شایعات و واقعیت ها درباره کرونا
در همان توصیههای بهداشتی که به پزشکان منسوب میشد گفته میشد شستشوی بینی با آب نمک مانع آلوده شدن به ویروس کرونا خواهد شد. در صورتی که سازمان بهداشت جهانی میگوید هیچ مدرکی برای تأیید این ادعا وجود ندارد.ضمن اینکه برخلاف ادعاها غرغره کردن مایع دهانشویه و آب نمک نمیتواند شما را در برابر ویروس کرونا محافظت کند. ممکن
پرسش: بیماری کرونا و سایه ترسناکش به ایران هم رسید. مدتی قبل اعلام شد موارد ابتلا در ایران هم دیده شده و بعد هم خبر درگذشت چند نفر از مبتلایان منتشر شد.
به گزارش ضمیمه خانواده روزنامه اطلاعات، اخباری که باعث شد مردم بیشتر از پیش از این بیماری بترسند. این ترس باعث شد هرکسی هر اطلاعاتی که درباره این بیماری به دستش میرسید منتشر کند. طبق معمول هم شایعات زیادی از طریق کانالهای تلگرامی بین مردم پخش شد. اخبار دروغی که گاهی باعث میشود اخبار درست کمتر مورد توجه قرار بگیرند و خطرها بیشتر شود.
شایعات تند و سریع
شایعاتی که درباره کرونا منتشر میشود شکلهای مختلفی دارد. بعضی از آنها به شرایط ابتلا و راههای انتقال بیماری مربوط است. بعضیها به روشهای پیشگیری و درمان میپردازد و بعضی شایعات هم مربوط به آمار مبتلایان و تعداد کشتههاست.
در چند روز ابتدای پخش خبر رسمی ورود کرونا به ایران توصیههایی از قول پروفسور سمیعی جراح مغز معروف برای پیشگیری و درمان بیماری منتشر میشد که نسخه اش استفاده از عنبرنسا و خوردن جوشانده و شربت آبلیمو و عسل بود. شایعاتی که خیلیها باور کردند و به دیگران هم توصیه کردند.
به گفته جامعه شناسان شایعات مربوط به کرونا از نوع «تند و سریع» است. یاسر یادگاری جامعهشناس میگوید: «شایعات تند و سریع» شایعاتی هستند که چون آتش به خرمن میافتد. این نوع شایعهها درزمانی کوتاه، گروه وسیعی را تحت پوشش میگیرد. آنچه درباره حوادث و فجایع، پیروزیهای درخشان یا شکستها در زمان جنگ انتشار مییابد از این نمونه است.
ازآنجاکه اینگونه شایعهها بار هیجانی و عاطفی فراوان دارد و هیجانهایی چون وحشت، خشم و خوشحالی ناگهانی ایجاد میکند، موجب بازتاب فوری میگردد.باید دانست که این نوع برخورد با موضوع بیماری کرونا و شایعات مرتبط با آن میتواند از نوع شایعات بهاصطلاح شیطانی هم باشد. شایعات شیطانی از آن دسته از شایعات است که در زمان اضطراب مردم منتشر میشود. یعنی زمانی که همگی از یکچیز ترسیدهاند و به همین سبب آماده پذیرش شایعاتی در مورد موضوع ترس خود هستند چنین شایعاتی قوت میگیرد. چنین شایعاتی که بر ترس مبتنی است، «شایعه شیطانی» خوانده میشود.
از خوردن سیر تا دوش گرفتن با مایع ضدعفونی کننده!
مساله پخش شایعات درباره کرونا فقط به ایران محدود نمیشود و از آغاز فراگیری این بیماری اطلاعات نادرست در مورد چگونگی محافظت در برابر آلوده شدن به ویروس کرونا، در بسیاری از صفحههای اینترنتی بین المللی پخش شد.
