میزبانی قزاقستان برای ایران و 1+5 قابل اعتماد بود
پرسش: سفیر قزاقستان در تهران با بیان اینکه چندین دور مذاکرات هستهای در قزاقستان برگزار شده است، گفت: قزاقستان کشور بی طرفی است و میزبانیاش هم برای ایران و هم برای گروه 1+5 قابل اعتماد بود.
«اسخت اورزبای» پیش از ظهر امروز - چهارشنبه - در نشست خبری با اشاره به تحولات سیاسی قزاقستان گفت: امیدوارم تحولات قزاقستان برای ایران و شهروندان ایرانی بیتفاوت نباشد، ما در آستانه یک رویداد مهم برای قزاقستان قرار داریم و آن انتخابات ریاست جمهوری قزاقستان است.
سفیر قزاقستان در تهران با بیان اینکه در ماه مارس رییس جمهوری قزاقستان آقای نظربایف به صورت داوطلبانه از سمت ریاست جمهوری استعفا داد، به نقل از وی اظهار داشت: قزاقستان پایههای لازم را برای استقلال و استحکام دارد، پس از استعفا، طبق قانون اساسی نفر دوم کشور یعنی رئیس مجلس سنا، عهدهدار سمت وی شد و اکنون با پایان دوره ریاست جمهوری، انتخابات در نهم ماه ژوئن برگزار میشود.
وی با بیان اینکه رییس جمهوری قزاقستان خط مشی کشور را مشخص و تعیین میکند، بیان داشت: این انتخابات رقابتیترین انتخابات در طول دوران قزاقستان است، هفت کاندیدا در این انتخابات رقابت میکنند. یکی از این کاندیداها خانم است و تا پیش از این، فردی به عنوان خانم کاندیدای ریاست جمهوری نشده بود. او عضو مجلس نمایندگان است.
اورزبای با بیان اینکه قزاقستان در منطقهای قرار دارد که مردها در طول تاریخ از جایگاه برتری برخوردار هستند، تصریح کرد: قزاقستان سالهای زیادی است که گامهای موثری برای بهبود برابری جنسیتی و ارتقای جایگاه زنان در جامعه و امور اقتصادی برمیدارد، زنان بسیاری در قزاقستان هماکنون دارای جایگاه بالایی برخودار هستند.
سفیر قزاقستان در تهران ادامه داد: مثلا رییس مجلس سنای قزاقستان یک خانم است، یکی از معاونان نخست وزیر هم خانم است، همچنین وزیر آموزش عالی هم خانم است، چند تن از سفرا هم از زنان هستند، یک چهارم پارلمان قزاقستان را نیز زنان تشکیل میدهند، این مسئله نشان از تلاش قزاقستان برای ارتقای جایگاه زنان است.
وی تصریح کرد: یکی دیگر از ویژگیهای قزاقستان رقابتی بودن انتخابات است، رییس جمهوری قول داده است که انتخاباتی شفاف، سالم و عادلانه برای ریاست جمهوری برگزار میکنم که مطابق با استانداردهای بالای بینالمللی است.
وی گفت: در این چارچوب میتوان امیر جان کوسانوف، کاندیدا شدن نماینده اپوزیسیون را مثال زد که از 20 سال قبل، مخالف دولت بوده است.
سفیر قزاقستان در تهران با بیان اینکه دوران تبلیغات ریاست جمهوری از مدتی قبل شروع شده است و تا پایان هفتم ژوئن ادامه خواهد داشت، خاطرنشان کرد: در این انتخابات، تا به امروز بیش از هزار ناظر بینالمللی از 10 سازمان بینالمللی و تعدادی از کشورهای خارجی ثبت نام کردهاند تا بر نحوه انتخابات براساس استانداردهای بینالمللی نظارت کنند.
وی خاطرنشان کرد: همچنین بنا به درخواست دولت قزاقستان، نمایندگان شورای دولتهای دموکراتیک و حقوق بشر شورای امنیت اروپا بر انتخابات نظارت میکنند، همچنین نمایندگان پیمان شانگهای و کشورهای مشترکالمنافع و... هم بر انتخابات نظارت میکنند.
