مدیریان کارشناس و صاحب نظر فناوری اطلاعات و جامعه اطلاعاتی؛
دولت روحانی در حوزه فناوری اطلاعات و جامعه اطلاعاتی بسیار خوب و موفق عمل کرده است

پرسش:مهندس حجت مدیریان کارشناس و صاحب نظر حوزه فناوری اطلاعات و جامعه اطلاعاتی معتقد است دولت حسن روحانی در همین مدت کمتر از چهار سال فعالیت خود در این حوزه بسیار خوب و موفق عمل کرده است و در دولت دوم راه رشد این حوزه شتاب بیشتری خواهد گرفت.

پرسش:مهندس حجت مدیریان کارشناس و صاحب نظر حوزه فناوری اطلاعات و جامعه اطلاعاتی معتقد است دولت حسن روحانی در همین مدت کمتر از چهار سال فعالیت خود در این حوزه بسیار خوب و موفق عمل کرده است و در دولت دوم راه رشد این حوزه شتاب بیشتری خواهد گرفت.

 

جامعه اطلاعاتی جامعه ای است توسعه محور و مردم مدار که با توسعه فناوری ارتباطات و اطلاعات متغیرهای جدیدی را در زندگی مردم پدید آورده است. در سالهای اخیر رشد روزافزون ابزارهاو تکنولوژی ICT  زندگی بشر را بکلی دگرگون نموده و طبیعتا بر استراتژی برنامه های اقتصادی و اجتماعی دولت جمهوری اسلامی ایران نیز تاثیرگذار بوده است . از سال 2003 سازمان ملل متحد طی نشست ها و رویدادهای گوناگون تلاش نموده جامعه اطلاعاتی را تبیین نماید و با تصویب مقررات در پی ایجاد و توسعه نظام حقوقی مناسب برای جامعه اطلاعات بوده است. در همین رابطه با یکی از فعالین بین المللی این حوزه که از ابتدا تا کنون پی گیر این نشست ها و موضوعات مربوطه بوده است به گفتگو نشستیم.حجت اله مدیریان فعال بین المللی جامعه اطلاعاتی ومدیر کل سابق بین الملل نظام صنفی رایانه ای کشور پاسخ گوی سوالات ما هستند و کارنامه دولت را در این رابطه بررسی مینمایند.

پرسش: آقای مهندس مدیریان شما یکی از فعالان جامعه اطلاعاتی ایران هستید و در این حوزه سالهاست که فعالیت میکنید بفرمایید وضعیت ایران را در این حوزه چگونه ارزیابی می نمایید ؟

مدیریان: در مورد وضعیت ایران در حال حاضر نمیتوان ادعا کرد که مطلوب است ولی میتوان امید داشت که بهتر و مطلوب شود چراکه ما در موقعیتی حساس قرار داریم. یک مثال میزنم . در نظر بگیرید که شما سوار قطار تهران مشهد شده اید و در مسیر از ایستگاههای مختلف عبور می کنید و هربار تصویری از ایستگاه در ذهن شما جای میگیرد . در واقع قطار توسعه در ایران در زمان دولت آقای احمدی نژاد به سویی میرفت ما هربار  نظاره گر نشانه هایی بودیم . حال در دولت آقای دکتر روحانی قطار دارد برمیگرددو هنوز هم ما ایستگاههای بین راه را میبینیم ولی فرق ماجرا در جهت حرکت قطار است . در دوران آقای احمدی نژاد قطار توسعه به سوی نابودی ساختارها و روال ها و منابع بود ولی اکنون در جهت بازسازی خرابی ها و اصلاح روال ها و استفاده بهینه از منابع است . بله اگر ما بخواهیم در لحظه و بصورت اسکرین شات به امور کشورنگاه کنیم شاخص ها مطلوب نیست ولی اگر بصورت روند و با درنظر گرفتن جهت حرکت نگاه کنیم آثار رشد و توسعه هویداست و امید است در دولت آینده آقای روحانی راه رشد را با شتاب بیشتری طی نماید.

پرسش: یعنی شما مسیر دولت آقای روحانی را مثبت ارزیابی می کنید ؟

مدیریان: بله بدون شک همینطور است . دولت بسیار خوب و موفق عمل نموده است و طبیعی است که در همه حوزه ها بتوان آثار آن را مشاهده نمود از جمله جامعه اطلاعات که در ادامه توضیح خواهم داد.

