اوج گیری نارضایتی در ایرنا-اتمام حجت ایرنایی ها با ضیاء هاشمی قبل از نامه سرگشاده به رییس جمهور
در بخش هایی از این نامه که برای «پرسش» ارسال شد، خطاب به مدیرعامل ایرنا چنین می خوانیم:سازمان را از این حالت دو قطبی نجات دهید و نگذارید نیروهای سازمان که اکنون به دو گروه ایرنایی های جدید و قدیم تقسیم شده اند رفته رفته در حالت تقابل قرار گیرند و تعامل در این میان رنگ ببازد... سیاست یک بام و دو هوا ، استاندارد دوگانه مدیریتی و نگاه کاسبکارانه در سازمان نه نتها رنجش خاطر و کاهش رضایت کارکنان را فراهم آورده حتی سبب گشته تا ایرنا از یک رسانه وزین و رسمی نظام به آموزشگاه کلاس خیاطی و آشپزی مبدل شود »
پرسش:کارکنان خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) که در دوره مدیرعامل کنونی بیش از هر دوره ای دیگری منتقد وضع موجود، رفتارهای ناصواب با خود و نابرابری ها بوده اند، در دور جدید اعتراض های خود در نامه سرگشاده ای، به ضیا هاشمی مدیرعامل ایرنا هشدار داده اند که « نارضایتی رو به گسترش است» و به این خاطر او را به تغییر و اصلاح رویه ها و سیاست ها فراخوانده اند.
در بخش هایی از این نامه که برای «پرسش» ارسال شد، خطاب به مدیرعامل ایرنا چنین می خوانیم:سازمان را از این حالت دو قطبی نجات دهید و نگذارید نیروهای سازمان که اکنون به دو گروه ایرنایی های جدید و قدیم تقسیم شده اند رفته رفته در حالت تقابل قرار گیرند و تعامل در این میان رنگ ببازد... سیاست یک بام و دو هوا ، استاندارد دوگانه مدیریتی و نگاه کاسبکارانه در سازمان نه نتها رنجش خاطر و کاهش رضایت کارکنان را فراهم آورده حتی سبب گشته تا ایرنا از یک رسانه وزین و رسمی نظام به آموزشگاه کلاس خیاطی و آشپزی مبدل شود »
«پرسش» با انتشار کامل این نامه کمافی السابق همچون موارد قبلی، حق پاسخگویی به آن را محفوظ می دارد:
همکاران محترم ، خبرنگاران ، دبیران و سردبیران معزز ایرنا ؛
آنچه که ما را بر آن داشته متعاقب چندین نشست بی سرانجام با سیدضیاء هاشمی مدیرعامل محترم در قالب نشست های خبرنگاران، دبیران و سردبیران نظیر جلسه اخیر همکاران اداره کل پژوهش ، اداره کل اخبار بین الملل و نشست های عمومی درون سازمانی با ایشان ، چنین نامه اتمام حجت گونه ای نگاشته شود دغدغه ای است که کارکنان با سابقه این سازمان خبری رسمی نسبت به اوضاع نابسامان آن دارند.
انتظار این بود که جناب هاشمی نقطه نظرات کارکنان ایرنا را که از سر دلسوزی ، کارشناسی و ماحصل سال ها تجربه کاری در این سازمان خبری است ، بشنوند و آنچه که قابل اجرا است، توصیه شود، اما متاسفانه نه تنها چنین نشد، بلکه مدیرعامل محترم سازمان حتی در یکی از جلسات در تقابل آشکار با کارکنان برآمد و صراحتا گفته "نظرات شما بر تصمیم من هیچ تاثیری نخواهد داشت و حتی مرا بر اجرای آن (حذف ایرنایی ها) مصمم تر خواهد کرد".
بنابراین در آستانه یکی دیگر از سلسله نشست های مهندسی شده مدیرعامل محترم با کارکنان که عملا فرصتی برای ایشان جهت تبیین نظرات خویش و نیز بیان نظرات برخی منصوبان او است، مصلحت در این دیده شد تا به جای حضور در این نشست با انتشار اعتراض نامه ای ، نظرات کارکنان ایرنا به اطلاع جناب هاشمی و به طریق اولی دیگر مسئولان ذیصلاح برسد.
نشست عمومی کارکنان با مدیرعامل محترم سازمان سنت حسنه به جای مانده از مدیران عامل اسلاف ایشان است ، در این نشست ها اگر به سخنان منصفانه و نقدهای دلسوزانه توجه شود، در بهبود اوضاع و به سامان شدن امور سازمان بدون تردید موثر خواهد بود.
جناب هاشمی این نشست در آستانه ورود دو سالگی شما به ایرنا و احتمالا پنجمین نشست با کارکنان این سازمان است ، معمولا 100 روز نخست مدیریت یک مدیر بر مجموعه ای فرصت مناسبی برای بررسی عملکرد آن مدیر است، اما در ایران بنا به ملاحظات و مشکلاتی این مدت محدود را برای قضاوت و ارزیابی عملکرد مدیریت کافی نمی دانیم ولی قطعا دو سال را زمان کافی برای ابراز نظر در باره مدیریت عالی سازمان و اوضاع سازمانی می دانیم.
به همین علت آخرین فرصت فراهم آمده برای گفت و شنود صریح را کارکنان و همکاران شما در ایرنا غنیمت شمرده و ترجیح می دهند از طریق نامه مباحث و مسایل مبتلا به سازمان را که طی یک سال گذشته پدید آمده مطرح کنند.
