اهداف سفر «ماس» به تهران ، برجسته کردن اینستکس برغم نارضایتی ایران
پرسش: سفر اخیر هایکو ماسوزیر امور خارجه آلمان به تهران بازتاب گسترده ای در محافل خبری و رسانه ای اسپانیا داشت و روزنامه ال موندو چاپ مادرید در این باره نوشت : دیدار وزیر خارجه آلمان برای برجسته کردن ساز و کار مالی اینستکس بود هرچند که ایران از آن راضی نیست
روزنامه ال موندو در گزارش خود با عنوان " المان از گفتگو با ایران دفاع میکند " نوشت: ایران از سازوکار مالی اینستکس رضایت چندانی ندارد چرا که این ابزار فعلاً به ایران اجازه نمیدهد که نفت خود را به فروش برساند افزون بر اینکه ترس شرکتهای اروپایی از مورد تنبیه قرار گرفتن از سوی آمریکا را نیز برطرف نمیکند.
این روزنامه نوشت: هرچند این دیدار، نقطه عطفی نبود اما برای این به کار آمد که آلمان یکی از سه امضا کننده اروپایی برجام، از توافق هستهای دفاع کند و بر اراده خود در یافتن راه حلی که برای رفع تحریمهای واشنگتن به کار آید، تاکید ورزد.
ال موندو با تاکید بر اینکه این اقدام ماس (دیدار از تهران) به تنهایی کافی نیست؛ به اظهارات وزیر خارجه ایران اشاره کرد و نوشت: محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران اظهار داشت که تهران برای نجات برجام با امضا کنندگان توافق همکاری خواهد کرد.
این درحالی است که همتای آلمانی او با خاطر نشان ساختن اینکه ما میخواهیم به تعهدات خود عمل کنیم؛ اظهار داشت: معجزه نمیتوانیم بکنیم اما تلاش میکنیم تا که مانع از سقوط برجام شویم.
ظریف در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با ماس، نقشه آمریکا را جنگ اقتصادی عنوان کرده و تاکید داشت که اولتیماتوم ایران در صورتی که اتحادیه اروپا از خود واکنش نشان دهد، قابل برگشت میباشد. افزون بر اینکه هشدار داد که ایران نه آغاز کننده جنگی بوده و نه خواهد بود اما کسی که جنگ با ایران را آغاز کند در مورد پایان آن تصمیم نخواهد گرفت.
روزنامه ال پریودیکو نیز در بازتاب این سفر نوشت: ماس نخستین مقام بلند پایه دولتی غربی است که پس از وقوع جنگ جدید لفظی ماه گذشته بین واشنگتن و تهران از ایران دیدار کرد.
ال پریودیکو در این پیوند به صحبتهای ماس در کنفرانس مطبوعاتی اشاره داشته که گفته بود وضعیت در منطقه بسیار انفجاری و به طور بالایی وخیم است و یک تنش افزایی خطرناک همچنین میتواند موجب یک تنش نظامی شود.
به نوشته این نشریه، ظریف نیز آمریکا را به دلیل تشدید تنشها مقصر دانسته و اظهار داشت که کاهش تنشها فقط هنگامی امکان پذیر است که جنگ اقتصادی آمریکا متوقف شود و آنهایی که جنگها را آغاز میکنند نمیتوانند انتظار امنیت را داشته باشند.
خبرگزاری افه اسپانیا نیز در گزارشی تحت عنوان ایران در مقابل تلاش آلمان در کاهش تنشها مردد است؛ نوشت: آلمان سعی کرد تنشها بین ایران و آمریکا را کاهش داده و مقامات ایرانی را از تلاشهای اروپا برای نجات برجام متقاعد کند اما با شک و تردید تهران مواجه شد.
افه اشاره داشت که به گفته ماس، اروپا سعی در جبران خروج آمریکا از توافق هستهای و عمل به تعهدات خود دارد اما نمیتواند معجزه کند.
خبرگزاری اسپانیا ادامه داد: محمد جواد ظریف در پاسخ به سخنان همتای آلمانی خود تاکید کرد که تنها راه کاهش تنشها پایان جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران است.
###