ارتباط اینترنتی در عراق قطع شد
برخی ناظران گفتهاند که یکی از خصوصیات اصلی تظاهرات جاری به خصوص در پایتخت، نبود وابستگی فرقهای در کشوری است که صحنه سیاسی غالبا تحت تاثیر فرقهگرایی و اختلافات فرقهای قرار داشته است.
پرسش: ارتباط اینترنتی در بغداد و چند شهر دیگر عراق قطع یا به شدت مختل شد و هنوز فعالیت آن به حالت عادی باز نگشته است.
امروز سهشنبه، ۱۴ آبان (۵ نوامبر) موسسه نتبلاکس، که یک موسسه غیردولتی برای نظارت بر آزادی اینترنتی در سطح جهان است، در توییتر خود نوشت کرد که "همزمان با گزارش کشته شدن تعدادی از تظاهرکنندگان، در ساعت 00.00 روز ۵ نوامبر اینترنت در اکثر نقاط عراق قطع شد؛ ارتباط در سطح ملی به ۱۹ درصد سطح عادی کاهش یافته است." ساعاتی بعد، همین منبع گزارش کرد که از ساعت 9 بامداد به وقت محلی، ارتباط اینترنتی در برخی نقاط عراق تا حدودی برقرار شده اما هنوز به حالت عادی بازنگشته است.
براساس این گزارش، قطع ارتباط اینترنتی بلافاصله پس از نیمه شب آغاز شد و شامل بغداد و سایر شهرهای اصلی از جمله شهرهای عمدتا شیعه نشین بصره و کربلا بوده است.
نتبلاکس گفته است که این گستردهترین مورد قطع و محدودیت دسترسی به اینترنت در عراق تا این تاریخ است.
در گذشته هم دولت عراق در جریان تظاهرات دولتی به اقدام مشابهی اما با دامنه محدودتر مبادرت کرده بود. از جمله در اوایل ماه گذشته میلادی و آغاز دور اول تظاهرات اعتراضی، در یک مورد ارتباط اینترنتی در طول ساعات شب قطع شد. از این اقدام با عنوان "اولین مورد منع آمد و شد اینترنتی در جهان" نام برده شده است.
حرکت اعتراضی علیه دولت عراق از اوایل ماه اکتبر آغاز شد و پس از مدتی توقف، دور دوم اعتراضات از اواخر ماه گذشته به جریان افتاد و همچنان در بغداد و شماری از شهرهای عراق ادامه دارد. شمار تلفات این تظاهرات را دست کم دویست و پنجاه نفر و شمار زخمیها را چند هزار تن گزارش کردهاند.
تظاهرکنندگان دولت و تشکیلات سیاسی عراق را به فساد، بیکفایتی و بیتوجهی به نیازهای مردم متهم کردهاند.
روز گذشته گزارش شد که تظاهرکنندگان خشمگین در کربلا به کنسولگری ایران در آن شهر حمله کردند. براساس گزارشهای خبری، در این واقعه دست کم سه تن از معترضان در نتیجه اصابت گلوله جان خود را از دست دادند و شماری زخمی شدند.
مقامات جمهوری اسلامی این تظاهرات را به کشورهای مخالف از جمله آمریکا، عربستان سعودی و اسرائیل نسبت داده و هدف از آن را آسیب زدن به روابط خود با عراق دانستهاند.
آنان خواستار بازگشت آرامش به عراق به منظور رسیدگی به خواستههای معترضان شدهاند.
آنچه که در این تظاهرات قابل توجه است گستردگی اعتراضات در شهرهای عمدتا شیعهنشین است در حالیکه دولت عراق از زمان سقوط صدام حسین، رهبر سابق آن کشور، تحت تسلط تشکلهای شیعی قرار داشته است.
برخی ناظران گفتهاند که یکی از خصوصیات اصلی تظاهرات جاری به خصوص در پایتخت، نبود وابستگی فرقهای در کشوری است که صحنه سیاسی غالبا تحت تاثیر فرقهگرایی و اختلافات فرقهای قرار داشته است.
###