افزایش منابع ریالی؛ سناریوی دولت برای جبران درآمدهای نفتی؟
تشدید تورم در کشور در ماههای اخیر بگونهای بوده که بنابر اعلام مرکز آمار این کشور در فروردین ماه امسال در مقایسه با فروردین ماه سال ۱۳۹۷ خانوارهای ایرانی به طور میانگین ۵۱.۴ درصد بیشتر برای خرید یک مجموعه کالا و خدمات یکسان هزینه کردهاند.
-
پرسش:تصمیم اخیر آمریکا در پایان دادن به معافیتهای موردی خرید نفت از ایران در حالی اعلام شده که در ماههای پیش دولت جمهوری اسلامی برای جبران بخشی از درآمد نفتی از دست رفته شاید به دنبال راههایی برای افزایش درآمدهای ریالی برود.
از مهمترین سناریوهایی که می توان متصور شد، افزایش مالیاتهای مختلف و حذف بخشی از یارانههاست.
افزایش قیمت سوخت که مدتی است بحث درباره آن در جریان است و همچنین اقداماتی نظیر کنار گذاشتن بعضی از کالاهای اساسی از فهرست ارز ۴۲۰۰ تومانی و یا افزایش قیمت ارز دولتی دستکم برای بعضی از کالاها از جمله پیش فرضیاتی است که عدهای به عنوان جایگزین ریالی بخشی از درآمدهای نفتی به آن اشاره میکنند.
در صورت انتخاب موارد اخیر، دولت باید ریسک تشدید تورم را بپذیرد؛ چرا که تغییر در قیمت سوخت یا افزایش قیمت کالاهای اساسی میتواند به موج جدیدی از تورم دامن بزند.
تشدید تورم در کشور در ماههای اخیر بگونهای بوده که بنابر اعلام مرکز آمار این کشور در فروردین ماه امسال در مقایسه با فروردین ماه سال ۱۳۹۷ خانوارهای ایرانی به طور میانگین ۵۱.۴ درصد بیشتر برای خرید یک "مجموعه کالا و خدمات یکسان" هزینه کردهاند.
###