جناب هاشمی اگر از انصاف به دور نشویم و نقادی یک سویه نباشد در طول مدت تقریبا دو ساله مدیریت جناب عالی بر ایرنا برخی اقدامات موثری با دمیدن روحیه و امیدواری تازه به خصوص در شش ماه نخست حضور شما در کالبد این سازمان انجام گرفته که به اذعان دوستان و رقبای رسانه ای کاملا مشهود بود و بارقه های امید را در ایرنایی های شاغل و حتی بازنشسته زنده کرد.
این جوانه های امید روز به روز رشد می کرد و همگان تقریبا به این باور رسیده بودند که دوران رخوت ایرنا به سر آمد و زمان بالندگی دوباره فرا رسیده است و جنب و جوشی در خانواده ایرنا برپا شد و هر یک از همکاران عزیز و سخت کوش شهرستان ها تا خبرنگاران و کارکنان سازمان مرکزی و مدیران و خبرنگاران نمایندگی های ایرنا در خارج از کشور همگی در راه اعتلای دوباره ایرنا به تکاپو در آمده بودند.
جناب هاشمی اما باید متاسفانه اذعان کرد از یک سال گذشته تاکنون و هر چقدر به این سو آمده ایم آن شعله های برافروخته شده امید کمتر و نورهای برآمده از امیدواری کم سوتر شده است ، جناب هاشمی ما می خواهیم چرایی این موضوع را با هم جست و جو کنیم ولی به نظر می رسد " استاندارد دو گانه مدیریت عالی سازمان " و " اجرای پروژه حذف ایرنایی ها براساس تئوری "پارادایم شیفت" غلامحسین محمدی" مشاور فنی جنابعالی سرآغاز انحراف و خاموشی بارقه های امید در ایرنا بوده است.
جناب هاشمی شما براساس تئوری پارادایم شیفت محمدی که طی چند نوبت در جلسات مختلف مطرح کردید از معاون محترم خبر سابق که عملا فعالیت او و حوزه خبر با انتصاب آقایان محمدعلی حیدری هایی ، شاهین فرشاد ، فردین پازوکی و مهدی جلیلی به ترتیب مدیران اخبار داخلی ، استان ها ، خارجی و چند رسانه از نیمه دوم فروردین 1397 آغاز شد با دادن مهلت زمانی خواسته بودید تا تیرماه 97 یعنی در واقع مهلتی 75 روزه تغییرات بنیادی در خروجی های سازمان ایجاد شود و در این فرصت کوتاه حداکثر تغییرات در ایرنا پدید آید که انصافا در همان دوره بسیار کوتاه اقدامات خبری موثری در ایرنا انجام گرفت.
حال آنکه خود می دانستید هدف این ضرب الاجل که براساس تئوری پارادایم شیفت آقای محمدی، معاون خبر سابق و مدیران کل حوزه خبر و به طریق اولی سردبیران منصوب آنها بودند. در حقیقت جاده صاف کن نیروهای مورد نظر آقای محمدی بودند تا از همشهری محله به ایرنا منتقل شوند. چرا که این نیروها به واسطه لغو قرارداد پیمانکار همشهری محله توسط مرتضی حاجی مدیرعامل وقت موسسه همشهری از این موسسه اخراج شده بودند.
زمان لازم زمان مورد نظر ایشان هم با در نظر گرفتن پروسه تسویه حساب نیروهای همشهری محله برای انتقال به ایرنا، اوایل تابستان 97 پیش بینی شده بود. به همین سبب جناب عالی در طول دو ماه و نیم، اول تیر ماه را پایان مهلت تعیین شده اعلام می کردید.
در نخستین جلسه ای که شما حد زمانی داده بودید، اغلب مدیران حوزه خبر در آن جلسه خواهان همراهی حوزه معاونت اجرایی با خبر و پذیرفتن حوزه خبر به عنوان محور و ماموریت اصلی سازمان شدند و به جد در این باره سخن گفته شد، اما شما شامگاه همان روز مدیران حوزه خبر را فرا خواندید و تا نیمی از شب در دفتر خود نگاه داشته اید و به ظاهر با مدیران خبر همراهی ولی در واقع آنان را تهدید و از معاونت اجرایی دفاع کردید و در همان نشست چندین ساعته شبانه یکی از مدیران خدمتتان گفته بود تا وضعیت به این منوال (عدم همراهی معاونت اجرایی) باشد به رغم تمامی تلاش های همکاران حوزه معاونت خبر ، انتظار معجزه آسایی نداشته باشید.
جناب هاشمی این سرآغاز بهانه ای برای اجرای زود هنگام پروژه پارادایم شیفت آقای محمدی بود ، با اینکه مشاور فنی شما حکم انتصاب اش در حوزه فنی بود اما پیوسته در حوزه معاونت خبر ورود داشته است، کانهو معاون خبر سازمان او است و با توسعه اداره کل چند رسانه ایرنا و ورود نیروهای جدید به این اداره کل نظیر همکاران ایرنا پلاس و ایرنا تی وی روز به روز بر دایره اختیارات آقای محمدی در حوزه معاونت خبر افزوده شده به نحوی که در بین همکاران سازمان از ایشان به عنوان مدیرعامل " سایه " یاد می شد و جناب عالی مدیرعامل اسمی !
