انتقاد ترامپ از توافق اتمی با ایران در دیدار با نخست‌وزیر عراق/

حیدرالبعادی :ترامپ بیش از اوباما آمادگی مقابله با تروریسم را دارد

پرسش:رئیس‌جمهوری آمریکا در دیدار با نخست‌وزیر عراق، در واشنگتن، به انتقاد از توافق اتمی میان ایران، آمریکا و پنج قدرت جهانی پرداخته و گفته «هیچ‌کس» نمی‌داند چرا باراک اوباما، رئیس‌جمهوری پیشین، این توافق را امضا کرده‌است.

پرسش:رئیس‌جمهوری آمریکا در دیدار با نخست‌وزیر عراق، در واشنگتن، به انتقاد از توافق اتمی میان ایران، آمریکا و پنج قدرت جهانی پرداخته و گفته «هیچ‌کس» نمی‌داند چرا باراک اوباما، رئیس‌جمهوری پیشین، این توافق را امضا کرده‌است.

در نخستین دیدار میان ۴۵مین رئیس‌جمهوری آمریکا و حیدر عبادی، نخست‌وزیر عراق، دونالد ترامپ گفته است موضوع ایران، یکی از موضوعاتی‌ست که دو طرف، در مورد آن مذاکره خواهند کرد.

رئیس‌جمهوری ایالات متحده از منتقدان توافق اتمی‌ست و زمانی در جریان رقابت‌های انتخاباتی گفته بود در صورت پیروزی آن را لغو خواهد کرد. آقای ترامپ گفته بود «من مدت‌‌هاست سرم در کار حساب و کتاب است. می‌دانم چگونه باید یک توافق تهیه کرد. بگذارید به شما بگویم؛ این توافق فاجعه‌بار است. برای آمریکا، برای اسرائیل، و برای تمام خاورمیانه».

با این وجود مقام‌های دولت ترامپ، از جمله وزیر خارجه آن کشور، تمایل آمریکا به لغو یک‌طرفه توافق با ایران را رد کرده‌اند. مقام‌های جمهوری اسلامی نیز می‌گویند توافق اتمی، توافقی چندجانبه است و نه توافقی میان تهران و واشینگتن، که در مورد آن قطعنامه‌ای نیز به تصویب شورای امنیت رسیده‌است.

باراک اوباما، و دولت او، همواره از توافق شکل‌گرفته میان تهران و قدرت‌های جهانی دفاع کرده اند.

یکی از مقام‌های کاخ سفید پیش از آغاز گفت‌وگوها به خبرنگاران گفته بود آقای ترامپ با آقای عبادی در مورد روابط با ایران نیز گفت‌وگو خواهد کرد.

دولت عراق، روابط نزدیکی با ایران دارد و تهران از شبه‌نظامیان عمدتا شیعه درگیر با گروه موسوم به «حکومت اسلامی» نیز حمایت می‌کند.

حیدر عبادی، در بهمن ماه سال گذشته، پس از نخستین مکالمه تلفنی خود با دونالد ترامپ، اعلام کرد کشورش در هیچ یک از درگیری‌های بین‌المللی و منطقه‌ای وارد نخواهد شد؛ اظهاراتی که در پیوند با تنش‌ها میان ایالات متحده و تهران، توصیف شده‌ بود. 

از دیگر موضوعات مطرح‌شده در گفت‌وگوهای ترامپ و عبادی که با رسانه‌های در میان گذاشته شده، جنگ عراق و سپس خروج نیروهای عملیاتی آمریکا از آن کشور بود.

ترامپ از سیاست‌های هر دو رئیس‌جمهوری قبلی در این مورد انتقاد کرده‌است. به گفته رئیس‌جمهوری فعلی، ایالات متحده، در درجه اول «احتمالا نباید وارد عراق می‌شد» و پس از جنگ عراق و سرنگونی صدام حسین، «قطعا نباید (عراق را) ترک می‌کردیم که باعث شده خلا ایجاد شود».

ترامپ از سربازان عراقی در جنگ با نفرات داعش، برای بازپس‌گیری کنترل مناطقی که این گروه در سال‌های ۲۰۱۴ و پس از آن تصرف کرد، ستایش کرده‌است.

رئیس‌جمهوری آمریکا و دولت او بارها تاکید کرده‌اند که نبردها با حکومت خودخوانده اسلامی تشدید خواهد شد. ترامپ می‌گوید «تروریسم اسلام افراطی» را «ریشه‌کن» خواهد کرد.

