گزارش آژانس؛ لابی دیپلماتیک یا مساله حقوقی؟
یوسف مولایی استاد حقوق بینالملل
معمولا کشورهایی مثل کانادا، آمریکا یا متحدین آن که پیشتازند و پیشنویس تهیه میکنند اول از میزان رای در جلسه شورای حکام برآوردی میکنند و زمانی که ببینند توازن به نفع آنها برقرار است این پیشنویس را به شورای حکام میبرند.
پرسش: ملاحظات سیاسی دولتها در موضوعاتی که بهخصوص جنبه امنیتی در شورای حکام دارد خیلی مطرح است. چرا که در آنجا رایگیری خیلی بر مدار یا محور حقوقی نمیچرخد.
به هر حال معمولا کشورهایی مثل کانادا، آمریکا یا متحدین آن که پیشتازند و پیشنویس تهیه میکنند اول از میزان رای در جلسه شورای حکام برآوردی میکنند و زمانی که ببینند توازن به نفع آنها برقرار است این پیشنویس را به شورای حکام میبرند.
هر چند که بهنظر میرسد پیشنهاد آژانس 18 رای شورای حکام را میآورد چون آمریکا همیشه تیم فعالی از کشورها مثل کانادا، ژاپن، استرالیا و سایر کشورها دارد که با آمریکا همکاری میکنند. در مسائل امنیتی اروپاییها نیز خیلی کنار آمریکا هستند. البته ترجیح ما بر این است که در شورای حکام قطعنامهای علیه کشورمان صادر نشود. چرا که اگر هرگونه قطعنامهای در شورای حکام صادر شود اجرا و رعایت آن برای ایران الزامی است. اگر به هر دلیلی این رعایت نشد ایران با آژانس مشکل پیدا میکند و در نهایت مثل دفعات قبل که شورای حکام پرونده ایران را به شورای امنیت فرستاد اگر ایران نتواند با رایزنی و از طرق دیپلماتیک جلوی تصویب قطعنامه را بگیرد ممکن است مراحل سختتری برای ایران در پیش باشد. بیان برخی مواضع از سوی برخی کشورها مثل روسیه که نیز صرفا بیانی دیپلماتیک است که اگر قطعنامهای صادر شد ایران عکسالعملی نشان ندهد. یعنی روابط خود را با آژانس محدود نکند و آن نوع از همکاری که اکنون دارد و آن پروتکل الحاقی که داوطلبانه اجرا میکند به خطر نیفتد. لذا درصدند ایران را به نحوی ترغیب کنند که اگر هم شورای حکام قطعنامهای صادر کرد ایران باز هم به همکاری خود ادامه دهد. البته آژانس بینالمللی انرژی اتمی به خودی خود قدرت اجرایی ندارد و نهایتا میتواند همکاریهای فنی خود را محدود کند یا به عنوان یک شاخصی برای راستیآزمایی و اعتمادسازی استفاده کند. اگر قطعنامهای صادر شود بعد از این فشارهای دیپلماتیک علیه ایران بیشتر میشود و نهایتا کسانی که مایل هستند پرونده ایران بازهم به شورای امنیت برود از این فرصت استفاده میکنند. گرچه برای ایران اهمیت دارد که تلاش کند قطعنامهای به تصویب نرسد. باید اذعان داشت مسائل بیشتر سیاسی است و ایران باید در حقیقت در راستای ارتقای سطح دیپلماتیک در جهان و دیپلماسی عمومی تلاش کند تا این سطح را بالا برد و چهره بهتری از خود در دنیا نشان دهد و ابهامات و سوء تفاهمات موجود را برطرف کند. مشکل این است که تصویری که به ایران کمک کند افکار عمومی از دیدگاههای ایران حمایت کنند این تصویر وجود ندارد و بنابر این ایران باید در این حوزه بیشتر تلاش کند.
*آرمان
###