مثل اینکه گفته میشد نامه یا بستهارسال شده از چین میتواند حامل ویروس کرونا باشد در صورتی که خطر سرایت این ویروس از طریق محصولات یا بستههای پستی خیلی کم است، چون زمان حمل آنها روزها و هفتهها طول میکشد.
شایعه دیگر این بود که شستن بدن توسط مایع سفید کننده (بلیچ) یا قرار دادن آن در زیر بینی میتواند مانع ابتلا به ویروس کرونا شود. در صورتی که مواد ضد عفونی کننده ساخته شده از کلور و بلیچ (وایتکس)، حلالهای کیمیایی، اتانول ۷۵درصدی، اسید پراستیک و کلروفرم میتوانند ویروس جدید کرونا را در روی اشیا از بین ببرند. اما اگر آنها روی پوست بدن بگذاریم تاثیرگذاری خیلی کم دارند یا اصلا موثر نیستند ضمن اینکه استفاده از این مواد برای پوست میتواند به شما آسیب جدی بزند.
اخباری هم درباره اینکه حیوانات خانگی میتوانند عامل شیوع ویروس کرونا باشند منتشر میشد که بسیاری از کسانی را که حیوان خانگی دارند نگران کرده بود.
حتی گفته شد خیلیها حیوانات شان را به همین دلیل در خیابان رها کرده اند. در صورتی که سازمان بهداشت جهانی گزارش داده است که هیچ شواهدی مبنی آلودگی حیوانات خانگی مانند گربهها و سگها به ویروس کرونا گزارش نشده است. اما شستن منظم دستان با آب و صابون پس از لمس کردن این حیوانات که باعث جلوگیری از آلوده شدن به باکتریهای معمول میشود، توصیه میشود.
در همان توصیههای بهداشتی که به پزشکان منسوب میشد گفته میشد شستشوی بینی با آب نمک مانع آلوده شدن به ویروس کرونا خواهد شد. در صورتی که سازمان بهداشت جهانی میگوید هیچ مدرکی برای تأیید این ادعا وجود ندارد.ضمن اینکه برخلاف ادعاها غرغره کردن مایع دهانشویه و آب نمک نمیتواند شما را در برابر ویروس کرونا محافظت کند. ممکن است برخی از موادی که برای شستن دهان به کار میروند، در برابر برخی از میکروبها اثر داشته باشند، اما این مواد مانع آلودگی به ویروس کرونا نمیشود.
خبر نقش خوردن سیر در پیشگیری از ویروس کرونا هم زیاد پخش شد. اما مانند مورد قبلی هیچ مدرکی درباره اینکه بر اثر آن در برابر ویروس کرونا حفاظت میشوید در دست نیست.
مهمترین اخبار صحیح و دقیق درباره کرونا این است که این ویروس در صورتی که با فرد مبتلا تماس داشته باشید منتقل میشود. به این شکل که وقتی فرد آلوده سرفه یا عطسه میکند، از طریق قطراتی که از دهان یا بینی او خارج میشوند، این ویروس به فرد دیگری منتقل میشود. فردی که به ویروس کرونا آلوده شده باشد، تا ۱۴روز اصلاً نمیداند مبتلا شده اما در این دوره زمانی ویروس قابل انتقال به افراد دیگر است.مهمترین راه صحیح و تایید شده پیشگیری از ابتلا به کرونا این است که باید بهداشت شخصی تان را رعایت کنید. در این دوره با کسی دست ندهید و روبوسی نکنید. مرتب دستها را به شیوه صحیح بشویید یا ضدعفونی کنید. از وسایل شخصی خودتان استفاده کنید. اگر کسی اطرافتان مبتلا شده با او تماس نداشته باشید یا حداقل فاصله دو متر از او را حفظ کنید. اگر مبتلا به بیماریهای زمینهای مانند دیابت، مشکلات ریوی و بیماریهای قلبی هستید و سیستم ایمنی بدن تان ضعیف است باید بیشتر مراقب باشید و سعی کنید در نقاطی که تجمع زیاد است حاضر نشوید.
###