به واسطه دخالت های ایشان در حوزه معاونت خبر و نادیده انگاشتن قانون در جذب نیروهای چند رسانه بخصوص در ایرنا پلاس و پرداختی های آنچنانی خارج از تعرفه های سازمانی به نیروهای تازه وارد در مجموعه ایرنا که از قضا مستلزم تاییدیه و امضای معاونت خبر بود، سبب شد تا معاون خبر سابق به رغم چندین بار نشست پر بحث و فحص با جناب عالی و به نتیجه نرسیدن ، ناگزیر از مسئولیت خویش طی چند نوبت استعفا کند.
پس از موافقت با استعفای معاون خبر سابق و تسلط کامل آقای محمدی بر ایرنا، پروژه پارادایم شیفت آقای محمدی و به قول همکاران ایرنایی شیفت دلیت ( Shift Delete ) ایرنایی های با تجربه آغاز شد و از این پس بود که " استاندارد دوگانه مدیریت عالی سازمان " بیش از پیش خود را نشان داد.
جناب هاشمی لابد در خاطر مبارک جناب عالی هست که وقتی معاون خبر سابق آقایان رضا خوش لهجه و کیوان کرجالیان را به عنوان دستیاران خود در حوزه خبر و اجرایی منصوب کرد جناب عالی مخالفت کردید و در نهایت این دو انتصاب به عنوان آخرین اختلاف سبب شد تا با استعفای معاون خبر سابق موافقت کنید و ایشان نیز از سمت خود کناره گیری کند، اما طولی نکشید پس از انتصاب پدرام الوندی به عنوان معاون خبر جدید، با انتصاب پنج دستیار معاون خبر جدید بدون هیچ سوابق خدمات دولتی و برخلاف قانون انتصابات مصوب 1/4/95موافقت کردید و هیچ اعتراضی نداشتید.
جناب هاشمی در جلسات متعدد شورای سردبیران و نشست های فصلی با کارکنان ایرنا از آغاز فصل تازه برای ایرنا سخن گفتید و همواره همکاران را به شجاعت در حرفه خبرنگاری و کار رسانه ای تشویق کردید و حتی برای دلگرمی و استظهار آنان اعلام کردید شجاعانه قلم بزنید و مدیر عامل به عنوان پشتیبان اصلی در کنار شما خواهد بود و در همه جا از شما دفاع خواهد کرد، آیا به راستی چنین کردید؟ آیا زمانی که خانم زینب نورانیان از همکاران ایرنا پلاس خود را در برابر قاضی دادگاه دید در کنارش بودید و از او دفاع کردید یا او را تنها گذاشتید و گفتید سازمان در این ارتباط نمی تواند به شما کمک کند در حالی که می توانستید اداره حقوقی سازمان را مامور دفاع از ایشان کنید. چرا ؟ آقای هاشمی واقعا چرا؟
جناب هاشمی در راستای "استاندارد دوگانه مدیریت عالی سازمان" شما که کمک تان را از خانم نورانیان دریغ کردید اما اندک همکارانی که در فضای مجازی و رسانه های اجتماعی از ایشان حمایت قلمی کردند، آن را هم جناب الوندی معاون خبر سازمان ، برنتابید و حمایت از خانم نورانیان در فضای مجازی را مصداق هتک حیثیت خود دانست و علیه دو تن از مسئولان سابق و خبرنگاران ایرنا که از قضا از خانواده های شهدا و ایثارگران سازمان هستند به هیات بدوی رسیدگی به تخلفات اداری سازمان شکایت کرد.
جناب هاشمی " ما زیاران چشم یاری داشتیم خودغلط بود آنچه که می پنداشتیم" ما علت دلخوری جناب الوندی از خانم نورانیان را می توانیم حدس بزنیم، ولی علت نصیب شدن ترکش غضب ایشان به سه تن از همکاران قدیمی ایرنا را نه. عجبا این غضب معاون خبر جوان علاوه بر اخراج و قطع همکاری خانم نورانیان از سازمان خ ج ا شامل سه تن از همکاران ایرنایی رسمی و قدیمی هم شد.
ظاهرا علت خشم آقای الوندی از خانم نورانیان زمانی آغاز شد که خانم نورانیان در فضای مجازی از مسئولان سازمان خ ج ا به خاطر پرداخت حقوق غیرمتعارف به آقای فرید مدرسی رابط خبر ایرنا گله کرده بود و نوشت " در حالی به بهانه نداشتن منابع مالی ، سازمان ما رابطان خبر را بیمه نمی کند و دستمزد و حقوق مکفی به ما پرداخت نمی کند اما برای آقای فرید مدرسی بیش از هفت میلیون تومان به عنوان یک رابط خبر حقوق می دهد! " البته چنین پرداختی های غیرمتعارف پیش از آقای مدرسی نیز در دوره مدیریت شما مرسوم و یکی از اختلافات اساسی معاون خبر سابق با جنابعالی همین مبحث بوده است.
