تعدادی از مقامهای بندری در رابطه با انفجار بیروت بازداشت خانگی شدند
لبنان ماههاست با بحران اقتصادی شدید دست و پنجه نرم میکند به طوری که قیمت نان پنجاه درصد افزایش یافته است. با آسیب دیدن سیلوی گندم، لبنان با مشکل بیشتری در این رابطه روبرو خواهد شد.
پرسش: دولت لبنان می گوید که شماری از مقام های بندر بیروت تا زمان انجام تحقیقات درباره انفجار عظیم روز سه شنبه تحت بازداشت خانگی قرار می گیرند.
شمار کشتهها در انفجار بیروت به ۱۳۵ نفر رسیده و تخمین زده میشود بیش از ۵ هزار نفر هم زخمی شده باشند. امدادگران همچنان به دنبال دهها نفری هستند که در پی انفجار در منطقه بندری بیروت مفقود شدهاند.
دولت لبنان از چهارشنبه سه روز عزای عمومی اعلام کرد. دولت همچنین دو هفته حالت فوقالعاده اعلام کرده است.
بنابر اعلام کابینه لبنان، فرماندهی ارتش موظف شده، هر کس ارتباطی با موضوع مواد منفجره نیترات آمونیوم در بندر بیروت دارد، تا زمان پایان تحقیقات در بازداشت خانگی قرار گیرد.
انفجار ساعت ۶:۰۷ دقیقه عصر در بندری نزدیک منطقه گردشگری و ساختمانهای دولتی اتفاق افتاد. شدت انفجار به حدی بود که کل شهر بیروت را لرزاند و ستون دود، ابر قارچ را بر فراز منطقه بندری ایجاد کرد. ساختمانهای زیادی تا شعاع ۱۰ کیلومتری این انفجار آسیب دیدهاند.
در گمانهزنیهای اولیه ۲۷۵۰ تن نیترات آمونیوم که به طور غیرایمن نگهداری میشد عامل انفجار اعلام شده است. نیترات آمونیوم که از آن به عنوان کود در کشاورزی استفاده میشود، به عنوان ماده منفجره هم مورد استفاده قرار میگیرد.
میشل عون، رئیسجمهور لبنان در یک سخنرانی تلویزیونی پیش از شروع جلسه هیات دولت گفت که تحقیقات دلیل انفجار مهیب بیروت را مشخص خواهد کرد و نتیجه به طور شفاف به مردم اعلام خواهد شد.
او هم اشاره کرد که ۲۷۵۰ تن نیترات آمونیوم بدون رعایت نکات ایمنی در این انبار نگهداری میشده است.
بدری داهر رئیس گمرک لبنان گفت که این سازمان خواستار انتقال این مواد شیمیایی شده بود اما "این اتفاق نیافتاد."
عون همچنین گفت: "وحشتی که شب گذشته بیروت را فراگرفت و باعث فاجعه در شهر ما شد با کلمات قابل توصیف نیست."
کارشناسان در دانشگاه شفیلد بریتانیا تخمین می زنند که شدت انفجار سه شنبه حدود یک دهم انفجار بمب اتمی افکنده شده بر هیروشیما در جریان جنگ جهانی دوم و "بدون شک یکی از قوی ترین انفجارهای تاریخ" بود.
فرماندار بیروت گفته است که بر اثر این انفجار حدود ۳۰۰ هزار نفر بیخانمان شدهاند.
علت انفجار
بنابه گزارش ها این نیترات آمونیوم برای شش سال بعد از خارج شدن از یک کشتی ضبط شده در سال ۲۰۱۳ در بندر نگهداری می شد.
رئیس بندر بیروت و رئیس گمرک هر دو به رسانه های محلی گفته اند که چند بار به صورت کتبی از قوه قضاییه خواسته بودند این ماده شیمیایی برای رعایت ایمنی صادر یا فروخته شود.
حسن کرایتم مدیر کل بندر به "او تی وی" گفت که وقتی دادگاه ابتدا دستور ذخیره این ماده در انبار را داد آنها از خطر این مواد آگاه بودند "اما در این حد."
شورای عالی دفاعی لبنان قول "شدیدترین مجازات" ممکن برای مسئولان حادثه را داده است.
رائول نحمی وزیر اقتصاد گفت: "فکر می کنم مساله بی لیافتی و مدیریت واقعا بد است و خیلی ها در سطح مدیریت و احتمالا از دولت های سابق مسئولیت دارند. ما قصد نداریم بعد از چنین انفجاری در مورد نسبت دادن مسئولیت ساکت بمانیم."
منال عبدالصمد وزیر اطلاعات گفت که کلیه مقام های بندری که "مسئول انبار کردن نیترات آمونیوم، نگهداری از آن و رسیدگی به امور اداری آن بودند" تحت بازداشت قرار می گیرند.
این نیترات آمونیوم با کشتی روسس که با پرچم مولداوی حرکت می کرد وارد لبنان شد. بنابه گزارش ها کشتی که از گرجستان به موزامبیک می رفت به دلیل مشکل فنی وارد بیروت شد.
روسس بعد از بازرسی دیگر اجازه خروج نگرفت و به فاصله کوتاهی از سوی مالک کشتی رها شد که چند شکایت حقوقی را به دنبال داشت. بنا به گزارش ها بار آن برای رعایت ایمنی در انبار بندر ذخیره شد.
حسان دیاب، نخست وزیر لبنان گفته کسانی که در انفجار روز سهشنبه دست داشتهاند پاسخگوی اعمالشان خواهند بود. دیاب، گفته که فعلا اولویت با مداوای مجروحان و پیدا کردن جسد کشتهشدگان است.
رئیسجمهور لبنان گفته است که دولت به طور فوری ۱۰۰ میلیون لیر لبنان معادل ۶۶ میلیون دلار از صندوق ذخیره این کشور آزاد میکند.
میشل عون همچنین از کشورهای دیگر خواست به لبنان کمک فوری بفرستند مخصوصا که این کشور پیش از انفجار هم با بحران اقتصادی سنگینی دست به گریبان بود.
انفجار در زمان دشواری برای لبنانیها روی داد. بحران اقتصادی و شیوع ویروس کرونا اوضاع را برای مردم سختتر کرده است.
اهمیت بندر بیروت
این بندر نقش حیاتی برای لبنان دارد و شریان تغذیه این کشور است.
در نزدیکی محل انفجار سیلوی ذخیره گندم بوده که در اثر انفجار بخش اعظم آن از بین رفته است.
این در حالیست که لبنان ماههاست با بحران اقتصادی شدید دست و پنجه نرم میکند به طوری که قیمت نان پنجاه درصد افزایش یافته است. با آسیب دیدن سیلوی گندم، لبنان با مشکل بیشتری در این رابطه روبرو خواهد شد.
###