استفاده برخی از افراد سودجو قرار گرفته است، پاک کنیم».
محسنی بندپی از همکاری سازمان بهزیستی و قوه قضائیه در این طرح خبر داد و اضافه کرد: بهزیستی از قوه قضائیه خواسته است کودکانی که در طرحهای ساماندهی به مراکز بهزیستی ارجاع داده و مجددا به خانواده تحویل داده میشوند بعد از سه بار خانواده شان خلع ید شوند.
رئیس سازمان بهزیستی همچنین گفت که درخواست حداقلی این سازمان این است که «به طور موقت سرپرستی» از والدین این کودکان سلب شود و آنها به مراکز بهزیستی تحویل داده شوند.
او با اشاره به این موضوع که برخی خانوادهها به علت فقر٬ کودکان خود را به «کار اجباری» وادار میکنند٬ از آمادگی سازمان بهزیستی و کمیته امداد برای ارائه کمکهای مالی به این خانوادهها خبر داد.
به گفته رئیس سازمان بهزیستی٬ پیشتر «این حمایتها وجود نداشت ...و خانوادهها هم اغلب تمایلی به دریافت این حمایتهای مالی از سوی سازمانهای حمایتی نداشتند».
انوشیروان محسنی بندپی اضافه کرد: «وقتی مادر و پدر بدانند که در صورت تکرار این عمل {وادار کردن فرزندانشان به کار اجباری} خلع ید خواهند شد٬ از ادامه کار جلوگیری خواهند کرد».
رئیس سازمان بهزیستی اشاره ای به تعداد کودکان کار در ایران نکرد. این در حالیست که خبرگزاری ایسنا روز ۲۲ خرداد به نقل از سه تن از فعالان حقوق کودکان در ایران نوشت: آمارهای غیررسمی حاکی از وجود هفت میلیون کودک کار٬ سه میلیون و ۲۰۰ هزار کودک ترک تحصیل کرده و استفاده از تعداد قابل توجهی کودک در ایران به منظور خرید و فروش مواد مخدر است.
گسترش فقر٬ بیکاری و حاشیهنشینی در ایران تعداد کودکان کار و خیابانی در شهرهای بزرگ را در سالهای اخیر افزایش داده است.
علیاکبر سیاری، معاون وزیر بهداشت،درمان و آموزش پزشکی، در مرداد سال گذشته گفت که ۳۰ درصد از مردم ایران «گرسنه» و ۲۵ درصد جمعیت شهری در کشور «حاشیهنشین» هستند.
فاطمه دانشور، عضو شوراى شهر تهران، نیز روز اول مرداد در گفتوگو با روزنامه شهروند از پدیده جدیدى در بین خانوادههاى «آسیبدیده» خبر داد و به «ناپدید شدن» کودکان برخی از خانوادههای آسیب دیده اشاره کرد.
دانشور افزود: «اینها معمولا خانوادههای مهاجر غیرقانونی هستند یا در زمینه خرید و فروش مواد مخدر فعالیت میکنند، به همین دلیل هم جرأت نمیکنند بروند کلانتری و گزارش ناپدید شدن بچهشان را بدهند».
###