مجلس نمایندگان آمریکا دو طرح محدودیت اختیارات جنگی رییس جمهوررا تصویب کرد
بسیاری از اعضای کنگره از جمله برخی جمهوری خواهان به دولت فشار آورده اند اطلاعات بیشتری در مورد ترور قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران، در روز سوم ژانویه در کنار فرودگاه بغداد ارائه کند.
پرسش: مجلس نمایندگان آمریکا که در کنترل دمکرات هاست روز پنجشنبه دو طرح را تصویب کرده است که سعی دارد قدرت کنگره در زمینه اختیارات جنگ را در کشمکش با قوه مجریه تقویت کند.
این مجلس ابتدا طی یک رای گیری مجوز سال ۲۰۰۲ کنگره برای جنگ عراق را لغو کرد و سپس به طرح دیگری رای داد که استفاده از منابع مالیاتی برای اقدام نظامی علیه ایران را بدون تایید کنگره ممنوع می کند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس مجوز جنگ ۲۰۰۲ کنگره با ۲۳۶ رای در مقابل ۱۶۶ رای لغو شد و طرح دیگر مربوط به ایران با ۲۲۸ رای در مقابل ۱۷۵ رای تصویب شد.
مجوز ۲۰۰۲ کنگره برای استفاده از نیروی نظامی در عراق از سوی روسای جمهور مختلف این کشور برای توجیه طیفی از عملیات نظامی استفاده شده است.
این مجلس پیشتر در روز ۹ ژانویه قطعنامه ای غیرالزام آور را تصویب کرده بود که می گفت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، پیش از اقدام بیشتر نظامی علیه ایران باید از کنگره اجازه بگیرد.
براساس این گزارش دمکرات ها گفته اند که این سه طرح در کنار هم، بر اختیارات کنگره براساس قانون اساسی در مورد مساله جنگ و صلح صحه می گذارد.
با این حال سرنوشت این طرح ها در سنا که در کنترل جمهوری خواهان است معلوم نیست.
- سنای آمریکا که این روزها درگیر محاکمه استیضاح دونالد ترامپ است، هنوز در مورد طرح پیشنهادی تیم کین، سناتور دمکرات از ویرجینیا، که از ترامپ می خواهد پیش از درگیری نظامی با ایران از کنگره مجوز بگیرد، رای گیری نکرده است. کین پیشتر گفته بود که ۵۱ رای لازم برای تصویب این طرح را دارد.
الیوت انگل، نماینده دمکرات کنگره و رئیس کمیته روابط خارجی، روز پنجشنبه گفت: "قانون اساسی اختیار اعلام جنگ را به کنگره می دهد نه رئیس جمهور. و درحالی که پرزیدنت ترامپ، بدون هیچ نوع رایزنی با کنگره، گام هایی به سوی یک مناقشه خطرناک با ایران برمی دارد، باید بار دیگر بر مسئولیتی که به ما سپرده شده صحه بگذاریم."
باربارا لی، عضو دمکرات مجلس نمایندگان از کالیفرنیا، که از تنظیم کنندگان طرح مربوط به لغو مجوز سال ۲۰۰۲ جنگ عراق بود گفت: "کنگره خیلی وقت است که در مورد مسائل جنگ و صلح غیبت داشته... وقت آن است که به صدور چک های سفید برای روسای جمهور جهت دست زدن به جنگ های بی پایان خاتمه دهیم."
او اشاره کرد که روسای جمهور از هر دو حزب از این قطعنامه "نخنما" برای توجیه اقدام نظامی در خاورمیانه استفاده کرده اند.
با این حال به گزارش آسوشیتدپرس جمهوری خواهان اقدام دمکرات ها را غیرمسئولانه دانستند.
استیو اسکالیس، نماینده لوئیزیانا که مقام شماره دو حزب جمهوری خواه در این مجلس است، گفت که این دو طرح "اختیارات رئیس جمهور برای حفاظت از آمریکایی ها در برابر تهدیدهای تروریستی و نبرد با داعش را به شدت محدود می کند."
این دو طرح احتمالا با موانع جدی در سنا روبرو خواهد شد و حتی در صورت تصویب در سنا با وتوی رئیس جمهور روبرو خواهد بود.
- کاخ سفید گفت که لغو مجوز ۲۰۰۲ جنگ توانایی رئیس جمهور برای دفاع از نیروهای آمریکایی و منافع کشور در منطقه علیه تهدیدهای ایران و نائبان مورد حمایت ایران را تضعیف می کند.
دونالد ترامپ روز چهارشنبه در توییتی نوشت: "دمکرات ها در رای گیری های فردا در مجلس نمایندگان می خواهند دفاع از آمریکا و مثلا ایستادن مقابل ایران را برای رئیس جمهور سخت تر کنند."
رو خانا نماینده دمکرات از کالیفرنیا که طراح مصوبه مربوط به ایران است گفت که این طرح جلوی اقدامات رئیس جمهور برای دفاع از منافع آمریکا را نمی گیرد، اما می گوید که ابتدا کنگره باید تخصیص منابع مالی لازم برای هرگونه اقدام نظامی را تایید کند.
بسیاری از اعضای کنگره از جمله برخی جمهوری خواهان به دولت فشار آورده اند اطلاعات بیشتری در مورد ترور قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران، در روز سوم ژانویه در کنار فرودگاه بغداد ارائه کند.
دونالد ترامپ پیشاپیش کنگره را در جریان آن عملیات نگذاشته بود و به گفته بسیاری از قانونگذاران، دولت او اطلاعات زیادی درباره علت آن حمله و توجیه قانونی آن ارائه نکرد.
نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان کشتن (ترور) قاسم سلیمانی را "تحریک آمیز و نامتناسب" توصیف کرده بود.
پیشتر در هفته جاری یک کمیته مجل نمایندگان کنگره آمریکا گفت که با مایک پومپئو، وزیر خارجه این کشور، برای ادای شهادت در مورد سیاست ایران و عراق دولت ترامپ به توافق رسیده است.
پومپئو پیشتر از حضور در کمیته روابط خارجی سر باز زده بود و این کمیته در واکنش گفت ممکن است احضاریه صادر کند.
الیوت انگل، رئیس این کمیته، روز سه شنبه گفت که با پومپئو صحبت کرده و قرار شده او در جلسه ای برای ادای توضیح حاضر شود که تاریخ آن بعدا اعلام خواهد شد.
مجلس نمایندگان کنگره آمریکا روز چهارشنبه با تصویب قطعنامهای، واکنش ایران به تظاهرات اعتراضی آبان ماه علیه افزایش بهای بنزین و تظاهرات اخیر در ارتباط با سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی را محکوم کرد و خواستار اقدام دولت آمریکا در تامین دسترسی مردم ایران به اینترنت آزاد و خودداری شرکتهای خدمات اینترنتی از اجرای خواست دولت ایران در محدودیت این خدمات شد.
###