بتن‌ریزی فاز دوم نیروگاه بوشهر پاسخ به مدعیان تعطیلی صنعت هسته‌ای است

کارشناس مسائل بین المللی بتن ریزی واحد دوم نیروگاه بوشهر را پاسخی به مدعیان تعطیلی صنعت هسته ای کشور عنوان کرد و گفت: کاهش تعهدات هسته ای ایران نشان داد که محدودیت‌های هسته‌ای پذیرفته شده در برجام برگشت پذیر است.

پرسش: «حسن بهشتی‌پور»گفت: گام چهارم کاهش تعهدات هسته‌ای که در مجتمع غنی‌سازی فردو انجام شد، همزمان با استفاده و آغاز تحقیق و توسعه ۱۵ سانتریفیوژ جدید می‌تواند توان هسته‌ای و ظرفیت غنی‌سازی ایران را افزایش دهد.

وی روز دوشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا با بیان اینکه نکته کلیدی اجرای گام چهارم از سوی ایران آن است که غنی‌سازی در فردو انجام می‌شود، اظهار داشت: براساس توافق هسته‌ای، قرار بود تا ۱۵ سال هیچ گونه مواد هسته‌ای وارد مجتمع فردو نشود و تنها در این مرکز اقداماتی نظیر تحقیق و توسعه بر ایزوتوپ‌های پایدار انجام شود. البته ۱۰۴۴ سانتریفیوژ در فردو می‌چرخیدند و به کار خود ادامه می‌دادند اما به آنها گازدهی نمی‌شد.

این کارشناس مسائل هسته‌ای با بیان اینکه کاهش تعهدات هسته‌ای نشان داد که دست ایران بسته نیست، تصریح کرد: اقدام ایران، مبتنی بر برجام و در چارچوب وادار کردن طرف مقابل به تجدیدنظر از رویکرد فشار حداکثری آمریکا و اقدام اروپا برای اجرای تعهدات وتامین منافع ایران است.

کاهش تعهدات برگشت‌پذیری محدودیت‌های هسته ای را نشان داد

بهشتی‌پور اجرای گام چهارم در فردو را حائز اهمیت دانست و خاطرنشان کرد:‌ دلیل این اهمیت به خاطر آن است که محل انجام غنی‌سازی را تنوع می‌دهد. تا پیش از این، غنی‌سازی تنها در مجتمع نطنز انجام می‌شد و اکنون فردو هم به آن اضافه شده است. فردو هم در موقعیتی قرار دارد از هرگونه تهاجمی مصون است.

وی ابراز داشت: اجرای چهار گام کاهش تعهدات هسته‌ای و انجام هر کدام از آنها در کمترین زمان نشان داد که ویژگی برگشت‌پذیری صنعت هسته‌ای ایران محفوظ مانده و برخلاف ادعاهای مخالفان توافق هسته‌ای که می‌گفتند برجام موجب تعطیلی و نابودی صنعت هسته‌ای کشور شده، صنعت هسته ای می‌تواند در کمترین زمان به شرایط پیشین بازگردد.

تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه مجموعه اقدامات ایران در چهار گام اجرا شده موجب شده تا توان اتمی ایران با جهش قابل توجهی روبه‌رو باشد، عنوان کرد: اقدامات ایران موجب واکنش طرف مقابل شده است که من امیدوارم این واکنش از سوی اروپا، مثبت و در جهت فشار به آمریکا برای کاهش فشار و بازگشت به برجام باشد. البته گذشته از ابراز نگرانی لفظی، تا به امروز واکنش عملی چندانی انجام نداده‌اند.

بی‌اثر شدن تحریم‌ها موجب تجدیدنظر آمریکا می‌شود

بهشتی‌پور ادامه داد: اروپایی‌ها هم اگر می‌خواهند نگران نباشند و ایران هم به کاهش تعهداتش ادامه ندهد و حتی به شرایط اولیه و منطبق با توافق هسته‌ای برگردد، لازم است به تعهدات ۱۱ گانه‌ای که خودشان پذیرفته‌اند، بازگشته و آنها را اجرا کنند. هم رئیس‌جمهور، هم وزیر امور خارجه و هم رئیس سازمان انرژی اتمی بارها تاکید کرده‌اند که اقدامات ایران بازگشت‌پذیر بوده و ظرف زمانی کوتاهی به شرایط اولیه بازمی‌گردد.

