رونق فروش«روغن بنفشه» در آمریکا - بازتاب کرونا در رسانه های آمریکا
پیتر ورسکی در واشنگتنپست گزارشی نوشته تحت این عنوان: علفیجات، نقره، نمک و خمیردندان شفابخش؛ افزایش هراس از کرونا، فرصتی برای فروش اکسیرها.
پرسش: باعبور تعداد مبتلایان به ویروس کرونا از مرز ۲۶۰ هزار نفر در آمریکا در ظهر روز جمعه 15فروردین( سوم آوریل) و همچنین تخمین ۱۰۰ تا ۲۴۰ هزار مرگ بر اثر کرونا در این کشور، هراس و ناامیدی بخش بزرگی از جامعه آمریکا را فرا گرفته و فرصت مناسبی برای سودجویانی پدید آورده که با "معجونهای شفابخش" به دنبال یک شبه میلیونر شدن یا رواج نظریههای توطئهاند.
در این میان، کرونا به خط مقدم نبرد 'زیرپوستی' دموکراتها و جمهوریخواهان بدل شده و منتقدان تندروتر حتی "دستان دونالد ترامپ را آلوده به خون" قربانیان میخوانند اما خود او معتقد است که عملکرد کاخسفید قابل ستایش است و اگر اقدامات اولیه او مانند بستن مرز آمریکا بروی چین و اروپا نبود، پیشبینی تلفات کرونا از ۱.۶ تا ۲.۲ میلیون نفر میبود.
آیا ترامپ مستاصل شده؟
جان اف. هریس، یکی از موسسان نشریه پولتیکو که تا همین سال گذشته سردبیر آن هم بود یادداشتی تحت عنوان "استیصال ترامپ" در ستون آلتیتود (ارتفاع) این مجله نوشته که در ابتدای آن مثال جالبی دارد از عملکرد هربرت هوور، سی و یکمین رئیسجمهور تاریخ آمریکا در ابتدای آغاز رکود اقتصادی بزرگ در آمریکا به سال ۱۹۲۸.
"قبل از این که هربرت هوور لقب بازنده تراژیک را به خود اختصاص دهد همه او را به عنوان یک تاجر سرشناس میشناختند که قادر است هر چه را اراده کند به عمل بنشاند. او یک بازرگان موفق بود که بدون هیچ تجربهای به عنوان یک مقام منتخب وارد کاخسفید شد. هوور یکی از مشهورترین چهرههای زمان خود بود تا این که اوضاع عوض شد."
هریس به نقل از والتر لیپمن نوشته: "اصطکاک دائمی جاهطلبی و اضطراب او (هربرت هوور) را تحلیل برد".
این تحلیل را والتر لیپمن در وصف موضعگیری و اظهارات هربرت هوور در روزهای آغازین رکود اقتصادی بزرگ در سال ۱۹۲۸ و در پاسخ به فلیکس فرانکفورتر، یکی از استادان حقوق زمان آقای هوور که کمی بعد یکی از قاضی القضات دیوان عالی آمریکا شد نوشته و ادامه داده بوده که: "او -هربرت هوور- مقاوم نیست و توان استقامت ندارد و اگر اوضاع به همین منوال پیش برود مستاصل خواهد شد. وقتی کسی شبیه خلقیات او، بدون این که تجربه استقامت در برابر مخالفت را داشته باشد به این سن و سال میرسد و آن وقت با بزرگترین بحران عمر خود روبرو میشود، قضیه تا حد زیادی خطرناک میشود."
در ادامه این یادداشت سردبیرسابق پولتیکو نوشته: "منظور والتر لیپمن از استیصال، حالت روحی و روانی آن نبوده بلکه مقصود او مستاصل شدن به لحاظ سیاسی بوده؛ این که وقتی یک رهبر به یک باره تجربه و شم غریضی مدیریت خود را در برابر رویدادی بزرگ بیثمر و نامربوط مییابد... حالا دونالد ترامپ هم در جریان اپیدمی کرونا آن چنان رفتار میکند و دلیل و برهان کنار هم میگذارد که شما شک میکنید نکند او هم مانند دیگر روسایجمهوری شده که در مواجهه با تغییرات ناگهانی امور، و زیر و رو شدن بیرحمانه تاریخ، در آستانه استیصال قرار میگیرند."
