دادگاه قانون اساسی اتریش ممنوعیت روسری در مدارس ابتدایی را لغو کرد
کریستوف گرابنوارت، رئیس دادگاه قانون اساسی اتریش گفت: ممنوعیت گزینشی... به طور خاص مربوط به دانشآموزان دختر مسلمان است و به این ترتیب به شکلی تبعیض آمیز آنها را از سایر دانشآموزان جدا میکند.
پرسش: دادگاه قانون اساسی اتریش، قانون ممنوعیت سر کردن روسری و پوشاندن موهای سر به دلایل مذهبی را که در مدارس ابتدایی این کشور اجرا میشد، مغایر قانون اساسی تشخیص داد و آن را لغو کرد.
بر اساس رای دادگاه قانون ممنوعیت روسری کودکان، آزادی مذهبی را نقض کرده است.
این قانون در دولت قبلی اتریش که حاصل ائتلاف حزب محافظهکار "مردم" با حزب راستگرای افراطی "آزادی" بود، تصویب و به اجرا گذاشته شد.
دادگاه میگوید که این قانون میتواند باعث به حاشیه رانده شدن دختران مسلمان شود.
دادگاه همچنین استدلال دولت را مبنی بر اینکه قانون میتواند از دختران با حجاب در مقابل فشار همکلاسیهایشان محافظت کند، رد کرد و گفت این قانون میتواند باعث مجازات آدمها به اشتباه شود.
در رای دادگاه آمده که در صورت لزوم، دولت باید برای پیشگیری بیشتر از آزار و اذیت به دلیل جنسیت یا مذهب، قوانین و مقرراتی وضع کند.
در این قانون که از سال گذشته به اجرا گذاشته شد، به طور مشخص روسری ممنوع نشده است اما آمده که "هرگونه لباس و پوشش مذهبی که سر را بپوشاند" برای کودکان تا ۱۰ سال ممنوع است. خود دولت گفته که این شامل کیپای یهودیان یا عمامه سیکها نشده است.
دادگاه به این نتیجه رسید که هدف این قانون فقط روسری اسلامی بوده است.
کریستوف گرابنوارت، رئیس دادگاه قانون اساسی اتریش گفت: "ممنوعیت گزینشی... به طور خاص مربوط به دانشآموزان دختر مسلمان است و به این ترتیب به شکلی تبعیض آمیز آنها را از سایر دانشآموزان جدا میکند."
هاینس فاسمن، وزیر آموزش اتریش گفت که قضاوت دادگاه را مورد توجه قرار داده است اما افزود: "متاسفم که این دختران این فرصت را نخواهند یافت تا از طریق سیستم آموزشی بتوانند از بند اجبارها رها شوند."
جامعه ایمان اسلامی که خود را نماینده مسلمانان در اتریش میداند از رای دادگاه استقبال کرد.
این گروه در بیانیهای اعلام کرد: "اطمینان از وجود فرصتهای برابر و حق آزادی تعیین سرنوشت برای دختران و زنان در جامعه ما با ممنوعیتها حاصل نمیشود."
در سال ۲۰۱۸ که اولین بار این قانون پیشنهاد شد، سباستین کورتس صدراعظم اتریش گفته بود که هدفشان "مقابله با ایجاد هر نوع جامعه موازی در اتریش است."
هاینتس کریستیان اشتراخه، رهبر حزب راستگرای آزادی و معاون وقت صدراعظم اتریش گفته بود که دولت اتریش میخواهد دختران خردسال را در مقابل اسلام سیاسی محافظت کند.
این قانون در ماه مه ۲۰۱۹ به اجرا گذاشته شد؛ فقط چند روز پس از آنکه آقای اشتراخه مجبور به کنارهگیری از مقامش شد.
استعفای اشتراخه، پس از انتشار ویدئویی بود که او در آن ظاهرا وعده اعطای قراردادهای دولتی در ازای کسب حمایت سیاسی را به زنی میداد که گفته شد یکی از سرمایهگذاران روس بوده است.
در حال حاضر حزب محافظهکار "مردم" اتریش با حزب سبز دولت ائتلافی دارد، اما این دولت همچنان اصرار داشت که ممنوعیت روسری تا سن ۱۴ سالگی را تمدید کند.
دولت ائتلافی تاکید دارد که کودکان باید "تا حد امکان بدون هیچ نوع اجباری" بزرگ شوند. تنها مثالی که زده میشود روسری سر کردن است.
###