اشرف بروجردی: کاری نکنیم همه با صندوق رای قهر کنند
فعالیتهای مجلس یازدهم برای اصلاح قانون انتخابات اساس جمهوری اسلامی را با مشکل ایجاد میکند. این قانونی که مجلس یازدهم وضع کرده به هیچ وجه قانون دموکراسی خواهی نیست.
پرسش: اصلاحطلبان سالها است که از گفتمان عدالتخواهی و دموکراسی در عرصه سیاست استفاده میکنند و البته نباید فراموش کنیم که اصلاحطلبان واقعی برای اینکه بتوانند از حق مردم در کشور دفاع کنند، هزینههای زیادی هم پرداختهاند، اما متاسفانه عملکرد دولت روحانی باعث شد تا بعضی از مردم در جامعه و البته تندروها، اصلاحطلبانی که هیچ نقشی در دولت را ندارند، مقصر شرایط کشور بدانند. حال در انتخابات ۱۴۰۰ قطعا مردم با حضور در انتخابات تاثیر مهمی در آینده کشور خواهند داشت وگرنه با توجه به مجلس اصولگرایان یازدهم و اصلاح قانون انتخاباتی که به ضرر دموکراسی تمام خواهد شد، اگر اصلاحطلبان نتوانند با یک نیروی قوی در انتخابات شرکت کنند، ما باید شاهد یک رئیسجمهور تندرو اصولگرا در سال ۱۴۰۰ باشیم. در همین راستا «آرمان ملی» با اشرف بروجردی فعال سیاسی اصلاحطلب به گفت وگو پرداخته است که در ادامه میخوانید.
اگر واقعیتهای جامعه را با چشمان باز در نظر بگیریم به نظر شما با توجه به شرایطی که در جامعه امروز ایران وجود دارد، اصلاحطلبان چگونه میتوانند نظر مردم را نسبت به خود جلب کنند و باعث اطمینان مردم به آنها شوند؟
به نظر من جامعه ما تمایل بیشتری به اصلاحطلبان دارد و اگر نظرسنجی هم برگزار کنید، قطعا مردم ما به اصلاحطلبان بیشتر از اصولگرایان اعتماد میکنند. بنابراین اگر شورای نگهبان عرصه را برای ورود اصلاحطلبان به انتخابات باز کند و کاندیدای مورد نظر اصلاحات هم تایید صلاحیت کند، قاعدتا اصلاحطلبان در انتخابات آتی شانس پیروزی دارند. اصلاحطلبان برای جلب نظر مردم باید با اکثریت جامعه بتوانند گفتمان کنند، البته مردم هم به جز دوره احمدینژاد همیشه به اصلاحطلبان اعتماد داشتهاند. باید به این نکته توجه داشته باشیم که سرنوشت جامعه در انتخابات ریاست جمهوری مشخص میشود و باید اصلاحطلبان با گفت و گوهای خود با مردم بتوانند نظر مردم را برای شرکت کردن در انتخابات جلب کنند. مردم هم نباید فراموش کنند که رئیسجمهور است که میتواند آینده جامعه را در برگیرد و مشکلات جامعه را با برنامهریزی برطرف کند. قهر کردن با صندوق انتخابات در واقع نادیده گرفتن آینده جامعه است که به ضرر همه تمام خواهد شد و بنده اعتقاد دارم که هرکسی که بخواهد به صندوق انتخابات پشت کند، قاعدتا آینده جامعه برای او اهمیتی ندارد. من فکر میکنم که اصلاحطلبان در این دوره از انتخابات کار سختی دارند، از یک طرف باید با شورای نگهبان به گفت وگو بپردازند تا شرایط حضور کاندیداهای اصلی خود را برای انتخابات فراهم کنند و از طرف دیگر باید زمینه را برای گفت وگوی بهتر با بدنه جامعه آماده کنند و از همه مهمتر اصلاحطلبان باید برای بدست آوردن رای خاکستری مردم که معمولا در لحظات آخر تصمیمگیری میکنند، تمام تلاش خود را به کار بگیرند. اگر شورای نگهبان کاندیداهای اصلاحطلبان را در انتخابات تایید صلاحیت کند، این طیف سیاسی آنقدر هنر دارد که مردم را به انتخابات دعوت کند و جامعه هم به آنها اعتماد خواهد کرد.