جناب هاشمی در نشست های قبلی ، مدیران نمایندگی ایرنا در خارج از کشور را که به دستور شما قبل از پایان موعد ماموریت به دلیل آنچه که کمبود منابع مالی (ارزی) خوانده شد به تهران فراخواندید، آنان که مطالبات معوق خود را از سازمان طلب کرده اند فاقد غیرت ملی خطاب کردید اما در طول یک سال گذشته چندین ماموریت غیر ضروری به چین ، سنت پترزبورگ ، مسکو ، صوفیه ، باکو ، تور اروپا و ترکیه برای معاونان و برخی مدیران ارشد سازمان به بهانه سرکشی از نمایندگی های غیرفعال به دستور شما مهیا و انجام شده است که همگی تمام و کمال حق ماموریت خویش را نیز دریافت داشته و یا در شرف دریافت هستند و حتی هزینه قریب به 5000000000 ریالی (پانصد میلیون تومانی) نشست کارشناسی چند تن از اعضای اوآنا در تهران که حتی ایرنا موظف به میزبانی آن نبود و داوطلبانه میزبانی این نشست و هزینه آن را تقبل کرد ، البته این اقدام ایرنا ظاهرا با رویکرد صرفه جویی و غیرت ملی منافاتی نداشت! جناب هاشمی آیا به نظر شما این در چارچوب استاندارد دوگانه مدیریت عالی سازمان نمی گنجد؟
جناب هاشمی کارکنان سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی طی یک سال گذشته همواره در محفل های خودمانی از یکدیگر می پرسند بودجه سالانه مربوط به خرید محصولات و فراورده های خبری رابطان قدیمی رقمی قریب به چهار میلیارد تومان است که در قالب خرید خبر به رابطان خبری پرداخت می شود یعنی ماهانه حدود 220 میلیون تومان، اکنون که حدود 200 نیروی جدید به این سازمان افزوده شد و در مقابل نیز بودجه مربوط به خرید محصولات خبری یعنی همان رابطان خبر افزایش نیافته است و مبلغ پرداختی ماهانه به رابطین خبر از 220 میلیون تومان به حدود یک میلیارد تومان رسید 1- منابع مالی حقوق رابطین خبر جدید از کجا تامین می شود؟ 2- آیا تمامی رابطین خبر قدیم و جدید در صورت عملکرد مشابه در ماه دریافتی یکسان و یا نزدیک به هم دارند؟ یا به تعبیر دیگر این اختلاف 780 میلیون تومانی بلبت چیست و آیا این مبلغ ماهانه فقط به ایرنای های جدید پرداخت می شود؟
جناب هاشمی بسیاری از همکاران بر این باورند که این کسری بودجه مربوط به پرداخت حقوق مدیران جدید ایرنا و همکاران رابط خبر جدید از محل منابع مالی تعطیلی دفاتر خارج از کشور که به صورت ریالی در اختیار ایرنا قرار می گیرد و نیز از محل حذف رفاهیات و کسر اضافه کاری کارکنان رسمی تامین می شود، لطفا بفرمایید منابع تامین مالی حقوق همکاران رابطین جدید از کجاست و نیز برای شفاف سازی امور و رفع شبهه که اتفاقا مصوب مجلس شورای اسلامی و ابلاغ لازم الاجرای دولت به سازمان ها و نهادهای دولتی است دستور فرمایید فیش حقوقی همکاران مسئول و مدیران در تابلوی روابط عمومی سازمان درج تا بسیاری از شبهات مطرح شده بر طرف شود.
جناب هاشمی جزو معدود مدیران عاملی بودید که ایرنایی ها از همه طیف های فکری و حتی پیش کسوتان و بازنشستگان با انتصاب و حضور شما در ایرنا خوشحال و خرسند بودند ، سبقه دانشگاهی و کرسی استادی شما در دانشگاه نیز مزید بر علت در این باور و ابراز خرسندی زود هنگام همکاران بود و نگاه جنابعالی به عنوان مدیرعامل درباره نیروی انسانی سازمان نیز همانگونه که یک بار به صراحت در جلسه تودیع و معارفه دو تن از مدیران گفته اید باید " پدرانه " باشد.
جناب هاشمی اگر هنوز بر این گفته خویش باور دارید و چنین نگاهی در شما نسبت به کارکنان سازمان جاری و ساری است و اگر پاسخ شما مثبت است و می خواهید خط بطلانی بر این ضرب المثل ساده "که هیچ بدی نرفته جاییش خوب بیاید" بکشید ، سازمان را از این حالت دو قطبی نجات دهید و نگذارید نیروهای سازمان که اکنون به دو گروه ایرنایی های جدید و قدیم تقسیم شده اند رفته رفته در حالت تقابل قرار گیرند و تعامل در این میان رنگ ببازد ، از حیدری و نعمتی شدن نیروهای سازمان باید واهمه داشت چرا که در
این رویکرد دو قطبی علاوه بر نیروها و مدیریت ، سازمان به عنوان یک نهاد خبری مهم متضرر خواهد شد و در کشاکش دو جریان حیدری و نعمتی ، سازمان از ماموریت اصلی خویش غافل می ماند که این به زیان همه و یک بازی باخت باخت است.
جناب هاشمی اکنون که حدود دو سال از مدیریت شما بر این سازمان می گذرد دیگر آن رضایت خاطر و خرسندی روزهای آغازین انتصاب شما بر ایرنا در فضای سازمان به گوش نمی رسد چرا که کارکنان ایرنا همه ما را نه براساس ذهنیت گذشته و نه به واسطه شعارهای داده شده بلکه فقط فقط براساس رفتارهای عینی و عملکردهای با واسطه یعنی اختیارات تفویض شده یا بی واسطه یعنی مدیریت مستقیم ، ارزیابی و قضاوت می کنند ، باید بپذیریم طی یک سال گذشته برآیند عملکرد برخی معاونان و مدیران منصوب شما در سازمان به گونه ای بود که هم نیروهای طیف اصولگرا ، هم طیف اصلاح طلب و هم مستقل از وضعیت موجود سازمان رضایت ندارند " و این نارضایتی نیز رو به گسترش است. البته شیوه مدیریتی که همه طیف ها از آن ناراضی باشند ، هنری است برای خودش !!!
