انتقاد تلویحی ظریف از نامههای «غیر دیپلماتیک» احمدینژاد
پرسش:محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه روز سهشنبه ضمن انتقاد تلویحی از نامهنگاری «غیر دیپلماتیک» محمود احمدینژاد او را متهم کرد که روابط خارجی را به بهانهای برای پرداختن به سیاست داخلی تبدیل کرده است.
پرسش:محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه روز سهشنبه ضمن انتقاد تلویحی از نامهنگاری «غیر دیپلماتیک» محمود احمدینژاد او را متهم کرد که روابط خارجی را به بهانهای برای پرداختن به سیاست داخلی تبدیل کرده است.
همزمان با انتقاد تلویحی وزیر خارجه از نامه محمود احمدینژاد به رئیس جمهوری آمریکا، سخنگوی دولت نیز چنین اظهار نظر کرد که «دست به نامه شدن» آقای احمدینژاد به روسای جمهور ایران و دیگر کشورها «خوب است»، اما پرداختن به این موضوع وقت دولت را میگیرد.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ، روز سهشنبه، ۲۴ اسفند، درباره اثر منفی نامههای «غیر دیپلماتیک» بر «شان جمهوری اسلامی» گفت: «طبیعت کار دیپلماتیک ایجاب میکند برخی از شئونات در این حوزه رعایت شود.»
ظریف در مصاحبه با وبسایت خانه ملت تاکید کرد: «زمانی که خارج از شئونات کاری انجام شود بیانگر این است روابط خارجی بیشتر موضوع سیاست داخلی است تا موضوع امنیت ملی.»
محمود احمدینژاد، رئیس جمهور پیشین، در روزهای ابتدایی اسفندماه در نامهای خطاب به رئیس جمهور آمریکا که ظاهرا در نهایت به دست او نرسید ضمن استقبال از دیدگاههای انتقادی دونالد ترامپ درباره «نظام انتخاباتی و سیاسی آمریکا» به او «توصیه» کرد که قدر «فرصت زودگذر چهار سالهاش» را بداند و «از همه لحظه های آن به درستی استفاده کند».
احمدینژاد که سابقهاش در نامهنگاری به دو رئیس جمهور پیشین آمریکا، یعنی جرج بوش و باراک اوباما بازمیگردد در نامهای بسیار طولانی رئیس جمهور کنونی آمریکا را طرف خطاب قرار داد و در همان زمان گزارش شد که نسخهای از نامه او «در اختیار سفارت سوئیس، به عنوان حافظ منافع آمریکا در ایران» قرار گرفته است.
با این حال روزنامه آرمان درگزارشی به نقل از «یک منبع موثق» خبر داد که این نامه «تحویل نگهبان سفارت سوئیس در تهران (به عنوان حافظ منافع آمریکا در ایران) شده است» و «چند روز بعد، سفارت سوئیس با اعلام این خبر به وزارت خارجه کشورمان گفته است که این سفارت و کشور متبوعش نقش نامهرسان را ندارند».
محمود احمدینژاد همچنین در عرض یک هفته گذشته در سه نامه جداگانه سخنان مقامات دولت حسن روحانی درباره «خالی بودن خزانه»، «خالی بودن انبارهای کالاهای اساسی» و «بدهی سنگین» در هنگام تحویل دولت را «ادعای نادرست» خوانده است.
وی همچنین در یک سخنرانی اعلام کرد که به اتهامها درباره عملکرد دولتش «پاسخهای کوبنده و پیدرپی» خواهد داد.
از سوی دیگر محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت، روز سهشنبه گفت که «انتظار نیست» که دولت به این نامه ها پاسخ دهد.
وی اضافه کرد: «انتظار نیست که هر نامهای از سوی ایشان جواب داده شود، به خصوص که دست به مکاتبهشان هم قوی است و برای رئیس جمهورهای دنیا نامه مینویسند که اشکالی هم ندارد.»
نوبخت با تاکید بر این که با پرداختن به این مسئله وقت دولت گرفته میشود، افزود: «شاید بعضی وقتها طلب کند که جواب داده شود که روابط عمومی وزارتخانههای مربوطه پاسخهای مناسب را میدهند.»
رهبر انقلاب چندی پیش به طور علنی محمود احمدینژاد را از نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری آینده منع کرد، اما او که به تازگی گفت «فعلاً به طور مستقیم» وارد انتخابات نمیشود، در روزهای اخیر و پس از اعلام نامزدی معاون اجرایی سابقش حمید بقایی، در کنار او ظاهر شده است.
روز دوشنبه همچنین اسفندیار رحیم مشایی، رئیس دفتر محمود احمدینژاد در دوره ریاست جمهوری، در نامهای سرگشاده خطاب به محمد خاتمی، رئیس جمهور اسبق، از اظهارنظرهای اصلاحطلبان مبنی بر«شوخی شمردن»، «فاجعه دانستن»، «ناپاک خواندن» نامزدی حمید بقایی و «القای رد صلاحیت» او انتقاد کرد.
مشایی بدون اشاره به جزئیات اعلام کرد که تحلیل پیشینش درباره انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ روشن می کند که مردم محمود احمدینژاد را «نه به عنوان مظهر اصولگرایی، بلکه برای انجام تغییرات بیشتر و اعمال جدی تر اصلاحات مورد نظر، مناسبتر تشخیص دادند».
وی به جزئیات «تحلیل سابق» خود از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ اشارهای نکرده است.
در سال ۸۸ پس از اعتراضها به انتخابات ریاست جمهوری، سخنانی از اسفندیار رحیم مشایی منتشر شد مبنی بر این که افرادی که به دلیل اصولگرا بودن احمدینژاد به او رای داده اند سه یا چهار میلیون نفر بیشتر نبوده اند.
مشایی در نامه روز دوشنبه خود تاکید کرد که نامزد نشدن محمود احمدینژاد در انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ «به جای آن که فرصتی برای نامزد نهایی اصولگرایان بسازد، موقعیت ویژه ای را برای اصلاحطلبان فراهم می کرده است».
وی اضافه کرد: «از این جهت شاید بتوان عدم رضایتِ بخشی از نیروهای اصلاح طلب از نامزدی جناب بقایی که می تواند از نظر عموم، از جنس جناب آقای احمدینژاد و جانشینی مناسب برای ایشان فهمیده شود را درک کرد.»
مشایی همچنین خواستار «پایبندی همه جریانات سیاسی به اصول رقابت سالم» شد.
###