پرسش: آیا دستاوردهای تکنولوژیک در حوزه فناوری اطلاعات نسبت به دولت آقای احمدی نژاد رشد چشمگیری را داشته و میتوانید مقیاسی برای اندازه گیری آن بیان فر مایید ؟ در واقع سوال من اینست که چگونه میخواهید این روند رشد را نشان دهید ؟

مدیریان: در پاسخ این سوال باید عرض کنم اینکه ما معیارمان برای رشد جامعه اطلاعاتی دستاورد های تکنولوژیک باشد اشتباه است . جامعه اطلاعاتی جامعه ای صرفا تکنولوژیک نیست بلکه جامعه ای است که شاخص های توسعه انسانی و اقتصادی و اجتماعی آن متناسب با حضور تکنولوژی رشد کرده باشد . یک مثال میزنم . فرض کنید در یک کشور بزرگترین مراکز داده وجود داشته باشد یا امن ترین سیستم فناوری اطلاعات با بالاترین سطح تکنولوژی موجود باشد ، ولی در آن جامعه اخلاق وجود نداشته باشد یا در آن جامعه برابری جنسیتی و دسترسی برابر موضوعیت نداشته باشد . چنین جامعه ای از نظر جامعه اطلاعاتی رشد یافته نیست بلکه عقب افتاده است . پس معیار تکنولوژی نیست.

 

 

 

پرسش: پس چه معیار یا معیارهایی را مناسب میدانید ؟

مدیریان: به نظر من مناسب ترین معیارها برای ارزیابی موفقیت یا عدم موفقیت دولت آقای روحانی در حوزه جامعه اطلاعاتی همان معیارهایی است که در برنامه عمل WSIS  تصریح شده است باید روی تک تک آنها صحبت کرد و مورد ارزیابی قرار داد و روند را مشاهده نمود. به عنوان مثال در نقشه راه C1  بر نقش دولت و همه سهامداران در توسعه ICT تاکید شده است . حال باید ببینیم دولت در این زمینه چه کارنامه ای داشته یعنی وقتی دولت شروع به کار کرد در چه نقطه ای بودیم و اکنون پس از گذشت 4 سال در چه نقطه ای هستیم .

زمانی که دولت شروع به کار کرد فضای حاکم بر کشور بسیار امنیتی بود .من در مصاحبه با نشریه مدیریت فناوری ارتباطات در اردیبهشت سال 90 به این موضوع اشاره و اعتراض کرده بودم. حقیقت اینست که فضای آزاد یا نسبتا آزاد باید برای مخالفین دولت و منتقدین نظام وجود داشته باشد وگرنه برای موافقین که همیشه فضا باز است ! . در دولت قبل کوچکترین حرکتی و کمترین صدایی در گلو خفه میشد . موج بازداشت ها و بسته شدن نشریات و ... حاصل دولت آقای احمدی نژاد بود ولی دولت آقای روحانی با عقلانیت و بدور از هیاهو و تندروی فضا را بصورت نسبی باز کرد و وضعیت بهتر شد و همین باعث رشد و توسعه استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات شد . شما ببینید در دولت قبل همه شبکه های اجتماعی فیلتر بودند . اگر دولت قبل بود تلگرام که هیچ ، اس ام اس هم گاهی از مردم دریغ میشد و کنترل میشد و عواقب امنیتی داشت ولی در دولت آقای روحانی می بینیم که هم مخالفین و هم موافقین از این امکان اطلاع رسانی استفاده میکنند و باعث رشد و پویایی در جامعه شده است . بیشترین استفاده را اتفاقا مخالفان  دولت و همراهان دولت آقای احمدی نژاد می کنند و کسی هم مزاحم آنها نیست و نباید باشد. امیدوارم به مرور زمان شاهد باز شدن و رفع فیلترینگ سایر شبکه های اجتماعی مثل فیس بوک و تویتر و ... هم باشیم. ایستادگی آقای دکتر واعظی و تیم همکارش در وزارت فناوری ارتباطات ستودنی است و معتقدم این حرکت دکتر واعظی و مقاومت در برابر فیلترینگ به عنوان یک پدیده تاریخی در تاریخ ایران ثبت خواهد شد. این اولین بار است که شاهد چنین ایستادگی پر هزینه ای هستیم و آثار و برکات آن در روشنگری و تعادل جامعه برای نسل های آینده  برجا خواهد ماند . از این جهت باید به ایشان و دولت دکتر روحانی تبریک گفت.

پرسش: در مورد زیرساخت ها و توسعه آنها چه نظری دارید و کارنامه دولت را چگونه ارزیابی می کنید ؟

مدیریان: سوال خوبی را پرسیدید چون خط عمل C2  به همین موضوع ربط دارد . دولت روحانی در حوزه زیرساخت کارنامه درخشانی دارد که به چند مورد بصورت اجمالی اشاره میکنم . شبکه فیبر نوری کشور در دولت رئیس جمهور محبوب آقای خاتمی توسعه پیدا کرده بود و در دولت آقای احمدی نژاد بدون استفاده مانده و اتفاق خاصی در دولت آقای احمدی نژاد چه در توسعه و چه در کاربرد نیفتاد . ولی در دولت آقای روحانی بدون جنجال های تبلیغاتی شاهد افزایش 7287 کیلومتر به شبکه فیبر نوری شبکه ملی اطلاعات بودیم و اکنون به 59136 کیلومتر رسیده ایم . از نظر پهنای باند شاهد افزایش 3296 Gb/s  ظرفیت شبکه انتقال شبکه ملی اطلاعات و رسیدن به 4196 Gb/s  هستیم.

