صف های گران خریدن
تاثیر شایعه پراکنی سودجویان و قدرت بی نظیر فضای مجازی در انتشار پر تب و تاب اخبار هیجانی و نگرانی های بی مورد برخی از مردم سبب شده تا بیش از نیاز خود هرگونه اقلامی را خرید کرده و میزان تقاضا را نسبت به عرضه بالا ببرند که این امر سبب آشفتگی بازارها شده است.
به گزارش ایرنا، از قدیم گفته اند 'هیچ گرانی بی علت نیست' اما باید در عصر جدید کمی در ساختار ضرب المثل ها و حکایت ها تغییر ایجاد کرد و گفت «دلالان هیچ چیزی را بی علت گران نمی کنند» یا «دلالان همواره در صدد سودجویی هستند» زیرا حال و روز امروز جامعه ایران با وجود توانمندی های بسیار و تولیدات زیاد ملی درگیر نوعی دشمنی خارجی و نگرانی های بی مورد داخلی شده که نتیجه آن چیزی جز گرانی های کاذب در تمام حوزه ها نیست.
چندی قبل به روستایی در منطقه سیستان واقع در شمال سیستان و بلوچستان رفته بودم که بانویی سفید موی را دیدم در حالی که حدود 12 قوطی رب گوجه فرنگی یک کیلویی را در 2 نایلون حمل می کرد، در نگاه اول گمان کردم شاید مجلس شادی یا عزا دارند و برای پخت و پز آنها را لازم دارد اما وقتی علت خرید تعداد زیاد رب گوجه را که به سختی حمل می کرد از وی پرسیدم؛ گفت: مگر خبر نداری؟ امروز رب گوجه فرنگی هزار تومان گران شده و فردا معلوم نیست چقدر گران شود.
دیدم چندان بی راه نمی گوید زیرا وقتی تقاضا این قدر زیاد باشد به یقین تولید جوابگوی این حجم نیست و عرضه کنندگان نیز تا هر مقداری صلاح بدانند قیمت خویش را افزایش می دهند و کسی اعتراض نمی کند.
تصور کنید هنگامی که تنها یک نفر در روستایی دور افتاده از کشور این گونه خرید می کند میزان خرید سایر افراد در شهر های بزرگتر چگونه خواهد بود.
**خرید های هیجانی به نفع سودجویان
گرچه عوامل خارجی سبب نابسامانی هایی در اقتصاد شده اما مشکلات اصلی کشور نبود فرهنگ مصرف مناسب در بین خانوارها و مهمتر از آن وجود دلالان و سودجویانی است که از این آب گل آلود در حال گرفتن شاه ماهی هستند.
نمونه این گونه سود جویی را می توان در بازار خودروهای دست دوم مشاهده کرد به طوری که برخی افراد با ارائه قیمت های غیر واقعی توانستند این بازار را چنان متشنج کنند که آرام کردن این عرصه زمان و تلاش زیادی ببار آورد، همچنین نمونه های دیگر اینگونه رفتارها را می توان در احتکارهای بی شماری ملاحظه کرد که افراد مختلف برای سود بیشتر این کار را می کنند.
یکی از فروشندگان خودرو های دست دوم در خیابان انقلاب زاهدان به خبرنگار ایرنا گفت: قیمت خودرو ها سه برابر شده و هر فردی قیمت دلخواهی برای خودرو می گذارد.
نعیم کردی ادامه داد: تکه کلام تمام فروشندگان شده «سری به دیوار بزن» تا از قیمت خودروها مطلع شوی، در حالی که همه می دانند برخی از آگهی های منتشره در سایت دیوار و سایر سایت های خرید و فروش اجناس دست دوم غیر واقعی است و هر کس به دلخواه خودش قیمت را تعیین می کند.
وی خاطرنشان کرد: یکی از نماینده های فروش محصولات ایران خودرو در زاهدان چند خودرو صفر کیلومتر دارد و آنها را با قیمت های نجومی به فروش گذاشته و سند این خودرو ها را نیز به نام دوستان و آشنایان خود زده و پس از فروش با قیمت بسیار زیاد به فرد خریدار منتقل می کند.
