درگیری قرهباغ؛ روحانی درباره حضور شبهنظامیان سوری در مرز ایران هشدار داد
روحانی در صحبتهای امروز خود گفت برای ما قابل قبول نیست که امروز عدهای به بهانههایی بخواهند عده ای تروریست را از سوریه و جاهای دیگر به منطقه و به نقاط نزدیک مرزهای ما منتقل کنند. پیشتر گزارشهایی منتشر شده بود که جمهوری آذربایجان با حمایت ترکیه، شماری از شبهنظامیان اسلامگرا و سوری را در مرزهای مورد مناقشه مستقر کرده و شماری از آنها در درگیریها کشته شدهاند.
پرسش: حسن روحانی رئیس جمهوری با اشاره به جنگ ارمنستان و جمهوری آذربایجان هشدار داد که حضور جنگجویان خارجی و شبهنظامیان سوری را در نزدیکی مرز ایران تحمل نخواهد کرد. او همچنین گفت اصابت گلولههای خمپاره و توپ به خاک ایران قابل قبول نیست.
روحانی در صحبتهای امروز خود گفت "برای ما قابل قبول نیست که امروز عدهای به بهانههایی بخواهند عده ای تروریست را از سوریه و جاهای دیگر به منطقه و به نقاط نزدیک مرزهای ما منتقل کنند".
او گفت "این لحن و لفظ با صراحت به مسوولان کشورهای همسایه جمهوری آذربایجان و هم ارمنستان گفته شده است".
رئیس جمهوری همچنین از آمادگی کشورش برای کمک به حل مناقشه خبر داد.
پیشتر گزارشهایی منتشر شده بود که جمهوری آذربایجان با حمایت ترکیه، شماری از شبهنظامیان اسلامگرا و سوری را در مرزهای مورد مناقشه مستقر کرده و شماری از آنها در درگیریها کشته شدهاند.
ارمنستان مدعی است که حدود ۴ هزار نیروی سوری برای جنگیدن به جمهوری آذربایجان فرستاده شدهاند، اما ترکیه به شدت این اتهام را رد میکند.
اخیرا یکی از جنگجویان اعزامی حاضر در منطقه درگیری به بیبیسی عربی گفت او را به عنوان یک جنگجو از شمال سوریه فراخوانده و از طریق ترکیه به آذربایجان اعزام کردهاند.
رامی عبدالرحمان، گرداننده دیدبان حقوق بشر سوریه، پیشتر گفته بود گروههای مسلح مخالف دولت سوریه بر سر اعزام نیرو به جمهوری آذربایجان دچار اختلاف شدهاند.
اکنون روحانی در سخنرانی امروز خود هشدار داده که ایران جنگیده است تا این جنگجویان و شبهنظامیان "در همان جا قلع و قمع شوند". او تاکید کرده که ایران اجازه نمیدهد "تروریستها" در کنار مرزهایش قرار بگیرد.
این بدترین درگیریها بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان در ۲۵ سال گذشته است.
برخورد خمپاره به خاک ایران
حسن روحانی همچنین مساله امنیت مرزهای ایران را اولویت این کشور خواند و گفت "اینکه تعدادی گلوله توپ و خمپاره به خاک ایران اصابت کند، برای ما قابل قبول نیست و هر دو دولت همسایه ما که با آنها رابطه خوبی داریم، از جمهوری آذربایجان به عنوان برادر و ارمنستان به عنوان همسایه ما می خواهیم به این مساله مهم توجه کنند".
پیش از این، گزارشهایی از برخورد خمپاره و توپ به مناطق مرزی ایران منتشر شده بود.
ایران پیشتر نیز با اشاره به جنگ در قره باغ گفته بود درگیری در مرزها و تعرض به خاک خود را تحمل نخواهد کرد و هرگونه تعرضی به مرزهایش را "خط قرمز" میداند.
درگیری نظامی جمهوری آذربایجان و ارمنستان وارد یازدهمین روز خود شده است، هر دو کشور یکدیگر را به حمله به غیرنظامیان متهم کردهاند.
هشدار درباره ''جنگ منطقهای''
روحانی همچنین در خصوص تبدیل جنگ ارمنستان و جمهوری آذربایجان به یک جنگ منطقهای هشدار داده است.
او گفت "حواسمان باشد این جنگ به جنگ منطقهای تبدیل نشود. جنگ باید پایان یابد". او گفت "این افرادی که در طرفین مناقشه با آتش جنگ میدمند و بنزین کنار آن می ریزند باید توجه داشته باشند این جنگ به نفع کسی نخواهد بود".
اختلاف و درگیری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان نزدیک به ۳۰ سال است که ادامه دارد. ایران تاکنون تلاش کرده که در این نبرد سیاست بیطرفی داشته باشد و بین دو همسایه خود میانجیگری کند.
ایران روابط حسنهای با ارمنستان دارد و در دهها طرح مشترک از جمله تامین برق با این کشور همکاری می کند. در ارتباط با جمهوری آذربایجان، روابط دو طرف در مقاطعی شکننده بوده است.
با این حال، پس از آغاز درگیریهای اخیر دهم مهرماه، نمایندگان ولی فقیه در چهار استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل و زنجان در بیانیهای مشترک گفتهاند قرهباغ به جمهوری آذربایجان تعلق دارد.و سخنگوی دولت در دیروز و علی اکبر ولایتی مشاور رهبر انقلاب در پیش از آن از حق آذربایجان به در اختیار داشتن مناطق اشغالی قره باغ توسط ارمنستان، طبق قطعنامه های سازمان ملل، تاکید کرده اند که به منزله تغییر موضع ایران و گرایش به سوی باکو تعبیر شده است.
###