جناب هاشمی ما بر آنیم یکی از دلایل گسترش نارضایتی در سازمان این است که همه حقایق سازمان به اطلاع شما نمی رسد و اگر اطلاعاتی به شما ارایه می شود، خلاف واقع نباشد حداقل نیم بسمل است. پیشنهاد ما این است که دایره کسب اطلاعت خود را محدود به چند نفر نکنید.
جناب هاشمی سیاست یک بام و دو هوا ، استاندارد دوگانه مدیریتی و نگاه کاسبکارانه در سازمان نه نتها رنجش خاطر و کاهش رضایت کارکنان را فراهم آورده حتی سبب گشته تا ایرنا از یک رسانه وزین و رسمی نظام به آموزشگاه کلاس خیاطی و آشپزی مبدل شود راه اندازی ایرنا زندگی که عمده مطالب آن دستور آشپزی انواع غذا مانند فوت و فن طبخ قیمه پلو، چه کنیم تا لوبیا پلو شفته نشود ، طرز پخت پیتزا پپرونی و لازانیا ، فوت و فن پخت آش رشته ، طرز تهیه شارلوت بادمجان ، آمار مصرف کله پاچه در ایران یا در مورد پوشیدن انواع لباس نظیر چگونه لباس خود را در فصول مختلف ست کنیم، لوازم همراه سفر چه باشد و .... که عمده دانش حرفه ای دوستان جدید از همشهری محله است در ایرنا انتشار می یابد که در حقیقت اینگونه مطالب حتی در نشریات زرد هم چاپ و منتشر نمی شود، اینگونه مطالب که در برنامه آشپزی شبکه های استانی از جمله شبکه پنج تهران برای خانم های خانه دار در ساعاتی محدود که ناخواسته و خواسته پای تلویویزیون نشستند، پخش می شود و یا در رستوران ها توسط سرآشپز آموزش داده می شود نه برای رسانه رسمی که خوانندگان و مخاطبان خاص ، مطالب آن را دنبال می کنند.
جناب هاشمی شما خوب می دانید این قبیل کار برازنده یک سازمان خبری رسمی نظام نیست ، آیا تاکنون در خبرگزاری های بزرگ نظیر رویترز ، فرانس پرس ، آسوشیتدپرس و نیز خبرگزاری های داخلی نظیر ایسنا ، ایلنا ، تسنیم و فارس چنین مطالب چیپ منتشر شده یا می شود که در ایرنا انتشار می یابد؟ انتشار اینگونه مطالب در خبرگزاری رسمی نظام اگر نگوییم عامدانه است تا موجبات وهن اعتبار حرفه ای خبرگزاری رسمی نظام فراهم شود، باید عرض کنیم که نگاه بیزنسی و رپرتاژگونه ، انگیزه اصلی راه اندازی صفحه ایرنا زندگی است که حتی در روزهای آغازین فعالیت آن فارغ از اشتباه غیرحرفه ای به تبلیغ محصولات مستهجن پرداخته و در ادامه فعالیت کوتاه خود نیز با انتشار نمونه هایی از مطالب آشپزی فوق الذکر اسباب مضحکه اهالی قلم و رسانه شده است.
شاید دوستان در گزارش های خود به شما ادعا کنند که این گونه مطالب اصطلاحا کلیک خورش زیاد است و باعث افزایش مخاطبان ایرنا می شود اولا امیدواریم آمار دوستان همانند آمار و اطلاعاتی که زمستان سال گذشته خدمت شما ارایه کرده اند ایرنا 40 میلیون مخاطب دارد!، نباشد تا شما نیز به استناد همین اطلاعات و آمار نادرست و اعتماد به آن در یک نشست تخصصی و رسانه ای بسیار مهم در وزارت تعاون ، کار و امور اجتماعی آن را بیان نمی کردید و در نهایت آن مسایل و بقیه قضایا که خود بهتر می دانید پیش نمی آمد.
اگر در حقیقت این آمار و اطلاعات 40 میلیونی درست می بود به طور قطع رتبه ایرنا در رنکینگ الکسا (Alxa) و ایسپا بین تمامی رسانه های داخلی و خارجی رتبه 3501 در سطح بین المللی و جایگاه 79 را در بین رسانه ای داخلی کسب نمی کرد ، دوستان جدید با نگاه همشهری محله در صدد تعریف پروژه های جدید نظیر ایرنا زندگی هستند تا به بهانه آن قراردادی با سازمان منعقد کنند و طرفی از قبل آن ببندند در حالی که به خوبی می دانند این گونه مطالب برای رسانه رسمی نظیر ایرنا نه تنها کاربرد ندارد حتی زیبنده آن نیز نیست. اگر دوستان به راستی دنبال افزایش مخاطب هستند غیر از کارهای وزین و رسمی خبری می توانند با راه اندازی صفحه حوادث مبادرت به انتشار رویدادهای حادثه ای کنند کاری که سایت خبری زرد رکنا می کند منتهی ما این را هم توصیه نمی کنیم چون شان خط خبری و خروجی ایرنا را بسیار والاتر از این گونه خبرهای پوپولیستی و عوام پسند می دانیم چرا که به اندازه کافی در فضای مجازی مطالب فیک و چیپ منتشر می شود و رسالت و شان خبری ایرنا را نباید فدای منافع مادی خود کنیم.
