آیاهمه ناکارآمدی های ایرنا متوجه ضیاء هاشمی است؟
آنچه که موجبات تاسف را فراهم می آورد این است که آقایان الوندی و شفیعی معاونان خبر و توسعه و پشتیبانی ایرنا نه تنها نقش خود را در عملکرد ضعیف ضیاء هاشمی و زمینه برکناری ایشان نادیده می گیرند بلکه گفته می شود در اقدامی سوال بر انگیز سعی وافر دارند تا یکی از این دو پس از هاشمی به مقام مدیرعاملی این سازمان برسد و به موجب شنیده ها لابی و رایزنی های خود را نیز برای تصاحب این سمت از چندی قبل آغاز کردند.
پرسش:ایرنای پسا ضیاء هاشمی، مدیرعاملی که در دوره مدیریت دو سال و اندی خود بر این رسانه مهم دولتی نتوانست کارنامه قابل قبولی در رزومه کاری خود ثبت کند، پرسش و دغدغه ای است که اذهان کارکنان و حتی بسیاری از اهالی رسانه را به خود معطوف کرده و اینکه آیا همه ناکارآمدی های ایرنا متوجه هاشمی است؟
البته مشهور است پیروزی یا شکست در میادین مبارزه و جنگ بنام فرمانده ارشد نظامیان ثبت می شود و ارتقاء یا تنزل درجه درصورت ظفر یا شکست برای اوست اما شاید از انصاف به دور باشد که همه ناکامی ها و ناکارآمدی خبرگزاری جمهوری اسلامی در این مدت را صرفا به پای ضیاء هاشمی نوشت و دیگر مدیران ارشد این سازمان خبری و منصوبان ایشان را در این ناکارآمدی مقصر و شریک ندانست.
گرچه ضرب المثلی است که "موفقیت هزار شریک ولی شکست یک مقصر دارد" اما باید پذیرفت معاونان و مدیران ارشد ضیاء هاشمی هر یک به میزان سهمی که در مدیریت این سازمان خبری داشتند در عدم موفقیت عالی ترین مقام ایرنا و کارنامه ضعیف ایشان شریک هستند.
حال در این میان بدیهی است که سهم پدرام الوندی و مهدی شفیعی معاونت های خبر و توسعه و پشتیبانی (اجرایی) این سازمان خبری به عنوان دو تن از مدیران ارشد و کلیدی ضیاء هاشمی مدیرعامل ناموفق ایرنا بیش از دیگران است و هر یک از این دو معاون به طریق اولی باید همسنگ عالی ترین مقام سازمان در این عملکرد ضعیف پاسخگو باشند.
آنچه که موجبات تاسف را فراهم می آورد این است که آقایان الوندی و شفیعی معاونان خبر و توسعه و پشتیبانی ایرنا نه تنها نقش خود را در عملکرد ضعیف ضیاء هاشمی و زمینه برکناری ایشان نادیده می گیرند بلکه گفته می شود در اقدامی سوال بر انگیز سعی وافر دارند تا یکی از این دو پس از هاشمی به مقام مدیرعاملی این سازمان برسد و به موجب شنیده ها لابی و رایزنی هایی از جانب خودشان و هم دیگران برای تصاحب این سمت از چندی قبل آغاز کردند.
اگر در گمانی بدبینانه نگوییم ناکارآمدی آقای هاشمی و عملکرد نامطلوب مدیریتی ایشان بر ایرنا بر اساس یک برنامه ریزی از پیش طراحی شده و نتیجه تلاش وطراحی این دو و برخی مدیران ارشد منصوب آنان با هدف زمین گیر کردن مدیرعامل سازمان بوده، باید گفت بخش عمده ای از وضعیت نابسامان موجود ایرنا محصول عملکرد مدیریتی بسیار مایوس کننده و ضعیف این دو معاون بوده است که در نهایت نارضایتی درون سازمانی، عدم خرسندی مسوولان دولتی و تصمیم بر کناری هاشمی از این سمت را به دنبال داشته است.
ظن بدبینانه از آنجا ناشی می شود که "و. ا. ت" یکی از دستیاران منصوب معاون خبر که بتازگی نیز به سمت مسئول دفتری کیش منصوب شد در یکی از جلسات چندی پیش درون سازمانی آرزو و مکنونات قلبی خود و برخی دستیاران معاونت خبر و دوستانش را برای دستیابی پدرام الوندی به مدیرعاملی این سازمان عیان کرده بود و به صراحت شان الوندی را در جایگاه مدیرعاملی ایرنا و جایگزین ضیاء هاشمی دیده بود.
