بازگشت بانوی اصلاحطلب به تلویزیون
پرسش:ممنــــــوعالتصویــــری فاطمه معتمدآریا پایان یافت! بازیگر محبوب سینماو تلویزیون پس از سالها با حضور در مجموعه تلویزیونی «سوگند» به کارگردانی همایون اسعدیان از اتمام ممنوعیتهای اعمال شده از سال 89 خبر داد.
پرسش:ممنــــــوعالتصویــــری فاطمه معتمدآریا پایان یافت! بازیگر محبوب سینماو تلویزیون پس از سالها با حضور در مجموعه تلویزیونی «سوگند» به کارگردانی همایون اسعدیان از اتمام ممنوعیتهای اعمال شده از سال 89 خبر داد.
طاها یاسینی در آرمان امروز نوشت: سریال «سوگند» سال آینده از شبکه سه سیما پخش خواهد شد و داستان آن در سه دهه رخ میدهد و به خانوادهای اشاره دارد که داستان زندگیشان از دهه ۶۰ شروع شده، بخشی از آن در دهه۷۰ روایت میشود و بخشی هم تا دهه ۸۰ ادامه دارد. این خانواده با وقایع مختلفی از جنگ گرفته تا مسائل مختلف روبهرو میشوند.
دلیل ممنوعالتصویری معتمدآریا
شهریور سال 89 شورای نظارت بر صداوسیما در نامهای به رئیس این سازمان با استناد به بند 15-2 آییننامه سیاستها و ضوابط ناظر بر تولید، تامین و پخش برنامهها از ضرغامی خواست که از ادامه فعالیت فاطمه معتمدآریا در برنامههای سازمان جلوگیری شود. بسیاری دلیل این نامه را حجاب نامناسب معتمدآریا در جشنواره کن آن سال میدانند. پس از آن و در واکنش به این نامه، عزتا... ضرغامی رئیس وقت سازمان صداوسیما به مرتضی میرباقری معاون سیما دستور داد که عین نظر شورای نظارت اعمال شود. در آن زمان معتمدآریا با سریال «آشپزباشی» در تلویزیون حضور داشت به همین دلیل ممنوع شدن تصویر این بازیگر به پس از اتمام سریال موکول شد تا از فعالیت او در سریالهای جدید ممانعت به عمل آید. اما در همان زمان مهدی فرجی مدیر شبکه یک سیما، با رد ممنوعالتصویر شدن فاطمه معتمدآریا تاکید کرد: «من چیزی درباره او نمیدانم، اما دو قسمت دیگر مجموعه «آشپزباشی» تمام میشود و ممنوعالتصویر شدن او معنی ندارد.» در پی این حکم اما بسیاری نظر دیگری درباره دلایل ممنوعیت معتمدآریا داشتند و معتقدند که حمایت او از کاندیدایی خاص در سال 88 دلیل قهر تلویزیون با اوست. حمایت او و استفاده از دستبندی با رنگ تبلیغاتی کاندیدای مورد علاقهاش در جشنواره کن و پس از آن پخش سریال «آشپزباشی» سبب شد تا جنجالهای فراوانی در داخل کشور به وجود آید تا صداوسیما تحت فشار عدهای مجبور شود معتمدآریا را پس از سریال «آشپزباشی» ممنوعالتصویر کند. بیشترین اعتراضات در این زمینه را حجتالاسلام محمدتقی رهبر، رئیس مجمع روحانیون مجلس انجام داد و گفته بود: «کمترین خواسته ما ممنوع التصویر شدن او در سینما و تلویزیون است.»
ممنوعالخروجی که زود لغو شد
البتـــه معتمدآریا علاوه بر حکم ممنوع التصویری حکم ممنوعالخروجی هم داشت چنانکه در مهر88 که قضد داشت، به همراه برخی همکارانش به آمریکا برود از خروج او ممانعت به عمل آمد، هر چند این تصمیم در آذر همان سال لغو شد. معتمدآریا درآن برهه نامهای نوشت و در آن تاکید کرد: «در این سی سال سینماگر شدهایم و به واسطه فیلمهایمان در مجامع جهانی نماینده فرهنگ و هویت ایرانی خویش بودهایم. ما همواره به فرهنگ کشورمان بالیدهایم و آن را در معرض تماشای مردم جهان قرار دادهایم. قضاوت در مورد نماینده فرهنگ و تمدن ایرانی را به عهده خوانندگان میگذاریم.»
اقدامات دولت روحانی برای معتمدآریا
تصور بر این بود که با آغاز دولت یازدهم و روی کار آمدن مدیران فرهنگی جدید موضوع ممنوع التصویری معتمدآریا به پایان برسد که چنین نشد و در تیزر فیلم «یحیی سکوت نمیکند» نشانی از معتمدآریا که بازیگر این فیلم بود دیده نشد. معتمدآریا درباره این اتفاق میگوید: «آیا برای تبلیغ یک کار فرهنگی هنوز این اتفاقات میافتد؟ با استناد به چه قانونی و کدام حکم قضائی این رفتارها صورت میگیرد؟ من بیخبرم. اگر من حق خودم را هم فراموش کنم، به تهیهکننده متعهد هستم. نمیدانم این چه ضرری است که تهیهکننده باید متحمل شود. البته من از طریق مراجع قانونی کشور دنبال رفع این رفتارها و دوگانگیها هستم و امیدوارم به نتیجه برسد.» البته باید در نظر داشت مشکل اصلی عدم پخش تصویر معتمدآریا به صدا و سیما باز میگشت، چراکه در سال 92 دو فیلم سینمایی «قصهها» و «پریناز» روی پرده رفت که معتمدآریا در آنها به ایفای نقش پرداخته بود.
###