درهمین حال نخست وزیر عراق از آمادگی بیشتر دولت جدید آمریکا برای مبارزه با تروریسم در کشورش سخن گفته است. 

حیدر عبادی که از آمریکا دیدن می‌کند، پس از ملاقات با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در سخنرانی در موسسه صلح در واشنگتن گفت که استنباط او این است که دولت جدید آمریکا رویکردی تهاجمی‌تر نسبت به مبارزه با تروریسم دارد هر چند مشخص نکرد که این "رویکرد" به چه صورت در سیاست آمریکا نسبت به عراق تاثیر خواهد گذاشت.

عبادی گفت که به نظر او، دولت آقای ترامپ در مقایسه با دولت باراک اوباما "آمادگی دارد به اقدامات بیشتری دست بزند." باراک اوباما از اعزام نفرات نظامی بیشتر به عراق خودداری کرد اما به نظر می‌رسد که سیاست او در قبال عراق در عقب راندن نیروهای دولت اسلامی - داعش - از بخش‌هایی از آن کشور، از جمله شهر موصل موثر بوده است.

نخست وزیر عراق گفت: "فکر می‌کنم که این دولت می خواهد بیش از گذشته در جنگ با تروریسم مشارکت داشته باشد و استنباط من، گرایش بیشتر این دولت به مقابله رو در رو با تروریسم است." وی در عین حال گفت که مداخله نظامی گسترده‌تر لزوما بهترین روش مبارزه نیست و افزود: "راه‌های مناسب‌تری هم برای شکست دادن تروریسم وجود دارد."

 

در پاسخ به این سئوال که در سیاست دولت جدید آمریکا نسبت به عراق چه تفاوت‌هایی را با سیاست دولت قبلی مشاهده کرده، حیدر عبادی گفت که "واقعا طرح کامل آنها را ندیده‌ام اما می‌دانم که طرحی در کار است؛ البته ما هم طرح خودمان را داریم."

اخیرا جیم ماتیس، وزیر دفاع آمریکا، طرح جدیدی با عنوان "نگرش جامع" نسبت به شکست داعش و سایر گروه‌های تروریستی در "ابعاد جهانی" را تهیه و برای دونالد ترامپ ارسال کرد اما گفت که جزئیات طرح هنوز تکمیل نشده است. البته برخی منابع آمریکایی گفته‌اند که بعید است که این طرح دست کم از نظر اقدامات جاری در عراق و سوریه، با اقدامات دولت باراک تفاوت چشمگیری داشته باشد.

حیدر عبادی در سخنرانی در موسسه صلح گفت که نسبت به تکمیل موفقیت‌آمیز عملیات باز پس‌گیری اراضی عراق از نیروهای دولت اسلامی خوشبین است. او گفت که نیروهای دولتی به طور موثر با پیشمرگه‌های کرد همکاری دارند و در عملیات نظامی، از حمایت موثر نیروی هوایی و مستشاران آمریکایی برخوردار می‌شوند. نخست وزیر عراق اظهار داشت که نیروهای دولتی "در شرف آزادسازی موصل" هستند. موصل در تابستان سال ٢٠١٤ و پس از آنکه نیروهای دولتی از این شهر گریختند، به تصرف داعش درآمد..

در گزارش‌های خبری از دیدار آقای عبادی و دونالد ترامپ در کاخ سفید، رئیس جمهوری آمریکا در چند مورد مخالفت خود را با توافق هسته‌ای دولت سابق آمریکا با ایران یادآور می‌شود اما مشخصا در زمینه نحوه کمک به عراق سخنی نمی‌گوید. در عین حال، در گزارش رسمی کاخ سفید از این ملاقات آمده است که ایالات متحده و عراق "کاملا به ادامه و تعمیق همکاری جامع و مبتنی بر احترام متقابل متعهد هستند" و در نظر دارند "از طریق همکاری بلند مدت، با قاطعیت تروریسم را از عراق ریشه کنند و زمینه تقویت توان نظامی عراق و سایر نهادهای کلیدی این کشور را فراهم آورند."

 

###




نظرات کاربران

آخرین اخبار
از پرسش به شما 1
از پرسش به شما 2
یادداشت و نظر
از پرسش به شما
تماشا و نشست
© تمامی حقوق برای شرکت ایده بکر مبین محفوظ است.