فعالیتهای مـــجلس یازدهم در راستای اصلاح قانون انتخابات با انتقادات زیادی روبهرو شده است. فکر نمیکنید که اصلاح قانون انتخابات باعث شده تا دموکراسی در کشور به خطر بیفتد؟
فعالیتهای مجلس یازدهم برای اصلاح قانون انتخابات اساس جمهوری اسلامی را با مشکل ایجاد میکند و به نظر بنده این قانونی که مجلس یازدهم وضع کرده به هیچ وجه قانون دموکراسی خواهی نیست. ما که مدعی به جمهوریت نظام هستیم و اسلامیت را در بطن جمهوریت میبینیم، قاعدتا باید از مکانیزمی استفاده کنیم که معناگر جمهوریت باشد. همان طور که بارها امام فرمودند، اگر ما را نخواهند ما نباید ناراحت بشویم و به خواسته مردم توجه کنیم. جمهوریت یعنی همه مردمی که در نظام زندگی میکنند و اینکه مجلس یازدهم دایره کسانی که میخواهند به عنوان کاندیدا در انتخابات شرکت کنند را محدود میکند، در حقیقت یک خطشکنی یا حریمشکنی دموکراسی ایران است. چه اصلاحطلبان یا حتی اصولگرایان بخواهند به قدرت برسند ما باید یاد بگیریم که از معبر دموکراسی و رای مردم جلو برویم و مردم را در تعیین سرنوشت و آینده جامعه که بسیار نقش پررنگی دارند، سهیم بدانیم.
با توجه به نارضایتیهای موجود در جامعه اعتماد مردم نسبت به عملکرد مسئولان در حوزههای مختلف کاهش یافته است؟
ببینید اعتماد مردم نسبت به اصلاحطلبان در کشور از بین نرفته است، اما اعتماد مردم به اصلاحطلبان در این سالهای اخیر کاهش پیدا کرده است. البته تاکید دارم که این سرمایه مردمی به هیچ وجه از بین نرفته است و آنها باید با مردم در رابطه با شرایط کشور به گفت وگو بپردازند و قطعا اصلاحطلبان باید نقدهای مردم را قبول کنند و حتی اگر خطایی انجام دادند که باعث شده مردم از آنها دلگیر شوند، قطعا باید خطای خود را اصلاح کنند. مساله مهم اما این است که اصلاحطلبان برای دوره آینده ریاست جمهوری برنامه دارند و آنها میخواهند که با برنامه توسعه و سربلندی ایران اسلامی قدم بردارند و ایران عزیز هم باید با توجه به سابقه و تاریخ دیرینه خود در جهان امروز صحبتی برای گفتن داشته باشد. شما میدانید در اولین دورانهایی که شاید همزمان با یونان باستان بود یا قبل از آن در زمان اشکانیان این ایران بود که دیوان سالاری را راهاندازی کرد و قانون را در کشور حاکم کرد. برای یک چنین ملت، سرزمین و فرهنگی پسندیده نیست که نخواهد با پیشبرد قوانین و مقررات صحبتی برای گفتن داشته باشد و من اعتقاد دارم که جمهوری اسلامی ایران باید با برنامهریزی کار خود را به پیش ببرد. ما 40 سال است که آزمون و خطا را امتحان کردیم و از وجود کسانی بهرهمند شدیم که تجربه مدیریتی کشور را در حد انتظار نداشتهاند و به آنها در حقیقت میدان دادیم. کسانی در حوزه قدرت به میدان سیاست آمدند که مرتکب خطا شدند و در پایان امیدوارم که اصلاحطلبان برنامه سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی خود را برای انتخابات سال آینده ارائه بدهند و هرکسی که دلش برای سرمایه اجتماعی کشور یعنی مردم عزیز می سوزد، قاعدتا باید برای آینده کشور فکری کند.
###