جناب هاشمی براساس برنامه راهبردی ایرنا با افق 1400که توسط کمیته ای صوری به ریاست دکتر احسان چیت ساز با هزینه ای قابل توجه برای مدت کوتاه مدیریت دوساله تدوین شد!! (با احتساب اینکه عمر مدیریتی مدیران منوط به عمر دولت مستقر است) انتظار می رفت تا ایرنا گام های اساسی و برنامه های قابل دفاع در حوزه رسانه ای و اطلاع رسانی کشور و منطقه ای بردارد کمااینکه براساس این برنامه به اصطلاح راهبردی و در آخرین جلسه دفاع دکتر چیت ساز از این برنامه اعلام شد ایرنا نه تنها جایگاه نخست را در داخل بلکه در سطح منطقه و حتی بین المللی جزو سه خبرگزاری برتر خواهد شد و در سطح جهانی نیز با اجرای این برنامه به یکی از خبرگزاری های موفق تبدیل می شود لابد نمی خواهید بفرمایید که "ایرنا زندگی" براساس این برنامه راهبردی راه اندازی و شروع به کار کرده است امیدوارم این برنامه راهبردی که به اعتقاد کارشناسان فاقد یک برنامه عملیاتی و شاخص های کمی قابل احصاء است با رفع نواقص آن در آینده نه چندان دور و در دوره مدیریت جنابعالی به صورت کاربردی به کار سازمان آید و به سرنوشت بسیاری از برنامه هایی که تنها ماهیت پروپاگندایی داشته اند، دچار نشود.
جناب هاشمی آقای الوندی معاون محترم خبر و پنج تن از دستیاران ایشان پس از انتصاب در سمت های خود دو پیمان نامه ای را موسوم به منشور اخلاقی و مرامنامه حرفه ای خبرنگاران خ.ج.ا تدوین و در جلسات شورای سردبیری و مدیران و حتی همایش روسای مراکز استان ها و شهرستان ها آن را قرائت و سپس برای اطلاع تمامی همکاران به عنوان میثاق نامه در تابلو اعلانات روابط عمومی سازمان نصب کرده اند تا مبادا ایرنایی ها به غیر از ایرنا در اندیشه همکاری با دیگر رسانه ها و نهادها باشند و عملا یک تعهد و میثاق کاری بود که هیچ کس همزمان با ایرنا حق ندارد در سازمان دیگری مشغول باشد گر چه ایرنایی های اصیل به حکم مقررات سازمانی و وظایف مترتب بر آنها هیچگاه از امکانات و اطلاعات خبری خود در هیچ سازمان دیگری استفاده نکرده اند و نخواهند کرد چون به عواقب چنین کاری از بدو استخدام آگاه و متنبه هستند اما همین دوستان با نقض میثاق نامه ای که خود بر انجام آن اصرار و ابرام داشته اند در شهرداری تهران همزمان با ایرنا فعالیت دارند و در پست هایی چون عضویت در کمیته انتصابات روابط عمومی و امور بین الملل شهرداری تهران تا به همکاری رسمی با حکم کارگزینی در یکی از مجموعه های شهرداری تهران یا حقوق معین تواما فعال هستند. آقای هاشمی به دوستان بفرمایید رطب خورده منع رطب نکند و بند یازدهم مرامنامه که این نوع همکاری را صراحتا بر خلاف اصول حرفه ای بر می شمارد و نیز بند نهم ضمیمه تفصیلی همین مرامنامه که هرگونه همکاری پرسنل ایرنا با حوزه های خبری خود ، چه از طریق روابط عمومی ها و چه نهادهای زیرمجموعه حوزه های خبری ممنوع کرده را آشکارا نقض نکنند و حتی معاونت محترم خبر به واسطه مسئولیت های همسرشان خانم زهرا بهروز آذر در شهرداری تهران و احتمالا جلب رضایت خاطر شهردار محترم ، ایرنا را وجه المصالحه منافع خانوادگی خویش قرار ندهند و در بسیاری از موارد از جمله ماجرای حذف نام شهدا از برخی خیابان های تهران ایرنا را ارگان رسمی شهرداری پایتخت و مطیع امیال و اوامر غلامحسین محمدی رییس کنونی روابط عمومی و امور بین الملل شهرداری تهران و مشاور سابق شما نکنند.
