وزارت امور زنان افغانستان: با ۱۴ ثانیه نگاه کردن به زنان جریمه نمیشوید
پرسش:وزارت امور زنان افغانستان اعلام کرده که قانونی وجود ندارد که اگر مردی ۱۴ ثانیه به زنان نگاه کند ده هزار افغانی( بیش از ۱۳۰ دلار) جریمه میشود.
پرسش:وزارت امور زنان افغانستان اعلام کرده که قانونی وجود ندارد که اگر مردی ۱۴ ثانیه به زنان نگاه کند ده هزار افغانی( بیش از ۱۳۰ دلار) جریمه میشود.
در روزهای گذشته، خبری در شبکههای اجتماعی همرسانی شد با این مضمون که وزارت زنان افغانستان قانون "۱۴ ثانیه" را وضع کرده، ولی وزارت زنان افزود که نشر این خبر در رسانههای اجتماعی "کاملاغلط" است.
این خبر واکنشهای زیادی را در شبکههای اجتماعی در پی داشت. یکی از کاربران شبکههای اجتماعی نوشته که راه حل مشکل قانون ۱۴ ثانیه عینک دودی و آفتابی است. کاربر دیگری با همرسانی عکسش با عینک آفتابی نوشته که عینک را بخاطر فرار از قانون ۱۴ ثانیه قرض گرفته است.
کاربری دیگری نوشته که "در حال خواندن تابلو بودم که یک دختر به سرعت طرفم آمد و گفت که بده ۱۰ هزار افغانی. گفتم برای چه؟ گفت تو ۱۴ ثانیه به طرف نگاه میکردی."
- یکی دیگر از کاربران نوشته که این پول ۱۴ ثانیه را حکومت میگیرد یا به فردی که طرفش نگاه شده، میرسد؟
دیگری نوشته که "دختران کابل بعد از این بیننده ندارند." یک دختر نیز نوشته که "بچهها به خاطر قانون ۱۴ ثانیه برایتان صبر میخواهم."
شعری نیز تحت عنوان ۱۴ ثانیه از عبدالشفیق صدیقی در شبکههای اجتماعی همرسانی شدهاست.
سیزده ثانیه و نیم، نگاهت کردم
جرم من(ده)شده یا باز نگاهت بکنم؟
محتسب خیر نبینی به چنین جُرمانه
گر به چنگم برسی در تهِ چاهت بکنم
دل تسلا نشود یار به این ثانیهها
دیده برببندم و زان بعد شرارت بکنم
ده هزار جمع نمودم که دهم جُرمانه
از برای تو به جرمانه قناعت بکنم
چهارده ثانیه گر ختم شود بعد ازان
چشم بر پای تو افگنده زیارت بکنم
گر ازین ثانیهها باز بیایم به ستوه
آستین برزده بر عشق خیانت بکنم
افغانستان چند سال قبل قانون منع آزار و اذیت زنان و کودکان را تصویب کرد که بر اساس آن کسانی که مرتکب آزار و اذیت زنان و کودکان در محلات عمومی، وسایل نقلیه عمومی و مکانهای دیگر شوند به جریمه نقدی پنج هزار تا ده هزار افغانی محکوم میشوند. مرتکبین آزار و اذیت زنان و کودکان در محل کار، مراکز صحی و مراکز تعلیمی و تحصیلی به جریمه نقدی ده هزار تا بیست هزار افغانی محکوم خواهند شد.
چهارده ثانیه از کجا آمد؟
در سال ۲۰۱۶ اظهارات یک مقام ارشد استان کرالا در هند در مورد این که مردان نباید بیش از۱۴ثانیه به یک زن نگاه کنند، واکنشهای زیادی در رسانههای اجتماعی هند برانگیخت.
ریشیراج سینگ رئیس بخش عوارض استان کرالا گفته بود: "مردانی که بیش از ۱۴ ثانیه به یک زن نگاه کنند مرتکب اقدامی غیرقانونی شدهاند و ممکن است زندانی شوند."
اظهارات این مقام هندی نه تنها باعث خشم بعضی از کاربران شبکههای اجتماعی شد بلکه بسیاری هم با طنز و شوخی به آن واکنش نشان دادند. ازجمله کاربری نوشته بود که "اگر مردی چشمک بزند سرنوشتش چه خواهد بود" و یا این که "به زودی فروش عینک بالا خواهد رفت."
سینگ در یک گردهمایی وقتی در مورد امنیت زنان صحبت میکرد به این مسئله اشاره کرده و همچنین گفته بود که زنان باید فنون دفاع از خود را یاد بگیرند و اسپری فلفل و چاقوهای کوچکی را باخود حمل کنند.
اما به گفته یک حقوقدان هندی در آن زمان این سخنان از روی ناآگاهی از قوانین هند بیان شده زیرا به هیچ وجه چنین قانونی وجود ندارد و به گفته او مقامات باید از این گونه اظهارات خودداری کنند.
###