پرسش: به گزارش پایگاه اطلاع رسانی موسسه فناوری ماساچوست (MIT)، ابداع یک روش جدید برای جداسازی دی اکسید کربن از جریان هوا میتواند ابزار مهمی در مبارزه علیه تغییرات اقلیمی فراهم کند.
این سیستم جدید که به دست محققان دانشگاه ام-آی-تی طراحی شده امکان جذب و جداسازی هر غلظتی از دی اکسید کربن حتی غلظتهای پایینی چون ۴۰۰ بخش در میلیون (ppm) که در جو زمین یافت میشوند، را نیز دارد.
در بیشتر روشهای جداسازی دی اکسید کربن از جریان هوا به غلظتهای بالاتری نیاز است. چندین روش ابداع شدهاند که میتوان از آنها برای کار بر روی غلظتهای پایین دی اکسید کربن موجود در هوا استفاده کرد اما به گفته محققان این روش جدید هم مقرون به صرفهتر است و هم انرژی کمتری استفاده میکند.
در این تکنیک جدید هوا از میان صفحاتی از سلولهای الکتروشیمیایی عبور داده میشود.
این دستگاه در واقع یک باتری بزرگ مخصوص است که همزمان با شارژ شدن دی اکسید کربن را از هوا یا دیگر جریانهای گازی که از الکترودهای آن عبور میکنند، جذب کرده و سپس همزمان با دشارژ این گاز را در حالت خالص آزاد میکند. در این عملیات، با ورود هوای تازه یا گاز دمیده شده به سیستم، این دستگاه دائما بین شارژ شدن و دِشارژ تغییر وضعیت داده و به این ترتیب کربن دی اکسید را از گاز ورودی جدا میکند.
در مرحله شارژ باتری واکنشی الکتروشیمیایی در سطح هر دسته از الکترودها اتفاق میافتد. این تودههای الکترودی با ترکیبی موسوم به پلی آنتراکوئینون اندوده شدهاند که با نانولولههای کربنی ترکیب شده است. این الکترودها یک کشش طبیعی به دی اکسید کربن دارند و بیدرنگ با این مولکولها موجود در هوا یا گاز وارد شده، واکنش میدهند، حتی اگر غلظتشان خیلی پایین باشد.
واکنش برگشت همزمان با دِشارژ باتری اتفاق میافتد. در این مرحله دستگاه بخشی از توان مورد نیاز برای کل سیستم را تامین میکند و در این فرآیند جریانی از دی اکسید کربن خالص را خارج میکند.
این سیستم در دمای اتاق و در فشار عادی هوا کار میکند.
محققان راهاندازی شرکتی به نام ورداکس (Verdox) را برای تجاری سازی این طرح ترتیب دادهاند.
مقالهای مشروح از جزئیات این پروژه در مجله Energy and Environmental Science منتشر شده است.
####