جناب هاشمی همانگونه که مستحضرید و به اذعان کارشناسان سازمان های امور استخدامی، نیروی انسانی ارزشمندترین سرمایه یک سازمان هستند و در این بین نیروهای با تجربه تر به طریق اولی از منزلتی دو چندان برخوردارند این اعتبار در کشورهای موفقی چون ژاپن قابلیت عینی دارد تجربه و نیروی جوانی اگر در کنار یکدیگر قرار گیرند علی القاعده موفقیت های چشم گیری در پی خواهد داشت طبیتعا اگر بخوبی بنگریم ایرنا نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود اما در ایرنا این قاعده نادیده انگاشته شد و مطابق تئوری پارادایم شیفت آقای محمدی (پروژه حذف ایرنایی ها) ، استثنا قاعده شد و تقریبا تمامی نیروهای با تجربه از گردونه کار خارج یا به ناچار در تاریکی نوبت کاری شب سازمان پنهان شدند یا گوشه ای را ناگزیر اختیار کرده تا زمان سپری شود و نظاره گر مدیریت جوانان و نتیجه طرح جوان گرایی سازمان باشند البته جوان گرایی که از آن نام برده می شود به معنای اخص کلمه به جز کم تجربگی شامل دوستان تازه وارد ایرنا نمی شود چرا که اغلب متولدین اواخر دهه 50 و اوایل دهه 60 شمسی هستند که کم و بیش حدود چهل سال را دارند حتی متولدین 52 شمسی یعنی 46 ساله و تعدادی دهه شصتی ها با مدرک دیپلم هم در بین ایرنایی های جدید پیدا می شوند اما بسیاری از ما به زعم دوستان جدید، ایرنایی های قدیم زمانی که چهل ساله بودیم یعنی سن کنونی دوستان ، حداقل پانزده سال سابقه کار داشتیم کمااینکه جناب هاشمی شما هم اگر از نظر رده سنی جزو ایرنایی های قدیمی به شمار بیاید قطعا در چهل سالگی پانزده سال سابقه کار داشته اید با این اوصاف بیش از 80 درصد مدیریت ها به ایرنایی های جدید سپرده شد که البته این اقدام با قانون انتصابات مصوب 1/4/95 مغایرت دارد و حتی در پاره ای موارد نیز رابط خبر که خود طرف قرار داد سازمان است و باید بر عملکرد آن نظارت باشد دارای مسئولیت سازمانی است و بر عملکرد زیر مجموعه خویش نظارت دارد و این هم تخلف دیگر در نقض مقررات اداری و سازمانی است که در دوره کنونی ایرنا اتفاق افتاده و این تخلف نیز متاسفانه تداوم دارد.
جناب هاشمی قرارداد با شرکت قبلی که برای طراحی نرم افزار و سیستم جدید سایت ایرنا در زمان آقای محمد خددای مدیرعامل محترم سابق سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی با آن شرکت به میزان سه میلیارد ریال (300 میلیون تومان) منعقد شده بود و در مراحل راه اندازی قرار داشت به چه علت در زمان مدیریت جنابعالی لغو شد در حالی که نیمی از مبلغ آن از پیش پرداخت شده بود و نیمی دیگر به خاطر فسخ یکجانبه ، سازمان ملزم به پرداخت آن شد و در واقع ایرنا بدون دریافت سورس و برنامه سایت مبلغ قرارداد را تمام و کمال پرداخت کرد و عجیب تر در تصمیمی از سوی شما قرارداد جدیدی با شرکت نستوه به توصیه جناب الوندی معاون محترم خبر منعقد و سایتی برای ایرنا راه اندازی شد که به اذعان کارشناسان علوم کامپیوتر وIT برنامه های آن مربوط به هشت سال قبل است و به رغم اینکه بیش از هفت ماه از راه اندازی آن می گذرد هنوز معایب و نواقص آن که عموما عمده نیز هستند، برطرف نشده است و از هم مهمتر اینکه سورس این سایت به صورت انحصاری در اختیار ایرنا نیست تا به وقت لزوم قادر به افزایش قابلیت های آن همانند دیگر خبرگزاری های بزرگ دنیا انجام دهد به تعبیری دیگر سورس این سیستم پیش از این نیز در اختیار دیگر رسانه های داخلی توسط شرکت نستوه قرار گرفته بود و از روی آن برنامه جدید طراحی و نصب شده است .
این اقدام قابل تامل و به ضرر ایرنا در مجموع با پرداخت شش میلیارد ریال (600 میلیون تومان) در حالی صورت گرفت که سازمان به واسطه مالی در شرایط دشواری قرار دارد و علاوه بر این هزینه تراشی بیهوده ، در یک برنامه ریزی کاسبکارانه تعدادی از کارکنان شرکت نستوه در قالب کارشناسان فنی طی قراردادی با حقوق و دستمزد مشخص به مجموعه ایرنا افزوده شدند و حتی به برخی از آنان (سیدعلیرضا محسنی راد) یکباره پست مدیریتی یکی از مناطق خبری ایرنا اعطا شده است.
جناب هاشمی جذب نیروهای شرکت نستوه در ایرنا در حالی صورت گرفت که حوزه معاونت فنی سازمان با بیش از 35 کارشناس علوم کامپیوتری و تکنسین های فنی عملا از مسئولیت اصلی خود کنار گذاشته شد و به امور روزمره تاسیساتی نظیر نصب و تعمیر خطوط تلفنی ، برق و غیره سرگرم اند ، حال اینکه وظایف و تخصص عمده همکاران معاونت فنی ایرنا علوم کامپیوتری است. و دیگر اینکه آیا سازمان به لحاظ امنیتی نیز این ریسک را پذیرفته مسئولیت یکی از امنیتی ترین نهادهای حاکمیتی را در اختیار کارکنان یک شرکت خصوصی قرار دهد ، قطعا عالی ترین مقام سازمان پاسخی برای آن دارند.