وی در پاسخ به این سوال که انجام کاهش تعهدات هسته‌ای و افزایش توان هسته‌ای ایران موجب تجدیدنظر آمریکا خواهد شد؟ یادآور شد:  این اقدامات هرچند مثبت است. اما طرف آمریکایی زمانی در رویه خود تجدیدنظر خواهد کرد که به این جمع‌بندی برسد تحریم‌های اعمال شده بی‌ اثر شده، قدرت و توان اقتصادی ایران در برابر تحریم‌ها واکسینه شده و حتی افزایش یافته است.

این کارشناس مسائل هسته‌ای درباره برخی گمانه‌زنی‌ها مبنی بر احتمال خروج ایران از معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای (ان‌پی‌تی) بیان کرد: این اقدام به هیچ وجه به صلاح ایران و صنعت هسته‌ای نیست. این اقدام بهانه لازم را به آمریکا داده، به تحریم‌ها و فشارهای آمریکا علیه ایران مشروعیت بخشیده و موجب همراه شدن اروپا و حتی دوستان ایران مانند روسیه و چین با آمریکا خواهد شد.

ایران همکاری‌های خود را با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزایش دهد

بهشتی‌پور گفت: ما نباید فراموش کنیم که روسیه و چین هم زمانی با صدور قطعنامه‌های ذیل فصل هفتم سازمان ملل در شورای امنیت علیه ایران همراهی کردند و به قطعنامه‌های تحریمی علیه ایران رای دادند.

وی با تاکید بر اینکه ضروری است در شرایطی که ایران به کاهش تعهدات برجامی اقدام می‌کند، همکاری‌های خود را با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزایش دهد، اظهار داشت: تمام مراحل چرخه هسته‌ای ایران از اکتشاف و استخراج تا فرآوری و استفاده در حال انجام است و باید این چرخه زیر نظر و با همکاری آژانس باشد. در این چارچوب، اگر ما همکاری‌مان را با آژانس و منطبق با ان‌پی‌تی ادامه دهیم، حتی اروپا هم با آمریکا همراه نخواهد شد.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی درباره آغاز بتن‌ریزی فاز دوم نیروگاه هسته‌ای بوشهر تصریح کرد: بتن‌ریزی فاز دوم نیروگاه بوشهر قدرت مانور هسته‌ای و همچنین دانش و توان اتمی ما را  افزایش داده و موجب تداوم همکاری‌های بین‌المللی ایران در عرصه هسته‌ای می‌شود.
 وی خاطرنشان کرد: ایران نخستین کشوری است که از انرژی هسته‌ای پاک و صلح‌آمیز در منطقه استفاده می‌کند و نیروگاه بوشهر نمونه موفق آن است.

بتن‌ریزی فاز دوم نیروگاه بوشهر پاسخ به مدعیان تعطیلی صنعت هسته‌ای است

بهشتی‌پور افزود: نیروگاه بوشهر نخستین پروژه برون‌مرزی روس‌ها پس از فروپاشی شوروی سابق بود که برای مسکو هم از اهمیت ویژه‌ای برخودار است. اجرای موفقیت‌آمیز این پروژه موجب شد تا روسیه با ترکیه و امارات در این رابطه قراردادهایی را امضا کند و به سعودی‌ها هم وعده‌هایی برای ساخت نیروگاهی مثل بوشهر بدهند.

وی با بیان اینکه اجرای فاز دوم و سوم نیروگاه بوشهر قدرت اتمی و ظرفیت برق هسته‌ای ایران را افزایش می‌دهد، خاطرنشان کرد: بتن‌ریزی فاز دوم نیروگاه بوشهر علاوه بر افزایش توان و ظرفیت برق هسته‌ای کشور موجب رشد سایر علوم مانند شیمی، فیزیک، آی‌تی و... در کشور هم می‌شود و از سویی، از تخریب بیشتر محیط زیست و مصرف کمتر از سوخت‌های فسیلی جلوگیری می‌کند.

این کارشناس مسائل هسته‌ای با بیان اینکه بتن‌ریزی فاز دوم نیروگاه بوشهر پاسخ به کسانی است که مدعی تعطیلی صنعت هسته‌ای بود، ابراز داشت: مجری و طراح این پروژه، روسیه است. البته ایران هم در ساخت و طراحی آن نقش‌آفرینی می‌کند. با این حال، آنچه اهمیت دارد دارد این است که بهره‌برداری از فاز دوم و سوم این پروژه مانند فاز اول بعد از مدتی برعهده ایران خواهد بود.

####




نظرات کاربران

آخرین اخبار
از پرسش به شما 1
از پرسش به شما 2
یادداشت و نظر
از پرسش به شما
تماشا و نشست
© تمامی حقوق برای شرکت ایده بکر مبین محفوظ است.