این فروشنده خودرو بیان کرد: با وجود چند برابر شدن قیمت ها توسط دلالان مردم برای خرید خودروهای صفر کیلومتر صف می کشند و حاضرند با قیمت بیشتری این خودرو ها را بخرند که این امر سبب تشنج بسیاری در بازار خودرو شده است.
سری نیز به بازار هزار رنگ و لعاب چهار راه رسولی زدیم و در میان زرق و برق این بازار پر شور و هیجان به سراغ چند فروشنده رفتیم و در باره گرانی ها و میزان تقاضای مردم سوال کردیم.
عبدالله ریگی فروشنده پوشاک به خبرنگار ایرنا گفت: کاسبی ما پس از تغییر قیمت ها تفاوت چندانی نکرده و حتی می توان گفت که مقداری از قبل بهتر شده است.
وی ادامه داد: حتی برای اجناسی که تا پیش از این در انبار داشتیم و کسی آنها را نمی خرید مشتری نقد داریم.
وی افزود: گرچه قیمت ها افزایش یافته اما مردم همواره از ما خرید می کنند و مشکل خاصی در زمینه فروش نداریم.
رحمان نارویی فروشنده خوار و بار و اقلام غذایی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: کالاهایی که در این مغازه عرضه می شود اکثرا خارجی هستند و قیمت آنها چند برابر شده اما فروش بد نیست.
وی ادامه داد: برخی کالاها همچون برنج طرفدار زیاد و همواره خریدار دارد، گرچه تا پیش از این انبارهای ما پر بود از برنج اما اینک به دلیل خرید زیاد مردم حتی چند کیسه برنج برای خودمان نیز نمی ماند.
وی افزود: همچنین بسیاری از افراد از سایر شهرستانها به زاهدان می آیند و اقلامی مانند چای، ترشیجات، ادویه و شیرینی جات می خرند و گاهی این خرید به مقداری زیاد است که قفسه های مغازه تقریبا خالی می شود.
نادر برهانزهی گرگیج یکی از فروشندگان لوازم آرایشی و بهداشتی در چهار راه رسولی زاهدان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به اینکه لوازم آرایشی و بهداشتی در این بازار قیمت مناسبتری دارد طرفداران آن بسیار زیاد است و خدا را شکر فروشمان نیز بد نیست.
وی ادامه داد: مردم این روزها تنها به قیمت نگاه می کنند و کیفیت برایشان اهمیت کمتری دارد.
وی افزود: برخی از فروشندگان اجناس قدیمی و تاریخ مصرف گذشته خود را چند برابر کرده اند اما مردم کماکان آنها را میخرند.
مالک یکی از سوپر مارکت ها به خبرنگار ایرنا گفت: بسیاری از «بازاریابان» عامل افزایش قیمت و خرید بیش از نیاز مردم هستند بطوریکه هر بازاریابی که برای فروش اجناس خود به سوپر مارکت ها مراجعه می کند برای افزایش فروش کالاهای خود به دروغ می گوید «شنیده ام که فلان کالا از فردا گران می شود به همین سبب چند کارتن برای شما آورده ام بهتر است انبار کنید تا گران نشده» و همین مساله باعث رواج شایعات و افزایش قیمت ها می شود و در این میان فقط دلالان سود می برند.
سری نیز به فروشگاه رفاه زاهدان زدیم تا وضعیت این فروشگاه و نحوه ارائه اجناس در آن را از زبان مردم بشنویم.
محمد علی شهرکی که خود را بازنشسته یکی از ادارات معرفی کرد در فروشگاه رفاه زاهدان به خبرنگار ایرنا گفت: شنیده ام که قرار است ماکارونی و تن ماهی گران شود آمده ام تا مقداری از آنها بخرم.
وی ادامه داد: من تنها 2 عدد تن ماهی و 2 عدد ماکارونی خریده ام اما بودند افرادی که با اعضای خانواده خود امده بودند و هر کدام تا 10 قوطی تن ماهی و تعداد زیادی ماکارونی خرید کردند.