بوستون گلوب: 'دست ترامپ به خون قربانیان کرونا آلوده است'
یادداشتهایی نظیر نوشته جان اف. هریس این هفته در رسانههای آمریکا به وفور دیده میشود چرا که کنفرانس خبری مطول و متفاوت روز سهشنبه ۳۱ مارس ترامپ بسیاری را از تغییر لحن و مواضع او متعجب کرده است.
ترامپ روز سهشنبه در حالی که مایک پنس، معاونش و دو نفر از مدیران مرکز کنترل بیماریهای آمریکا او را همراهی میکردند تلاش کرد تا با ترسیم مدل پیشبینی کنندهای که از مرگ ۱۰۰ تا ۲۴۰ هزار آمریکایی به علت بیماری کووید۱۹ خبر میداد، به مردم آمریکا هشدار دهد که ماه آوریل و به ویژه دو هفته نخست آن با وخامت بحران کرونا همراه خواهد بود.
با این همه، بسیاری از خبرنگاران آمریکایی در این کنفرانس خبری تلاش کردند ترامپ را بابت موضعگیریهای اولیهاش تحت فشار قرار دهند؛ اظهاراتی که همراه با انکار بحران و ابراز علاقه برای بازگشت به روال عادی در روز عید پاک (۱۲ آوریل) همراه بود اما اکنون جای خود را به پیشبینی مرگ دهها هزار نفر و وخامت بحران داده است.
تیم سردبیری و تحریریه روزنامه بوستون گلوب در سرمقالهای تند با انتقاد از نحوه مدیریت ترامپ در برابر شیوع ویروس کرونا او را "فاقد صلاحیت برای رهبری کاخسفید" دانسته است.
"اوایل ژانویه که نخستین موارد ابتلا به کرونا در آمریکا شناسایی شد، دونالد ترامپ به جای جدی گرفتن قضیه تلاش کرد آن را کم اهمیت جلوه دهد و حتی گفت نمیخواهد بیماران کووید۱۹ که روی یک کشتی سیاحتی بودند را به خاک آمریکا راه دهد چرا که دوست ندارد آمار تعداد مبتلایان (که در نبود تستگیری به طور تصنعی پایین جلوه میداد) بالا برود... اتلاف وقت و اهمال دولت او موجب شد که دامنه ابتلا به این ویروس تصاعدی بالا برود. در حالی میشد از آن جلوگیری کرد... و این یعنی دونالد ترامپ دستش به خون (قربانیان) آلوده است."
نویسندگان این یادداشت به شعری از ویلیام باتلر ییتس، شاعر و نمایشنامه ایرلندی قرن بیستم اشاره کردهاند که گفته بود: "همه چیز در حال فروریختن است؛ چرا که نقطه ثقل دیگر تاب نمیآورد".
حق نشر عکس Washington Post
چرا رهبران آمریکا بیل گیتس را جدی نمیگیرند؟
این روزها که دهها میلیون آمریکایی همچون صدها میلیون نفر دیگر در سراسر جهان خانهنشین شدهاند یکی از کارهای رایج غرق شدن در شبکههای اجتماعی چون یوتیوب است.
یکی از ویدیوهایی که روی این وبسایت در چند روز گذشته صدها هزار بار دیده شده مربوط به سخنرانی پنج سال پیش بیل گیتس در یکی از برنامههای "تد تاک" است.
او در این ویدئو ابتدا با آوردن یک بشکه خالی نفت بروی صحنه به تماشاچیان یادآوری میکند که در دوران کودکی او بحران جنگ سرد و حمله اتمی باعث شده بود که همه آمریکاییها در زیرزمین و پناهگاه خانگی خود بشکهای پر از کنسرو و آب آشامیدنی قرار دهند که در صورت به صدا درآمدن آژیر حمله اتمی و رفتن به پناهگاه، برای چند هفته آذوقه داشته باشند.
او بعد از این مقدمه رو به تماشاگران میکند و روی صفحه نمایشگر بزرگ با حذف تصویر قارچ انفجار اتمی، تصویری بزرگ شده از یک ویروس را جایگزین میکند و میگوید: "خطر نابودی جهان اگر در دوران کودکی من بمب اتم بود، الان این است؛ یک اپیدمی بزرگ. اگر رویدادی قرار است پیش آید که بیش از ۱۰ میلیون نفر را بکشد، آن جنگ نیست بلکه یک همهگیری ویروسی است."
این سخنرانی بیل گیتس که تاکنون بیش از ۲۲ میلیون بازدیدکننده داشته، این روزها در میان بسیاری از آمریکاییها دست به دست میشود تا گواهی باشد بر "ندانم کاری رهبران جهان" برای آمادگی در برابر اپیدمی که کارشناسان سالهاست نسبت به فرا رسیدن آن هشدار میدهند.