اورزبای با بیان اینکه نه تنها انتخابات ریاست جمهوری برای قزاقستان بلکه برای همسایگان و کشورهای منطقه هم اهمیت بسیاری دارد، ابراز داشت: از نظر اقتصادی هم دولت قزاقستان، اقدامات بسیاری برای بهبود سرمایهگذاری خارجی انجام داده است. تاکنون قزاقستان توانسته نزدیک به 300 میلیارد دلار سرمایه را جذب کند که این نشاندهنده این است که محیط و فضا برای سرمایهگذاری بسیار فراهم است.
وی افزود: این رقم بالای سرمایهگذاری نشان دهنده ثبات و امنیت قزاقستان است که توانسته چنین سرمایهگذاریای را از سوی کشورهای خارجی جذب کند.
سفیر قزاقستان در تهران با بیان اینکه نتیجه انتخابات از سوی کمیسیون مستقل انتخابات یک هفته پس از برگزاری انتخابات اعلام خواهد شد، عنوان کرد: امیدواریم از آن تاریخ، شاهد تداوم همکاریهای موفقیتآمیز دو کشور باشیم. من از روند موفقیتآمیز همکاری دارای سود متقابل میان دو کشور اطمینان خاطر دارم.
**به آقای روحانی و آقای ظریف قول دادم دوستی و برادری دو کشور ارتقا یابد
اورزبای با بیان اینکه من هم به آقای روحانی و هم به آقای ظریف قول دادم که براساس تمایل، انگیزه، دانش و تجربهام تلاش میکنم دوستی و برادری دو کشور ارتقا پیدا کند، یادآور شد: امیدوارم بتوانیم روابط سازنده و مثبتی را با ایران برقرار کنیم.
سفیر قزاقستان در تهران با اشاره به همکاریهای اقتصادی ایران و قزاقستان در دوران تحریمها بیان کرد: تحریم وجود دارد و نمیتوان آن را به سادگی نادیده گرفت، ولی در زمینههایی مانند دامپروری، کشاورزی و... زمینه همکاری وجود دارد.
وی یادآور شد: شرکتهای ایرانی به قزاقستان آمده و شرکتهایی را هم ثبت کردهاند و میخواهند در قزاقستان در زمینه کشاورزی و دامپروری فعالیت کنند، این کار قبلا هم انجام شده است.
اورزبای بیان کرد: امیدواریم تحریم موانعی بر سر راه همکاریها ایجاد نکند، تجار زیادی هم برای کار در قزاقستان ابراز علاقه کردهاند و ما نیز زمینه همکاری را آماده کردهایم.
سفیر قزاقستان در تهران در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا مبنی بر اینکه با توجه به نقش قزاقستان در میزبانی مذاکرات هستهای، دولت آستانه چه برنامهای برای ایفای نقش در جهت حفظ برجام دارد؟ گفت: چندین دور مذاکرات هستهای در قزاقستان برگزار شد. قزاقستان کشور بی طرفی است و میزبانیاش هم برای ایران و هم برای گروه 1+5 قابل اعتماد بود.
**اگر آمریکا بخواهد مذاکره کند و ایران قبول کند ما می توانیم میزبان باشیم
وی تصریح کرد: قزاقستان نقشی را که بتواند دخالت کند و یا با یکی از شرکای برجام بتواند مذاکره کند، نداشته است، ما میدانیم چه اتفاقی افتاده، آمریکا از توافق هستهای خارج شده است ولی اگر آمریکا بخواهد مذاکره کند و ایران قبول کند، ما میتوانیم مجددا میزبان باشیم هرچند که این مسئله اکنون در دستور کار نیست.
اورزبای با بیان اینکه نقش میزبانی فقط مختص به مسئله هستهای نیست، اظهار داشت: ما در مسئله سوریه نیز میزبان مذاکرات هستیم هرچند که ما در مسئله سوریه دخالتی نداریم، حتی در ماجرای اوکراین هم آقای نظربایف نیز گفتند اگر مسکو و کییف بخواهند ما میتوانیم میزبان مذاکرات روسیه و اوکراین باشیم.
