ضرر 580 میلیارد تومانی صنعت مرغ گوشتی در یک ماه
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور گفت: کاهش قیمت جوجه یک روزه و مرغ گوشتی از نرخ های مصوب تنظیم بازاری، در طول یک ماه اخیر 580 میلیارد تومان به صنعت مرغ گوشتی کشور ضرر وارد کرد.
برومند چهارآیین روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: در یک ماه گذشته همه حلقه های صنعت مرغ گوشتی از جمله تولیدکنندگان مرغ گوشتی 500 میلیارد تومان و پرورش دهندگان جوجه یک روزه 80 میلیارد تومان از این موضوع متضرر شده اند.
وی 80 درصد هزینه های تولید را کنجاله سویا، ذرت و جوجه یک روزه دانست و اظهار داشت: در حال حاضر قیمت تمام شده مرغ زنده با محاسبه نرخ مصوب دولتی برای هر کیلوگرم کنجاله سویا 2450 تومان، ذرت 1350 تومان و جوجه یک روزه 2450 تومان در مرغداری ها باید 9200 تا 9500 تومان و هر کیلو لاشه 13 هزار و500 تا 14 هزار تومان باشد در حالی که امروز قیمت مرغ زنده در مرغداری ها بین 7800 تا 8هزار تومان است.
به گفته وی، طی دو هفته اخیر حتی قیمت مرغ زنده به 6500 تومان نیز در برخی از استان های کشور رسیده بود.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور تصریح کرد: اکنون تولیدکنندگان با مشکل جدی تامین نهاده ها با نرخ مصوب و دسترسی به موقع به این نهاده ها مواجه هستند، بنابراین اگر بخواهیم قیمت تمام شده مرغ گوشتی را با نرخ آزاد کنجاله سویا بین 4200 تا 5 هزار تومان و ذرت را با نرخ بیش از 1800 تومان و قیمت جوجه یک روزه و هزینه های مکمل، دارو و واکسن در نظر بگیریم قیمت تمام شده مرغ زنده در مرغداری ها باید 10 هزار و 500 تومان و هر کیلو لاشه مرغ بین 15 هزار تومان تا 16 هزارتومان باشد.
وی اضافه کرد: در واقع تولیدکنندگان مرغ گوشتی در یک ماه اخیر از 1200 تا 3 هزار تومان روی هر کیلوگرم مرغ زنده گوشتی تولیدی خود ضرر داده اند.
چهارآیین افزود: قیمت مصوب هر قطعه جوجه یک روزه نیز 2450 تومان است که اکنون نرخ آن به کمتر از این قیمت یعنی هر قطعه 1800 تومان شده است که تولید کنندگان آن نیز متضرر هستند.
** تقلب در فروش مرغ
چهار آیین درباره عرضه گوشت مرغ توسط برخی مغازه ها با نرخ هایی کمتر از نرخ مصوب 11 هزار و 500 تومان گفت: این رقابت های منفی بین برخی حلقه های این صنعت وجود دارد که گاهی منصفانه نیست زیرا از روش ها و تقلباتی استفاه می کنند که مصرف کننده تصور می کند که گوشت مرغ را با قیمت مناسب خریداری کرده است در حالی که چنین نیست.
وی گفت: عرضه گوشت مرغ در مغازه با قیمت پایین تر از نرخ مصوب گاهی با بکارگیری 15 تا 20 درصد خون آبه در کیسه مرغ، داشتن امحا و احشا و قطع غیر استاندارد مفصل خرگوشی همراه است که به وزن مرغ می افزاید. این گونه خرید در نهایت به ضرر مصرف کنندگان تمام می شود زیرا مصرف کننده لاشه 2500 گرمی خریداری کرده اما در نهایت حدود 1500 تومان پول اضافی بابت خونابه و اجزای غیر قابل مصرف به ازای هر کیلوگرم گوشت مرغ پرداخت می کند.
وی افزود: در کیسه لاشه مرغ در نهایت باید حدود یک تا دو درصد خون آبه باشد و پای مرغ از مفصل خرگوشی جدا شده باشد اما گاهی کمی پایین تر از مفصل پای مرغ قطع می شود که این زائده می تواند بر وزن مرغ بیفزاید بدون آنکه قابل مصرف باشد.
عضو هیئت مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی کشور یکی از مشکلات این صنعت را نداشتن برند دانست و گفت: به دلیل نبود برندهای مناسب اکنون در این صنعت با چنین مشکلات و تقلباتی مواجه هستیم که اجحاف در حق مصرف کنندگان است.
وی افزود: در حال حاضر بخشی از کاهش قیمت مرغ ناشی از پایین بودن توان خرید مردم در اواخر ماه، تولید بدون برنامه و افزایش وزن مرغ زنده به سه کیلوگرم برای ماه مبارک رمضان توسط برخی تولیدکنندگان است. البته تولیدکنندگان طبق ماده پنج قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات باید به اطلاعات مورد نیاز تولید دسترسی داشته باشند اما به دلیل فقدان دسترسی گاهی بیش از نیاز به تولید اقدام می کنند.
چهارآیین از دیگر مشکلات این صنعت را قیمت های دستوری عنوان کرد و افزود: در حال حاضر دولت با تعیین قیمت های دستوری خود رقیب بخش خصوصی شده است. در هیچ کجای دنیا قیمت دستوری تاثیر مثبتی در تولید نداشته بلکه هم به زیان مصرف کننده است و هم برای تولید مضر است، به دلیل اینکه بخش عده ای از تولید کنندگان از چرخه تولید خارج می شوند.
وی تاکید کرد: «قیمت گذاری دستوری ضد تولید است».
عضو هیئت مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی کشور اضافه کرد: تولیدکنندگان فقط سود 10 تا 12 درصدی را برای ادامه فرایند تولید نیاز دارند. زیرا خودشان بخشی از این جامعه هستند و نمی خواهند به ضرر مصرف کنندگان عمل کنند اما سیاست فعلی بنیان های تولید را از رمق خواهد انداخت بنابراین تجدید نظر فوری در شرایط کنونی و ایجاد سهولت در فضای کسب و کار این صنعت یک ضرورت است.