وی افزود: در این فروشگاه انواع اقلام خوراکی از مرغ و گوشت تا غلات و برنج و حبوبات ارائه می شود اما مردم گاهی چنان هجوم می آورند که تمام قفسه ها خالی می شود.
یکی دیگر از مشتریان فروشگاه رفاه گفت: دشمنان با پخش شایعات بی اساس و گسترش آن از طریق فضای مجازی مردم را تحریک به خرید کالا و انبار کردن آنها در منازل می کنند مثلا با زیرکی خاصی مردم را نگران وقوع جنگ می کنند و افراد ساده لوح و حتی برخی افراد تحصیل کرده فریب این نوع شایعات و جو سازی را خورده و با خرید بیش از نیازشان عامل گرانی در بازار می شوند.
وی که خود را محمود شه بخش معرفی کرد افزود: با وجودی که بیشتر مردم می دانند این نوع شایعه پراکنی ها صرفا کلنجارهای سیاسی است اما بازهم فریب این دروغ پراکنی ها را می خورند و عامل گرانی می شوند، البته نباید نقش دلالان را نادیده گرفت زیرا عامل مهم گرانی بازار دلالان سودجو و بفروشندگان بی انصاف هستند که از آب گل آلود ماهی می گیرند.
با وجودی که مسئولان بارها اعلام کرده و مردم را اطمینان می دهند که هیچ مشکلی در تامین نیازهای اساسی بویژه موادغذایی وجود ندارد و از طرفی قیمت خودرو، پوشاک، اقلام خوراکی و بهداشتی و آرایشی مشخص است اما این حجم زیاد از خرید زمینه را برای گران فروشی دلالان مهیا کرده و ما مردم باید خودمان از این نوع رفتار هیجانی پرهیز کنیم.
**هیچ مشکلی در تامین کالاهای اساسی وجود ندارد
با وجود تشنج بی مورد در بازار و سنگ اندازی و سودجویی برخی دلالان اما هیچ کمبودی اعم از کالاهای اساسی و غیر اساسی در بازار به چشم نمی خورد و اگر روال خرید مردم به حالت عادی بازگردد نه تنها مایحتاج عمومی به وفور وجود دارد و مردم کمبودی حس نخواهند کرد بلکه می توان از گرانفروشی افراد سودجو نیز جلوگیری کرد، صحت این امر را می توان در توزیع کالاهای اساسی ماه رمضان مشاهده کرد.
مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان به خبرنگار ایرنا گفت: سه هزار تن کالای پر مصرف در ماه مبارک رمضان به منظور تنظیم بازار در این استان توزیع شده است.
سیامک سرابندی اظهار داشت: هزار و 733 تن شکر و هزار و 42 تن برنج در این مدت در سیستان و بلوچستان توزیع شده است.
وی ادامه داد: همچنین 260 تن مرغ منجمد به سیستان و بلوچستان حمل شده که تاکنون 100تن گوشت مرغ منجمد از طریق عاملان فروش بین شهروندان توزیع شده است.
مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان گفت: برای تامین اقلام پر مصرف در ماه مبارک رمضان هیچ محدودیتی وجود ندارد.
وی افزود: شکر، برنج و مرغ منجمد طرح ضیافت ماه مبارک رمضان توسط بیش از 50 عامل توزیع شامل فروشگاههای زنجیرهای، تعاونیهای مصرف کارمندی و کارگری، اتحادیه کارکنان دولت، بازار میادین میوه و تره بار و منتخب صنوف در سیستان و بلوچستان در حال توزیع است.
سرابندی گفت: قیمت کالاهای ویژه ماه مبارک رمضان برای مصرف کننده مرغ منجمد کیلویی 10 هزار و 500 تومان، شکر کیلویی سه هزار و 600 تومان و برنج کیلویی هفت هزار و 400 تومان تعیین شده است.
وی بیان کرد: این طرح با هدف کنترل، تنظیم بازار ماه مبارک رمضان، جلوگیری از کمبود و تنش های ناشی از افزایش قیمت ها اجرایی شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: تاکنون هزار و 110 تن گوشت استحصالی از دام های وارداتی به این استان پس از کشتار به ستاد تنظیم بازار برای توزیع در سطح کشور تحویل داده شده است.