وی درباره سخت شدن روند صدور ویزا برای ایرانیان هم تصریح کرد: این مسئله مختص به ایران نیست، سیاست قزاقستان برای صدور ویزا برای همه کشورها یکسان است البته مذاکرات کنسولی درباره ویزا میان طرفین انجام شده و پیش نویس یادداشتی برای امضای تفاهمنامهای که تسهیلاتی را ایجاد میکرد، آماده شده است.
اورزبای ادامه داد: این تسهیلات برای ویزای اقتصادی و بازرگانی است که طرف باید معرفینامهای را از سوی اتاق بازرگانی همراه داشته باشد.
سفیر قزاقستان در تهران اضافه کرد: این ویزا یک ماهه و آماده امضا شدن هم بود ولی وزارت امور خارجه اعلام کرد که در مشورتی که با اتاق بازرگانی داشتهایم آنها گفتهاند یک ماه کم است و باید سه ماهه بود.
وی اضافه کرد: ما گفتیم مخالفتی نداریم ولی باید روند داخلی در هماهنگی با نهادهای ذیربط آن طی شود، ما درباره ویزا توریستی هم ویزای گروهی را پیشنهاد دادیم که تسهیلات خوب و رو به جلویی است.
اورزبای درباره تغییر نام آستانه به نورسلطان هم خاطرنشان کرد: شهر آستانه با اراده و خواست آقای نظربایف ساخته شد و به افتخار ایشان هم نام این شهر به نورسلطان تغییر یافت.
وی در پاسخ به این سوال که بسیاری از کشورهای جداشده از شوروی دارای انتخابات فرمایشی هستند، چگونه میتوان امیدوار بود که انتخابات ریاست جمهوری فرمایشی نباشد؟ ابراز داشت: قزاقستان یک قدم از دیگران جلوتر است، یکی از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری، از افراد برجسته اپوزیسیون کاندیدای انتخابات شده است که یک گام رو به جلو برای دموکراسی است، هر کسی هم مخالف دولت باشد، میتواند به کاندیدای مطلوب خود رای دهد.
سفیر قزاقستان در تهران درباره راهاندازی ایجاد خط هوایی میان ایران و قزاقستان هم بیان کرد: برای تبدیل شدن به هاب هوایی و حمل و نقلی، از قبل برنامه داشتیم که خط پروازی مستقیم میان ایران و قزاقستان برقرار کنیم. این خط هوایی هم از چندی قبل راهاندازی شده است.
اورزبای درباره سرمایهگذاری در چابهار هم یادآور شد: طرف ایرانی پیشنهاد داده بود که در بندر شهید رجایی بندرعباس و بندر چابهار زمینی را در اختیار قزاقستان قرار دهد تا کالاهای خود را تحویل گرفته و به کشورمان بفرستیم. این پیشنهاد در حال بررسی است و تحریمها هم موجب کندی کار شده است. من به بندرعباس رفتم و با مسئولان مربوطه از جمله رئیس سازمان بنادر و دریانوردی هم دیدار داشتهام.
وی درباره روابط بانکی دو کشور هم عنوان کرد: مسئله تحریمها موجب ایجاد مشکل در این باره شده است و لازم است ساز وکار جدیدی میان دو کشور ایجاد شود، مثلا میتوانیم ساز وکار تهاتری راهاندازی کنیم یا از یک بانک تجاری ثالث روابط مالی و بانکیمان را ادامه دهیم. یک مسئله دیگر استفاده از پولهای محلی است ولی این مسئله نیازمند توافق دو کشور و بررسیهای کارشناسی است.
سفیر قزاقستان در پایان تاکید کرد: مردم هر انتخابی داشته باشند، روابط ایران و قزاقستان رو به جلو خواهد بود و گسترش خواهد یافت.
###