آمریکا با اعزام واسطه میخواهد ایران را از فاز طلبکارانه به موضع انفعال بکشاند
پرسش: کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه آمریکا با اعزام واسطه ها به ایران میخواهند تهران را از فاز طلبکارانه وارد موضع دفاعی کنند،گفت؛آمریکاییها هم زمان با فرستادن نمایندگان دیپلماتیک خود، فشارهای اقتصادی را افزایش میدهند و این نشانگر عدم صداقت در گفتار و عمل آنهاست.
«ابوذر گوهری مقدم» روز جمعه در خصوص تحرکات دیپلماتیک در هفته گذشته به خبرنگار ایرنا اظهار داشت؛ تحرکات دیپلماتیک کشورهای غربی و شرقی معطوف به برنامه هستهای و ضرب الاجلی است که ایران به اروپاییها اعلام کرده است.
وی افزود؛ رفت و آمدهایی مانند سفر وزیر خارجه آلمان و نخست وزیر ژاپن به ایران، یک نکته اساسی دارد و آن این است که آنها از طرف ایالات متحده آمریکا حاوی پیام هستند و به زعم خودشان می خواهند فاز فعالانه و طلبکارانه جمهوری اسلامی ایران را به حالت تدافعی تغییر دهند.
استاد دانشگاه امام صادق (ع) افزود: هدف اصلی این سفرها، انتقال این پیام است که چون ایالات متحده قصد درگیری ندارد، ایران را هم به فاز قبلی انفعال برگردانند.
این کارشناس مسائل آمریکا افزایش انتظارات افکار عمومی داخلی در مورد نتایج احتمالی این سفرها را دور از واقعبینی عنوان کرد و افزود؛ اروپاییها در یک سال گذشته هیچ اقدام مؤثری در ارتباط با کانالهای ارتباطی مالی و تعاملات اقتصادی ایران نداشته اند و به خصوص بعد از ضرب الأجل ایران نیز عمل مثبت و امیدوار کنندهای درراجرای تعهداتشان انجام نداده اند.
وی ادامه داد: ژاپن و کشورهای اروپایی به دنبال آرام کردن ایران در رابطه با برنامه هستهای و تغییر حالت تهاجمی ایران به فاز انفعالی هستند. با این حال به نظر نمیرسد در این فضا تغییر محتوایی اتفاق بیافتد.
گوهری خاطرنشان کرد: این کشورها مجموعاً یک هدف اساسی را دنبال میکنند و آن نگاه داشتن ایران در تعهدات برجامی است؛ در حالی که خودشان هیچ گونه پایبندی به این تعهدات نداشته اند؛ لذا اروپا همچنان موضع عدم اقدام شفاف و انفعال در خصوص مسئله کانال مالی را در دستور کار خواهد داشت.
عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق (ع) ادامه داد؛ به نظر میرسد تقسیم کاری که در گذشته بین آمریکا و اروپا وجود داشت به شکل دیگری از طریق دیگر کشورها همچنان ادامه دارد، ظاهراً قرار بر این است که آمریکاییها از موضع تحریم و فشار حداکثری عمل کنند و اروپاییها هم ایران را تشویق کنند تا به شکل کج دار و مریز در تعهدات برجامی بماند، بدون اینکه امتیاز مؤثری نصیب ایران شود.
وی ادامه داد: آمریکاییها در نتیجه مقاومت جمهوری اسلامی ایران در یک ماه گذشته مجبور شدند در سیاستهای کلامی خود تجدیدنظر کنند و تداوم این مقاومت میتواند ثمرات و نتایج بیشتر و بهتری برای ما داشته باشد.
این کارشناس مسائل آمریکا اظهار داشت؛ جمهوری اسلامی ایران باید ضمن حفظ فعالیت و تداوم تحرکات دیپلماتیک، سیاست نگاه به شرق را تقویت کند. اگر نگاه صرف به توافق احتمالی با غرب و آمریکا باشد سبد تنوع در روابط خارجی و انتخابهای ایران را محدود خواهد کرد.
گوهری مقدم با اشاره به صحبتهای مقام معظم رهبری مبنی بر مقاومت و استفاده از ظرفیتها و پتانسیل درونی، اظهار کرد: افزایش و گسترش دیپلماسی عمومی، سیاسی و اقتصادی، منافاتی با مقاومت و نگاه به توان داخلی ندارد. تبدیل نقاط قوت منطقهای ایران به مزیتهای سیاسی و اقتصادی از جمله اقداماتی است که میتواند در مسیر مقاوم سازی ایران در برابر تنشها و هجمهها کارساز باشد.
وی درباره کاهش لفاظیهای مقامات آمریکایی علیه ایران در یکی دو هفته اخیر و کاهش تنشهای کلامی دو کشور در این مدت گفت: مقام معظم رهبری در روزهای گذشته صراحتاً سیاستهای اصولی جمهوری اسلامی را اعلام کردند و فرمودند با آمریکاییها مذاکره علنی نخواهیم داشت و اتفاق خاصی نیز نخواهد افتاد، همین موضوع، دلیل تغییر لحن آمریکاییها شده است. تغییر رفتار ایران از موضع اقتدار، حالت تهاجمی، فعالانه و طلبکارانه است، در واقع مقاومت و منطق ایران، آنها را وادار به عقب نشینی کرده است.
این کارشناس سیاست خارجی یادآور شد: هدف آمریکاییها و حتی اروپاییها از طرح پیشنهاد مذاکره بدون پیش شرط، ایجاد عملیات روانی بر افکار عمومی کشور است. قصد دارند این مفهوم را به مردم ایران القا کنند که ما آمادگی مذاکره داریم، ولی حاکمان ایران به دنبال دشمنی و جنگ هستند. وی خاطرنشان کرد؛ طرح مذاکره بدون پیش شرط از طرف آمریکا یک پیام هم برای اروپاییها دارد و آن این است که آنها را قانع کند ایران مذاکره را پس میزند و نهایتاً قصد دارد اروپا را با خود و بر علیه ایران همراه کند.
گوهری با بیان اینکه مذاکره به ویژه در چنین شرایطی برای ما اصالت ندارد و پیغامها و کانالهای دیپلماتیکی که اشاره شد بر سیاستهای ایران بی تأثیر است، گفت؛ آمریکاییها همزمان با فرستادن نمایندگان دیپلماتیک خود، فشارهای اقتصادی را افزایش میدهند و این نشانگر عدم صداقت در گفتار و عمل آنهاست.
###