دعوای تاج و کیروش؛ حق با کیست؟
برپایی اردو در قطر، موضوع دیگری است که کیروش بارها به آن حمله کرده. قبل از جام، هنگام برگزاری جام و حتی اینک که سه ماه از پایان جام ملتها میگذرد.
پرسش:پس از کنفدراسیون فوتبال آسیا، فیفا و سفارت ایران در مالزی، حالا پای فدراسیون فوتبال کلمبیا و کنفدراسیون فوتبال آمریکای جنوبی نیز به مجادله رئیس فدراسیون فوتبال ایران و سرمربی پیشین تیم ملی باز شده است.
این تقابل با قضیه دستمزد ۹۰۰ هزار دلاری کیروش برای جام ملتهای آسیا آغاز شد. سرمربی پیشین ایران خواستار تسویه حساب بود و تاج هم میگفت فرایند قانونی انجام شده تا کنفدراسیون پاداش ایران در جام ملتها را به حساب کیروش واریز کند.
اما طرفین به تدریج در اظهاراتشان موضوعات متنوعی را مطرح کردند تا این دعوا، فراتر از ماجرای رایج "حقوق معوقه" در فوتبال باشد.
کیروش در مصاحبه با تهران تایمز میگوید : "مهدی تاج عوام فریبی میکند تا از اشتباهات و مسئولیتهایش فرار کند. این موضوع ربطی به محدود شدن انتقال بانکی ندارد. تاج به همه دروغ میگوید."
او به خبرگزاری ایسنا هم گفته: "تاج تلاش میکند پشت بهانههای تحریم و شرایط سخت اقتصادی پنهان شود."
این در حالی است که کیروش هنگام سرمربیگری ایران، بارها از مانع تحریم در مسیر برنامههای تیم ملی ایران انتقاد کرده بود.
سرمربی تیم ملی کلمبیا، اتهامی هم درباره مسائل مالی به تاج وارد کرده: "تاج مجبورم کرد تا پرونده شکایت از ایران را در بخش حقوقی فیفا باز کنم. او وعده داده بود از بودجه فیفا برای جام جهانی فقط برای تیم ملی استفاده شود اما این قول را زیر پا گذاشت."
اما سلیمانی خزانهدار فدراسیون فوتبال به خبرگزاری تسنیم میگوید کل درآمد فیفا برای پاداشها و هزینههای تیم ملی، حقوق کیروش و جرایم مربوط به تیم ملی هزینه شده است.
برپایی اردو در قطر، موضوع دیگری است که کیروش بارها به آن حمله کرده. قبل از جام، هنگام برگزاری جام و حتی اینک که سه ماه از پایان جام ملتها میگذرد.
کیروش میگوید: "تاج باعث شد تیم ملی گروگان اهداف تیم ملی قطر شود. این شرایط خجالتآور هیچوقت در طول ۸ سال حضور من در تیم ملی ایران رخ نداده بود."
کیروش درباره جزئیات این ادعای خود صحبتی به میان نیاورده. تعدادی دیگر از تیمهای جام ملتها نیز به رایگان در کمپ اسپایر حضور داشتند. مانند چین، اردن، فیلیپین، عراق، قرقیزستان، فلسطین و ویتنام.
برخی از این تیمها چنان متمول هستند که پذیرفتن ادعای کیروش درباره اردو در قطر به خاطر بی پولی و از سرناچاری را دچار تردید میکند. خصوصاً که مارچلو لیپی و اسون گوران اریکسون هیچگاه چنین اعتراضی را مطرح نکردند.
در همین خصوص، مسئول کمیته حقوقی فدراسیون فوتبال میگوید: "اسپایر از بهترین کمپهای دنیاست اما کیروش به صورت عجیبی حضور در این کمپ را علت ناکامی تیم ملی میداند و ادعا میکند تیم ملی گروگان بوده. هر حقوقدانی میتواند بگوید در صورتی که ایشان نتواند ادعایش را ثابت کند چه تبعاتی برایش خواهد داشت."
کیروش میگوید: "تاج تلاش کرد از بودجه فیفا به باشگاهها برای جام جهانی، استفاده دیگری کند، فیفا متوجه شد و ممانعت به عمل آورد."
احمدرضا براتی هم در پاسخ گفته: "اظهارات کیروش با ادعایش مبنی بر علاقمندی به ایرانیان منافات دارد. فدراسیون در این سالها برای آرامش تیم ملی و صیانت از منافع ملی وارد مجادلات کلامی با کیروش نشده بود. لذا اقدامات قانونی را آغاز کرده و رسماً با فدراسیون کلمبیا و کنفدراسیون آمریکای جنوبی مکاتبه کردهایم."
پرسش اینجاست که چرا فدراسیون در تمام این سالها منافع ملی را به زعم براتی، صرفاً در بیعملی و بیتفاوتی نسبت به دعواهای مکرر معنا میکرد؟
چرا تا زمانی که سویه حملات کیروش به سمت تاج نبود، فدراسیون واکنشی به جنجالها نشان نمیداد اما حالا که شخص تاج را هدف گرفته، فدراسیون و مسئولین حقوقیاش به تکاپو افتادهاند؟
در طرف مقابل، کیروش نگفته است چرا پس از جام جهانی اصرار داشت چهار سال دیگر با فدراسیونی تمدید کند که رییسش را بیصداقت و دروغگو مینامد؟
فدراسیون این حواشی را با تلاش برای انتخاب سرمربی جدید مرتبط میداند. رییس کمیته حقوقی میگوید: "با وجود فضای رسانهای بینالمللی به وجود آمده توسط کیروش، فدراسیون تلاش میکند کمترین آسیب به تیم ملی وارد شود و شاهد انتخاب سرمربی مناسبی خواهیم بود. با شناختی که از کیروش داریم بعید نیست به دعواهای شخصی مسئولان فدراسیون هم ورود کند که در این صورت پیگیریهای لازم انجام خواهد شد."
پیشتر فغانپور مسئول حقوقی فدراسیون فوتبال هم درباره علت شکایت به کمیته اخلاق فیفا گفته بود: "متاسفانه این فرد اظهارات عاری از واقعیت و همراه با تهمت را در چند نوبت ایراد کرده."
فدراسیون فوتبال در حالی خبر از شکایت به فیفا میدهد که هر بار باشگاهها یا مربیان، ادعای مشابهی درباره "مطالب غیر واقعی و تهمتها" از سوی سرمربی تیم ملی مطرح میکردند، این فدراسیون حاضر به پیگیری نبود.
حتی چندین نوبت، از مانوئل ژوزه گرفته تا برانکو ایوانکوویچ، منصور پورحیدری، مهدی رحمتی و هادی عقیلی و افراد متعددی از خانواده فوتبال به دلیل انتقاد از کیروش به کمیته انضباطی احضار شدند.
عباس ترابیان که در دوران ریاست علی کفاشیان بر فدراسیون فوتبال مامور مذاکره با کیروش بود، حتی اتهامهای جدیتری را هم مطرح میکند. او میگوید سرمربی پرتغالی زمان عقد قرارداد، خواهان چهار درصد بهره بابت تعلل در پرداختها شده بود اما قبول نکردیم. سرمربی سابق ایران هنوز واکنشی به این ادعای ترابیان نشان نداده است.
###