با وجود این، نکته قابل توجهتر شاید این باشد که توصیههای کسانی چون بیل گیتس همین امروز هم "جدی گرفته" نمیشود. او روز سهشنبه، ۳۱ مارس، در یادداشتی که واشنگتن پست منتشر کرده هشدار داده که دولت آمریکا باید از هم اکنون به فکر ایجاد تاسیسات و امکانات زیربنایی برای تولید و توزیع واکسن کرونا باشد چرا که به گفته آقای گیتس، حتی اگر واکسن همین امروز هم کشف و تایید شود برای رساندن آن به تولید انبوه باید از هم اکنون دست به کار شد تا بلکه چند ماه دیگر بتوان واکسن را در دسترس عموم قرار داد.
او در این یادداشت هشدار داده: "بر اساس کاری که در بنیاد خیریه گیتس میکنیم و بر اساس مشاوره با کارشناسان به این یقین رسیدهام که باید فورا سه گام اساسی برداریم؛ اول، سیاست قرنطینه باید به صورت واحد و سراسری در کل کشور اجرا شود چرا که در غیر این صورت نمیتوان از انتقال ویروس جلوگیری کرد... وضعیت فعلی که یک جا قرنطینه است و جای دیگر نیست در حقیقت چون "دستور تهیه یک فاجعه" عمل خواهد کرد... دوم، باید تستگیری را پرسرعت و گستردهتر کرد تا سریعتر مبتلایان را تشخیص دهیم و همچنین باید از نوآوریهای جدید حمایت کنیم و آنها را اشاعه دهیم مانند راهی که یک شرکت در سیاتل ارایه کرده تا افراد بدون رفتن به بیمارستان در خانه بزاق خود را بگیرند و تست بدهند... و سوم این که برای درمان و ساخت واکسن همزمان اقدام کنیم... در بهترین حالت ساخت واکسن ۱۸ ماه طول خواهد کشید - این سریعترین زمانی است که تاکنون یک واکسن ساخته شده... اما مهمتر این که حتی وقتی واکسن ساخته شد باید بتوانیم میلیاردها دوز آن را بسازیم. برای همین هم باید از اکنون دست به کار شد تا تاسیسات زیربنایی را برای آن مهیا کرد... چرا که اگر این کار را نکنیم، در کشورهای در حال توسعه که امکان قرنطینه سراسری و جداسازی فیزیکی افراد را ندارند وضعیت بدتر هم خواهد شد."
بیل گیتس، مدیرعامل سابق شرکت مایکروسافت که مجله فوربس او را دومین مرد ثروتمند جهان معرفی کرده، سالهاست که با تاسیس بنیاد خیریه گیتس به دنبال مبارزه با فقر و ارتقای بهداشت در جهان است. او دو هفته پیش خبر داد که از عضویت در هیات امناء و مدیره مایکروسافت هم کنار کشیده تا مابقی عمر خود را فقط بر اهداف انساندوستانه بنیادش متمرکز کند.
چرا میزان محبوبیت ترامپ بیشتر شده؟
با وجود تمام انتقادهایی که این روزها از کاخسفید میشود، آخرین نظرسنجیها نشان میدهد که میزان محبوبیت دونالد ترامپ در میان مردم آمریکا افزایش یافته و حتی به بالاترین میزان خود از زمان ورود او به کاخسفید رسیده است. چرا؟
پادکست رادیویی وبسایت ۵۳۸ که اخبار مربوط به نظرسنجیها و آمارهای انتخاباتی را منعکس میکند، روز سهشنبه، ۳۱ مارس، به همین موضوع اختصاص داشت.
تحلیلگران پادکست ۵۳۸ که در گوشه صفحه اول سایت خود معمولا آخرین نتایج نظرسنجی درباره محبوبیت آقای ترامپ را نشان میدهد، در این برنامه یکی از علل بالا رفتن میزان محبوبیت آقای ترامپ در چند هفته اخیر را مرتبط به پدیده "وحدت به هنگام فاجعه" در میان جامعه آمریکا دانستهاند.
نت سیلور، موسس و سردبیر وبسایت ۵۳۸ در این پادکست میگوید با وجود وحدتی که معمولا در هنگام جنگ یا بحرانهای بزرگ مردم آمریکا را حول پرچم این کشور متحد میکند "میزان افزایش محبوبیتی که از این راه فعلا نصیب دونالد ترامپ شده، در قیاس با تجارب قبلی چندان قابل توجه نیست" و در حقیقت میتواند نمایانگر این واقعیت باشد که آمریکاییها به دقت عملکرد کاخسفید را زیر نظر گرفتهاند.
