سندتاریخی از دورزدن رییس جمهور توسط برخی وزرا و بستن با رهبری؛
ری شهری: کارها را با امام هماهنگ می کردم تا رئیس جمهور و نخست وزیر

تا زمانی که وزیر بودم همه کارهای سیاسی بیش از آنکه با رئیس جمهور و نخست وزیر هماهنگ شود با امام هماهنگ می شد و در واقع معتقد بودم اطلاعات باید هماهنگ با رهبری کند.

پرسش: چند روز بعد از اخذ رای اعتماد از مجلس در تاریخ ۴ شهریور ۱۳۶۷، به دولت همراه رئیس جمهور و سایر اعضای کابینه خدمت امام خمینی رسیدیم. در آن دیدار ، امام ضمن تبریک موفقیت دولت در کسب رای اعتماد بالای مجلس و هفته دولت، رهنمودهای مشروحی را درباره ارائه گزارش عملکرد ها به مردم، سپردن امور به مردم و نظارت دولت و پیشگیری از ایجاد نارضایتی در ادارات ارائه کردند.
 پس از پایان سخنرانی امام اعضای دولت ضمن بوسیدن‌ دست ایشان با امام خداحافظی می کردند و از اتاق خارج می شدند. من همراه با چند نفر از وزرای ایستاده بودیم تا خداحافظی کنیم ولی امام به من اشاره کردند که شما بمان.
من متوجه نشدم و مرحوم حاج احمد آقا گفتند امام می‌فرمایند شما بنشیند.
 همه رفتند کسی جز من و حاج احمدآقا خدمت امام نبود. امام خطاب به این جانب، مطالبی بدین مضمون فرمودند: حواست را جمع کن! وزارتخانه ای که به شما سپرده شده وزارت اطلاعات است، وزارت کشاورزی نیست. جای حساسی است. در انتخاب همکاران دقت کن و در این باره با آقایان خامنه‌ای، آقای هاشمی و آقای میرحسین موسوی مشورت کن، بدون بررسی شخصاً تصمیم نگیر.
  با عنایت به اینکه در فضای سیاسی آن روز، جمع میان نظر مسئولین سیاسی در انتخاب افراد برای مسئولیت های کلیدی وزارت اطلاعات مقدور نبود در پاسخ به امام عرض کردم: حتماً با افرادی که فرمودید مشورت خواهم کرد، لیکن از آنجا که ممکن است آنان نسبت به افرادی که می‌خواهم به کار دعوت کنم اختلاف نظر داشته باشند پس از مشورت با آنان اگر اجازه بفرمایید خودم تصمیم خواهم گرفت، چون من مسئول هستم و باید در مورد آنچه در این وزارتخانه انجام می‌شود پاسخگو باشم.
امام فرمودند: مقصود هم همین است. مشورت کنید اما خودتان تصمیم بگیرید، منظورم این بود که بدون مشورت کاری نکنید.
 من با توجه به گرایش های سیاسی موجود در نهادهای اطلاعاتی موجود، احتمال می دادم که علیه تصمیمات من شایعات مختلفی مطرح و به امام گزارش شود. لذا پس از سخنان امام برای پیشگیری عرض کردم: از این به بعد علیه من خیلی حرف خواهند زد، چون در حال حاضر هفت خط سیاسی در نهادهای اطلاعاتی حاکم است و به اصطلاح، اطلاعات ۷ خط است. ادغام نهادهای اطلاعاتی با سلیقه های گوناگون سیاسی کار دشواری است. همکاران اصلی از هر یک انتخاب شوند دیگران مشکل پیدا کنند کرد و شایعه خواهند ساخت. اگر هم از هیچ یک انتخاب نکنم مشکل افزون تر خواهد بود. به هر حال پس از این ممکن است شکایت های فراوانی در این باب به شما برسد.
 امام فرمودند: نه علیه شما کسی به من چیزی نگفته است، من به آقای موسوی گفته بودم در مورد وزیر اطلاعات موافقت من لازم است. وقتی شما را پیشنهاد کردند گفتند ایشان برای این کار مناسب است.
باری، نکته اصلی در این دیدار این بود که می خواستم با حمایت امام، وزارت اطلاعات از ابتدا مستقل و جدا از گرایش‌های سیاسی پایه‌گذاری شود و هیچ کس در آن دخالت نکند. بدین جهت گزارش آنچه را که میان من و امام گذاشته بود به مسئولان بالاتر عرض کردم.
 گفتنی است که بیش از آن آقای مهندس موسوی به من گفته بود که در انتخاب معاون ها با ایشان مشورت کنم. به هر حال با این مقدمه تا زمانی که متصدی وزارت اطلاعات بودم هیچ کس در این وزارتخانه دخالتی نکرد و حقیقت این بود که با عنایت به حساسیت‌های کارهای اطلاعاتی و مسائل مهمی که نیاز به تصمیم گیری اساسی داشت تا زمانی که وزیر بودم همه کارهای سیاسی بیش از آنکه با رئیس جمهور و نخست وزیر هماهنگ شود با امام هماهنگ می شد و در واقع معتقد بودم همانطور که توضیح خواهم داد اطلاعات باید هماهنگ با رهبری کند.

 

منبع: خاطره ها، محمد محمدی ری شهری، مرکز اسناد انقلاب اسلامی

 

به همت: ن.غ

 

###




نظرات کاربران

آخرین اخبار
از پرسش به شما 1
از پرسش به شما 2
یادداشت و نظر
از پرسش به شما
تماشا و نشست
© تمامی حقوق برای شرکت ایده بکر مبین محفوظ است.