سرنوشت کلینتون در انتظار ترامپ؟

گرچه احتمال آغاز روند استیضاح رئیس جمهوری آمریکا جدی تر از گذشته است، ولی با نگاهی گذرا به قوانین آمریکا می توان دریافت که تلاش مخالفان ترامپ برای بیرون انداختن او از کاخ سفید با مانع دشوار سنا روبرو است.

پرسش: یک مامور سیا به تازگی فاش کرد که رئیس جمهوری آمریکا از همتای اوکراینی خود خواسته تا در مسیر بررسی تخلفات مالی احتمالی پسر جو بایدن، معاون باراک اوباما و نامزد اصلی احتمالی دموکرات ها در انتخابات ۲۰۲۰، به او یاری رساند. انفجار این بمب خبری زمزمه های استیضاح ترامپ را که پیش از این بارها از سوی دموکرات های چپ گرا شنیده شده و با بی اعتنایی نئولیبرال های این حزب به محاق رفته بود، به فریاد تبدیل کرد.

آنچه که همچون سالیان اخیر بر استیضاح ترامپ سایه انداخته، لزوم تصویب آن درمجلس نمایندگان و سنا برای اجرایی شدن است.گر چه پس از انتخابات میاندوره ای سال ۲۰۱۸، دموکرات ها بر یکی از دو رکن کنگره یعنی مجلس نمایندگان حاکم شدند، اما با توجه به آنکه جمهوریخواهان با کسب ۵۳ کرسی در برابر 45 کرسی دموکرات ها کماکان اکثریت را در سنا برعهده دارند، بعید به نظر می رسد که مخالفان ترامپ بتوانند ۶۶ رای سنا را از 100 نماینده برای پائین کشاندن او به دست آورند.

در این صورت سرنوشت سومین استیضاح احتمالی تاریخ آمریکا مشابه دومین مورد آن خواهد بود. یعنی سال ۱۹۹۸ و زمانی که بیل کلینتون دموکرات به اتهام مفاسد اخلاقی با رای عدم اعتماد مجلس مواجه شد ولی سنا از عزل وی ناتوان ماند.

سوگندی که رئیس جمهوری آمریکا یاد می کند دربرگیرنده وظایفی است که بر دوش وی قرار دارد. براساس اختیارات مندرج در قانون اساسی، مجلس نمایندگان حق دارد تا رئیس جمهور را به دلیل سوء استفاده از قدرت یا ناتوانی در انجام وظایف استیضاح نماید. اگر اکثریت مجلس نمایندگان آمریکا به این اتهام ها رای دهند، رئیس جمهور استیضاح می شود.

در گام بعدی، سنا این قدرت را دارد تا پس ازموافقت مجلس نمایندگان با استیضاح، این اتهامات را همچون یک دادگاه رسیدگی نماید. هم اکنون از میان ۴۳۵ نماینده، ۲۳۵ نماینده دموکرات و ۱۹۸ نماینده جمهوریخواه هستند که برای تصویب استیضاح در مجلس، ۲۱۸ رای موفق قطعی به نظر می رسد. با این حال محکوم کردن رئیس جمهور به دو سوم آراء سناتورها نیز نیاز دارد. در این صورت رئیس جمهور از قدرت خلع شده و هرگز اجازه اشتغال به مناصب دولتی را نخواهد داشت.

در میان رئیسان جمهوری پیشین آمریکا، اندرو جاسون در زمان ریاست جمهوری استیضاح شد و محکومیت وی در سنا تنها یک رای کم آورد. ریچارد نیکسون نیز سال ۱۹۷۴ و پیش از آنکه به خاطر جنجال واترگیت استیضاح شود، استعفا داد.

####




نظرات کاربران

آخرین اخبار
از پرسش به شما 1
از پرسش به شما 2
یادداشت و نظر
از پرسش به شما
تماشا و نشست
© تمامی حقوق برای شرکت ایده بکر مبین محفوظ است.