با وجود این، کارشناسان این وبسایت تحلیلی معتقدند که ویژگی متحد شدن مردم آمریکا و حمایت آنها از دولت کشورشان به هنگام رویدادهای بزرگ و مصیبتبار ممکن است فعلا برای آقای ترامپ خوشیمن باشد. به ویژه که فعلا در کنگره آمریکا هم میان دموکراتها و جمهوریخواهان اتحاد نصفه و نیمه و شکنندهای برای به سلامت عبور دادن آمریکا از بحران کرونا پیش آمده است.
نکته: نام وبسایت ۵۳۸ برگرفته از تعداد کالجهای انتخاباتی در آمریکاست که مطابق نظام انتخاباتی این کشور نامزدهای ریاست جمهوری برای اعلام پیروزی در رای گیری باید دست کم آرای اکثریت در ۲۷۰ کالج انتخاباتی از این ۵۳۸ کالج را به خود اختصاص داده باشند.
حق نشر عکس Washington Post
'روغنبنفشهفروشان ' آمریکایی دست به کار شدهاند
پیتر ورسکی در واشنگتنپست گزارشی نوشته تحت این عنوان: "علفیجات، نقره، نمک و خمیردندان شفابخش؛ افزایش هراس از کرونا، فرصتی برای فروش اکسیرها".
او عکس بالای گزارش خود را به برنامه تلویزیونی جیمز بیکر اختصاص داده که یکی از کشیشان انجیلی تلویزیونی معروف در آمریکاست که در دنیای تبلیغ و فروش "درمانهای آلترناتیو" شناخته شده است. ورسکی نوشته این روزها "دیگر قضیه فقط جیمز بیکر نیست که میخواهد محلولی را درون یک بطری به شما بفروشد. هزاران نفر در نقاط مختلف شروع کردهاند به تبلیغ اکسیر خود برای درمان کرونا."
"آنها همگی برای شما خبر خوب دارند و از طریق شبکههای تلویزیونی، تلفن، ایمیل و پست تلاش میکنند شما (را که به غایت از کرونا ترسیدهاید) ترغیب کنند که اکسیر معجزهآسای آنها را خریداری کنید. همین موضوع باعث شده سازمان دارو و غذا با سیلی از شکایات و گزارشها روبرو شود که از فعال شدن کلاهبرداران و موسساتی که مدعی راه درمان و پیشگیری از کرونا هستند، حکایت دارد."
در حقیقت، سازمان غذا و دارو آمریکا (افدیای) اعلام کرده طی یک هفته گذشته ۷۸۰۰ گزارش و شکایت بروی خط تلفنی ویژه کرونا خود دریافت کرده و در واکنش به آن نامهای هشدارآمیز به همه کسب و کارها فرستاده به این مضمون:
"در حال حاضر هیچ واکسن، قرص، کپسول، شربت، محلول و چیزی شبیه اینها برای درمان بیماری کووید۱۹ وجود ندارد. بر همین اساس، هرگونه ادعا برای وجود چنین چیزی از سوی کارشناسان و منابع علمی تصدیق نشده است. شما باید بلافاصله هرگونه ادعا و تبلیغی که مدعی یافتن چنین دارو و درمانی است را متوقف کنید و از فروش و بازاریابی برای آن پرهیز کنید وگرنه ممکن است با اقدام قانونی روبرو شوید."
سازمان دارو و غذا آمریکا (افدیای) بالاترین نهاد تصمیمگیری و تایید محصولات دارویی و غذایی در آمریکاست و به لحاظ قانونی میتواند با شکایت از کسانی که بدون مجوز این نهاد مدعی دارو و درمان جدیدی میشوند را به دادگاه بکشاند.
پیتر ورسکی در ادامه گزارش خود در واشنگتنپست نوشته که با وجود این هشدار، هنوز بسیاری از این افراد تلاش میکنند با سواری گرفتن از موج هراسی که همه دنیا را فراگرفته محصولات و عقاید خود را عرضه کنند و البته آلکس جونز، موسس و مالک شرکت اینفووار در تگزاس جلودار همه آنها است.