غلامرسول زورقی اظهار داشت: واردات دام زنده به سیستان و بلوچستان از 25 اسفند سال گذشته آغاز شد به طوریکه تنها در 2 مرحله 62هزار و 439 راس دام سبک از رومانی با کشتی وارد چابهار شدند و محموله سوم نیز به این بندر رسیده است.
وی افزود: دام های وارداتی درمدت زمان کوتاهی تخلیه و در هفت کشتارگاه سیستان و بلوچستان ذبح شدند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان تصریح کرد: بخش اندکی از دام های وارداتی به مقصد کشتارگاههای استانهای کرمان، یزد و هرمزگان ارسال شدند.
زورقی اظهار داشت: نحوه نظارت بر کشتارگاه ها به صورت استقرار مسئول فنی بهداشتی و حضور تمام وقت در کشتارگاه ها و نظارت دوره ای و مستمر کارشناسان اداره دامپزشکی بر کشتار و حمل لاشه هاست.
مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان به خبرنگار ایرنا گفت: سومین کشتی حامل دام زنده سبک پس از ورود به بندر شهید بهشتی چابهار تخلیه شده است.
بهروز آقایی اظهار داشت: بندر شهید بهشتی چابهار با زیرساخت های مناسب و تجهیزات استراتژیک بندری طلایی و کم هزینه برای واردات دام زنده به ایران است و می تواند نقش بی بدیلی برای کاهش قیمت و تامین گوشت قرمز کشور داشته باشد.
وی بیان کرد: سیستان و بلوچستان به دلیل همجواری با پاکستان و کشورهای حاشیه اقیانوس هند و دسترسی به آب های آزاد از طریق بندر چابهار به عنوان دروازه ورود و انتقال دام های سبک و سنگین به کشور است و نقش تعیین کننده ای در تنظیم بازار دارد.
مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان ادامه داد: بندر چابهار به دلیل پهلوگیری انواع کشتی ها با ظرفیت حمل دام زنده می تواند بزودی از قطب های ورود دام شود.
وی تصریح کرد: شهرستان مرزی و ساحلی چابهار با توجه به موقعیت راهبردی و داشتن مرزهای آبی و خاکی نقش مهمی در صادرات و واردات انواع فرآورده های خام دامی بویژه واردات دام و تامین گوشت مورد نیاز کشور دارد.
آقایی اظهار داشت: وجود 310 کیلومتر مرز آبی و بیش از140 کیلومتر مرز خاکی ایران با پاکستان در بخش دشتیاری شهرستان چابهار و بازارچه مرزی ریمدان می تواند یکی از بهترین فرصت ها برای ورود دام زنده به کشور و تولید گوشت قرمز باشد.
وی با بیان اینکه تاکنون 2 کشتی با 47 هزار و 18 هزار راس دام زنده وارد بندر چابهار شده و کشتی سوم نیز تخلیه شده است خاطرنشان کرد: کشورهایی نظیر استرالیا، نیوزلند و برزیل سطح بهداشتی مناسبی در حوزه دام زنده دارند.
مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان وبلوچستان گفت: بارها سرمایه گذاران بومی برای واردات دام زنده ابراز تمایل کرده اند ولی به دلایل مختلف اجازه به آنان داده نشده است.
وی بیان کرد: حمل و نقل دریایی یکی از بهترین و به صرفه ترین راهها برای واردات انواع کالا بویژه دام زنده است که امیدواریم از ظرفیت های بندر چابهار برای تنظیم بازار گوشت ایران استفاده شود.
با توجه به این مسائل می توان گفت دولت هیچ مشکلی در تهیه کالاهای اساسی ندارد و ظرفیت های بسیاری برای تامین این کالاها دارد و بصورت مستمر کالاهای مورد نیاز را فراهم می کند اما این مردم هستند که باید با خویشتن داری و استفاده درست از محصولات اقلام به تنش هایی که به نفع سودجویان است دامن نزنند و هر کس به اندازه نیاز خود خرید کند و با خرید بیش از حد زمینه را برای گران فروشی برخی دلالان مهیا نکنند.