اکنون ایرنا که در بین رسانه های داخلی و منطقه ای به واسطه سوء مدیریت مدیران ارشد وارداتی ضیاء هاشمی و ایضاً بی تدبیری ایشان دیگر نشانی از روزهای درخشانش نیست به مدیریتی از نیروهای شایسته کنونی درون سازمان یا گذشته ایرنا نیازمند است تا جایگاه ایرنا و ظرفیت های این سازمان خبری که عموما نیروی انسانی آن هستند را بشناسد چرا که دیگر فرصتی برای آزمون و خطا نمانده است.
آزمون و خطای انتصاب ضیاء هاشمی در سمت مدیرعاملی خبرگزاری جمهوری اسلامی و به طریق اولی انتصابات درون سازمانی او نظیر انتصاب پدرام الوندی فاقد تجربه مدیریت رسانه ای از رده خبرنگاری همشهری محله به سمت معاونت خبری رسانه بزرگ دولتی و مهدی شفیعی با سابقه مدیریتی مرکز هنرهای نمایشی در پست معاونت توسعه و پشتیبانی (اجرایی) ایرنا، هزینه سنگینی را بر این سازمان خبری رسمی و دولتی نظام جمهوری اسلامی تحمیل کرده است.
اوضاع نیمه بحرانی و مایوس کننده کنونی ایرنا دیگر هیچ فرصتی را برای اشتباه مجدد باقی نگذاشته است و شرایط نامطلوب این سازمان خبری ایجاب می کند که مسئولان تصمیم ساز و تصمیم گیر این بار با کمترین ضریب خطا در انتخابی هوشمندانه گزینه ای توانمند، خادم و سرد و گرم چشیده رسانه ای همراه با سیاست های دولت را برای مدیر عاملی ایرنا در نظر بگیرند.
آنچه که بر این علت مزید خواهد بود زمان کوتاه یک سال و اندی عمر دولت دوازدهم است و طبیعی است مدیرعامل نا آشنا به ساختار سازمانی، وظایف حرفه ای، کارکرد رسانه ای، منابع انسانی و دیگر ملزومات مدیریتی قادر به ارایه کارنامه ای موفق در پایان دوره خود نخواهد بود.
از این حیث قاعدتا شخصی باید برای انتصاب مدیرعاملی این سازمان خبری دولتی مطمح نظر قرار گیرد که اولا در شکست و کارنامه ناموفق ضیاء هاشمی مدیرعامل کنونی همانند آقایان پدرام الوندی و مهدی شفیعی معاونان خبر و توسعه و پشتیبانی ایشان سهمی نداشته باشند ثانیا باید در بین نیروی انسانی کنونی ایرنا از مقبولیتی به لحاظ توانمندی حرفه ای و تجارب رسانه ای برخوردار باشد ثالثا با توجه به فرصت بسیار محدود یکساله نیازی به شناخت سازمان و ظرفیت های آن که مستلزم صرف ماه ها زمان است، نداشته باشد بلکه باید از میان نیروهای رسمی مجرب ، توانا و دارای ویژگی های مدیریتی از درون سازمان یا شخصیت های برون سازمانی که سوابق مدیریت رسانه موفق در کارنامه خود دارند، انتخاب و منصوب شود.
بنابراین با توجه به جمیع حساسیت های فوق الذکر ایرنای پسا هاشمی در مقطع کنونی کشور که سیر تحولات داخلی، منطقه ای و بین المللی در حوزه رسانه ای برای نظام جمهوری اسلامی ایران از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است باید به گونه ای مدیریت شود تا ضمن بازگردندان اعتبار حرفه ای این سازمان خبری و قرار دادن آن در جایگاه حقیقی اش از انجام وظایف ذاتی و بهره مندی از ظرفیت های ایرنا همانند دو سال گذشته به فراموشی سپرده نشود.
به همین سبب "آزموده را آزمودن خطاست" و مسئولان تصمیم گیر در انتخاب مدیرعامل جدید ایرنا ضرورت دارد هوشیارانه به این نکته توجه کامل داشته باشند تا ریاست عالی سازمان از بین مدیران کنونی ضیاء هاشمی مدیرعامل ناموفق خبرگزاری جمهوری اسلامی که سهمی در این ناکارآمدی دارند، انتخاب نشود.
###