جناب هاشمی در نشست قبلی کارکنان با مدیرعامل وقتی یکی از همکاران وظیفه شناس پرسش های صریح درمورد وضعیت نابسامان سازمان، گسترش نارضایتی عمومی درون سازمانی، سمپات بودن ایرنا برای شهرداری تهران و جذب بدون مطالعه نیرو براساس مناسبات خانوادگی، محفلی و باندی به رغم حضور نیروهای باتجربه در ایرنا کرد، ضمن فرافنکی و تهدید ضمنی گفتید " به واسطه موقعیت دانشگاهی ام از نیروهای متخصص دانشگاه در سازمان استفاده می کنم" بگذریم از اینکه آیا هر فارغ التحصیل دانشگاهی رشته های غیرمرتبط آیا می تواند در حوزه رسانه ای موثر باشد یا خیر؟ آیا سازمانی با یکهزار و اندی نیروی رسمی ، قراردادی و رابط خبر تحصیل کرده از لیسانس تا دکترا باز هم ظرفیت پذیرش نیرو دارد یا خیر؟ یا دهها پرسش دیگر. اما اینکه ایرنا براساس ذات حرفه ای اش همواره یکی از سازمان های تربیت و تامین کننده کارشناسان و مدیران روابط عمومی سازمان ها و نهادهای دیگر اعم از خصوصی و دولتی بوده ، کما اینکه هم اکنون شمار قابل توجهی از خبرنگاران ، سردبیران و مدیران مامور ایرنا در نهادهای مهمی از ریاست جمهوری ، بانک مرکزی تا کتابخانه ملی و بانک توسعه و بیمه دانا و غیره در پست ها و مسئولیت های مختلف مشغول اند، با این اوصاف آیا ضرورت داشت با آوردن کارمندی از دانشگاه تهران به روابط عمومی سازمان اضافه کنید و در واقع زیره به کرمان بیاورید!؟ یا سیدفرشید تقی زاده از بستگان سببی خویش را از روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی یاسوج در بدو ورود به ریاست ایرنا در استان کهگیویه و بویر احمد منصوب کنید؟ و اینکه آقایان ابوذر معتمدی و وحید اقدسی تربتی را به پشتوانه کدام تخصص و تجارب یک باره به مقام مدیریت مناطق خبری ایرنا ارتقا دادید؟ یاغلامرضا نعمتی قمصری مدیرکل امور اداری منصوب شما که تازه ترین اشتباه او با صدور احکام نادرست تبدیل وضعیت قراردادی به پیمانی جمع قابل توجهی از همکاران و اعمال بند ابطال شده تفاوت تطبیق و اعطای پست خبری به کارکنان غیرخبری رقم خورد و به رغم اینکه از سوی تعدادی از کارشتاسان اداری وکارگزینی با تجربه سازمان به اشتباه و حتی مغایرت برخی بندهای احکام صادره با بخشنامه شماره55919/200مورخ 28/10/1389معاونت وقت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و نامه 103118/91/231/6مورخ 26/12/1391 امور حقوقی و قوانین معاونت فوق و نیز مطابق بخشنامه 1643064مورخ 28/10/1396 سازمان امور اداری و استخدامی کشور نسبت به عدم وجاهت پرداخت فوق العاده های شغلی و نیز نداشتن ساعات آموزشی کافی برای دریافت رتبه کارشناسی خبره و عالی مطلع می شود باز با اصرار و تاکید برمسئولیت خویش به صدور چنین احکامی اقدام می ورزد که در نهایت پس از چند ماه از اجرای احکام صادره کارگزینی با بازپس گیری آنها ناگزیر به اصلاح می شود که این امر نارضایتی این گروه از همکاران تبدیل وضعیت شده را به دنبال داشته است.
جناب هاشمی این نمونه اندکی از سوء مدیریت شما در طول حدود دوساله است که بر ایرنا و ایرنایی ها گذشت در واقع "مشتی از خروار است" ظاهرا تنها ایرنا نیست که از این ناکارآمدی متاثر شده است زیر مجموعه های ایرنا نظیر روزنامه ایران و دانشکده خبر نیز بی نصیب نمانده اند اوضاع و احوال دانشکده خبر، دانشجویان و اساتید این دانشکده از زمان مدیریت جنابعالی به رغم اینکه آقای محمدعلی زکریایی یکی از دوستان و هم ولایتی یاسوجی را به ریاست آن برگزیده اید، تعریفی ندارد و موسسه و روزنامه ایران نیز به واسطه ناکارآمدی مدیریتی در شرایط بحرانی قرار دارد از نشانه های ناکارآمدی همین بس که بیش از هشت ماه آقای مهدی شفیعی مدیر هنرهای نمایشی سابق وزارت ارشاد و معاون اجرایی سازمان را با حفظ سمت در ایرنا به عنوان مدیرعامل موسسه و مدیرمسئول روزنامه ایران منصوب کردید که مصداق "با یک دست چند خربزه برداشتن" است، ضمن اینکه داشتن چند شغل همزمان خلاف قانون است و همچنین به واسطه عدم تخصص و نداشتن سابقه فعالیت رسانه ای ، مدیریت ایشان چه در پست معاونت اجرایی ایرنا و چه در پست مدیرعاملی موسسه و مدیرمسئولی روزنامه ایران جز نارضایتی چیزی به همراه نداشته است.
جناب هاشمی همین اینکه گفته می شود دولت در اندیشه جدایی موسسه و روزنامه ایران از ایرنا است نشانه قطع امید دولتی ها از ایفای نقش مدیریتی شما و منصوبین جنابعالی در بحران زدایی از موسسه و روزنامه ایران است.
در پایان برای شما، کارکنان و مدیران سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی و نیز موسسه های زیر مجموعه ایرنا از خداوند متعال طلب موفقیت می کنیم.
خدایا چنان کن سرانجام کار که تو خشنود باشی ما رستگار
جمعی از کارکنان ایرنا
12/8/1398
###