آلکس جونز کیست و این روزها چه میفروشد؟
اندرو مرنتز در مجله نیویورکر نوشته: "آن روز که مسئولان جشنواره هنری 'جنوب از جنوبغربی ' ( South by Southwest) لغو این رویداد بزرگ هنری را از بیم شیوع ویروس کرونا اعلام کردند گفتند که از ضرری که متوجه کسب و کارهای کوچک شهر آستین تگزاس میشود آگاهند و متاسف. اما دست کم یکی از این کار و کاسبیها از این قضیه ضرر نکرد؛ اینفووار، شرکت مادر چند وبسایت و یک شبکه رادیویی و تلویزیونی که مالک آن آلکس جونز است."
گزارشگر نیویورکر مالک اینفووار را که به اشاعه اخبار جعلی و رواج نظریههای توطئه در آمریکا شهرت دارد چنین معرفی کرده: "مشهورترین عامل اشاعه اطلاعات نادرست که هیچگاه بر مسندی که با رای مردم به آن دست یافته باشد هم ننشسته اما یکی از سرشناسترین هوادارنش، دونالد ترامپ، یک بار او را روی آنتن زنده تلویزیونی چنین خطاب کرده بود: 'شهرت تو فوقالعاده است '."
"آلکس جونز تنها یک روز پس از لغو جشنواره جنوب از جنوبغربی در اظهاراتی ویدیویی به همراه میهمان برنامهاش گفت که علت لغو این رویداد نگرانی از سلامت مردم نبوده بلکه "یک عملیات روانشناختی" است تا با ایجاد رعب و هراس قدرت را از دست دولت بگیرد: "کنترل مردم یک چاره موقتی است... اما راه چاره تنها یک ضدویروس است تا سیستم ایمنی بدن شما را سالم کند. راه حل این است و بله دوستان، ما بهترین محلولهای ضدویروسها را به شما عرضه میکنیم."
اندرو مرنتز در ادامه به دیگر ترفندهای آلکس جونز اشاره کرده و این که او چه طور با ایجاد هراس و پارانویا، مشتریان خود را جلب محصولاتی میکند که اغلب از یک فرمول تهیه شدهاند: آب نقره. او همچنین به فروش روغن مار، غذاهای خشک شده برای زنده ماندن در هنگام فاجعه و اینها شهرت دارد.
به گزارش نیویورکر در چند هفته گذشته وبسایت اینفووار از تمام شدن موجودی انبار مواد غذایی خشک شده خود خبر داده است و نوشته کارمندان این شرکت مصرانه به دنبال افزایش تولید هستند تا جوابگوی متقاضیانی باشند که فعلا در لیست انتظار قرار داده شدهاند.
"اگر چه کارگاه اینفووار در ایالت تگزاس قرار دارد اما در چند هفته گذشته هیچ کدام از نهادهای دولتی تگزاس برای متوقف کردن تبلیغ محلول درمان کرونا آلکس جونز اقدامی نکرده بودند. هرچند وقتی شما در اینترنت تبلیغ میکنید و همه در همه جا میتوانند به آن دسترسی پیدا کنند، آن وقت قوانین حفاظت از حقوق مشتریان ایالت نیویورک هم شامل حال تبلیغ شما میشود."
لیتیتیا جیمز، دادستان کل نیویورک اخیرا گفته: "ما مغازههایی را در بروکلین شناسایی کردیم که یک شیشه ژل ضدعفونی را ۸۰ دلار میفروختند (قیمت معمولی آن ۲-۱ دلار است). کسانی را شناسایی کردیم که انجمنهای خیریه دروغین زده بودند و تلاش میکردند صدقه جمع کنند. درمانهای معجزهآسای قلابی و.... ما مسئولیت داریم که در برابر هر اقدامی که به شهروندان نیویورک آسیب برساند اقدام کنیم."
به گزارش نیویورکر خانم جیمز به رئیس دفتر بازرسی سلامت و بهداشت خود دستور داده با ارسال نامه هشدار به آلکس جونز از او بخواهد که در توضیح محصولات خود به طوری که واضح و خوانا باشد بنویسد که این محلولها مجوز سازمان دارو و غذا را ندارند و هیچ خاصیت درمانی هم ندارند.
نیویورکر نوشته پس از چند هفته وبسایت اینفووار با فونت درشتتری این توضیحات را درج کرده اما در کنار آن باز لینکهایی به بقیه اجناس و اظهارات آلکس جونز گذاشته. موضوعی که دادستان کل نیویورک گفته در صورت برطرف نشدن آماده است با اقدام قانونی آلکس جونز را به محکمه بکشد.
###