همچنین پهنای باند بین الملل اکنون به 594 Gb/s رسیده است یعنی حدود 522  Gb/s  افزایش را نشان میدهد. درخصوص IP  نیز شاهد افزایش 3376 Gb ظرفیتIP  داخل هستیم و اکنون به 4000 Gb/s رسیده ایم.

 

 

 

پرسش: وضعیت دسترسی برابر را چگونه ارزیابی می کنید ؟  

مدیریان: دسترسی برابر شامل دو بخش است . دسترسی برابر به اطلاعات و دسترسی برابر به دانش . وظیف دولت است که طبق بیانیه اصول جامعه اطلاعات دسترسی برابر را برای همه اقوام ، مذاهب ، جنسیت ها و ... فراهم نماید. خوشبختانه در این حوزه نیز کارنامه دولت قابل قبول است . دولت دکتر روحانی سکان کشتی را از کسانی تحویل گرفت که اگر می توانستند خیابان ها و پیاده رو ها را هم زنانه و مردانه می کردند چون هیچ اعتقادی به برابری جنسیتی نداشتند و ندارند ولی دولت آقای روحانی تا جایی که قوانین اجازه میداد تلاش نمود تا دسترسی برابر را برای همه ایجاد نماید چه در حوزه مدیریت و چه در حوزه آموزش و چه در حوزه تکنولوژی ارتباطات. در دولت روحانی افزایش 7/28 میلیون مشترک اینترنت پر سرعت و رسیدن به 34 میلیون مشترک را بدون هیچ گونه تبعیض شاهد هستیم. ضریب نفوذ دسترسی پر سرعت تلفن همراه را به 29 درصد شاهدیم . گفتن این جملات برای ما راحت است ولی سختی و زحماتش را دولت متحمل شده است. برخی از مسئولین نظام بابت زحمت هایشان انواع تهمت ها را تحمل نمودند که جای بازگویی آن نیست . دولت روحانی با این عملکرد درخشان هم از داخل مورد هجوم بود و هم از رسانه های برانداز خارج از کشور . از رسانه های برانداز انتظاری بیش از این نیست چون اغلب آنها از از درهم و دینار عربستان و قطر و دلارهای برخی مجامع خاص تغذیه میشوند ولی از دوستان و عزیزان داخل کشور انتظار میرود جانب انصاف را رعایت فرمایند.

پرسش: با توجه به محدودیت زمان مصاحبه اگر مطلب خاصی را در نظر دارید بیان فرمایید .

مدیریان: مطالب برای گفت فراوان است آنچه من بیان کردم فقط بخش کوچکی از زحمات دولت در این حوزه بود . باید به کار های دیگر نیز مثل شبکه ملی اطلاعات و شبکه دولت اشاره میکردم و از زحمات مردان بزرگ آی تی کشور آقایان مهندس جهانگرد و مهندس قنبری و سایر بزرگواران تقدیر میکردم همچنین از راه اندازی مرکز ملی تبادل اطلاعات و سامانه مدیریت SLA  و نیز اجرای راه اندازی چهار مرکز تبادل ترافیک داده که منجر به ارزان تر شدن خدمات اینترنت و موبایل و تولید محتوا شد یاد میکردم .  حقیقت اینست که توانمندی دولت و موفقیت دولت یعنی توانمندی و موفقیت انقلاب و نظام و به همین دلیل و با توجه به کارنامه درخشان دولت آقای روحانی به همه عزیزان توصیه میکنم در این دوره نیز با آمدن پای صندوق های رای دولت آقای روحانی را برای ادامه راه حمایت نمایند . من برای آبادانی و عزت و سریلندی ایران و نیز برای بهتر شدن و اقتدار بیشتر نظام جمهوری اسلامی ایران که برآمده از خون هزاران شهید بزرگوار و حاصل زحمات نسل های پیشین است به آقای روحانی رای میدهم و شما و همه عزیزانم را به خدا میسپارم. خدا نگهدار

 

###

 




نظرات کاربران

آخرین اخبار
از پرسش به شما 1
از پرسش به شما 2
یادداشت و نظر
از پرسش به شما
تماشا و نشست
© تمامی حقوق برای شرکت ایده بکر مبین محفوظ است.